Lezing over restauratie Spinhuis

In het kader van de lezingenreeks Historische Avonden organiseert de gemeente Zwolle een lezing op donderdag 15 november. Architect Maarten Fritz die de restauratie van het Spinhuis leidt, is bereid gevonden als gastspreker op te treden. De lezing is gratis en vindt plaats in het Stedelijk Museum aan de Melkmarkt, aanvang 20.00 uur.

Het onderwerp van de lezing is: ‘Wat is restaureren? Het Spinhuis als voorbeeld’. Architect Maarten Fritz is vanaf 2005 bezig met de restauratie van het monumentale voormalige tuchthuis op het Noordereiland in Zwolle. De restauratie zit nu in de uitvoeringsfase en de oplevering wordt verwacht in het voorjaar van 2008. Maarten Fritz is gecharmeerd door het bouwwerk: “Na het ‘strippen’ is het karakter van het gebouw zeer duidelijk zichtbaar geworden: simpel, robuust en streng. Dit karakter is uitgangspunt voor de nieuwe bestemming.” In het Spinhuis komt een hotel met restaurant en een kook- en wijnschool.

Maarten Fritz van architectenbureau Fritz uit Bussum is gespecialiseerd in restauraties. Zo was hij verantwoordelijk voor de restauratie van De Bazel in Amsterdam waar sinds kort het Stadsarchief van Amsterdam is gevestigd. Momenteel houdt hij zich onder meer bezig met de restauratie van het oude Luxor Theater in Arnhem.

De lezingenreeks Historische Avonden worden afwisselend georganiseerd door het Historisch Centrum Overijssel, de Zwolse Historische Vereniging, Vrienden van de Stadskern, Stedelijk Museum Zwolle en het team monumentenzorg en archeologie van de gemeente Zwolle.

Artikel delen:

Reageer