Vrijgeven sluitingstijden horeca vanaf 1 augustus

Zwolle – Horecagelegenheden in Zwolle kunnen, als ze dat willen, vanaf 1 augustus de sluitingstijd van het etablissement bepalen. Het gaat om een pilot van een jaar. Tijdens die periode wordt beoordeeld of het vrijgeven van de sluitingstijden bijdraagt aan een bruisend en leefbaar Zwolle. De gemeenteraad heeft dit voorjaar besloten tot de proef met de sluitingstijden.

De gemeenteraad vindt het belangrijk ondernemers de kans te geven in te spelen op de (veranderende) uitgaanswensen van klanten. Tijdens de pilot kan beoordeeld worden of vrijgave van de sluitingstijden ook leidt tot een goede spreiding van stappers die naar huis gaan en (mede daardoor) van een betere beheersbaarheid van het Zwolse nachtleven.

Aan de vrije sluitingstijden is een aantal voorwaarden gesteld. Horecagelegenheden mogen na 4 uur ’s nachts geen nieuwe gasten meer binnenlaten. Cafetaria’s en snackbars mogen na dat tijdstip nog wel bezoekers binnenlaten maar dan geen alcohol meer verkopen. Horecagelegenheden die later dan 3 uur ’s nachts open zijn moeten bovendien een portier bij de deur hebben.

Voorafgaand aan de pilot wordt een zogenoemde nulmeting gehouden. Op basis van die meting kan uiteindelijk beoordeeld worden welke effecten het vrijgeven van de openingstijden hebben. Tijdens de proef wordt periodiek beoordeeld hoe de pilot verloopt. Dit gebeurt binnen het al bestaande overleg van Veilig op Straat van bewonersvereniging binnenstad Zwolle, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Zwolle, de politie en de gemeente.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Fijn dat er eerst een jaar wordt proef gedraaid. Mocht het goed uitpakken of geen veranderingen teweeg brengen dan lekker zo laten.


  Maak melding

 2. Goed dat er een proefperiode is, zodat er na die tijd een balans kan worden opgemaakt, waarin bepaalde dingen die naar voren komen ge√ęvalueerd worden. Langzamerhand en gelukkig begint Zwolle het provinciale dorpskarakter kwijt te raken.


  Maak melding

 3. Weet niet snel wat zeker, maar dit gaat zéker zo worden ervaren.

  Tijdens die periode wordt beoordeeld of het vrijgeven van de sluitingstijden bijdraagt aan een bruisend en leefbaar Zwolle.

  Tenzij ‘geluidsjankers’ zich beroepen op hun leefbaarheid.
  Sterker nog, het hoeft maar 1-plezierbederfer te betreffen.
  —–
  Heb me overigens de laatste tijd (als ras-Zwollenaar) ernstig beklaagd over de uitgaansmogelijkheden in mooi-Zwolleywood anno 2016.

  Waar wij vrogger o.a. De Tonne, de X-Ray én de hele Voorstraat (hoorde vandaag dat die toch echt naar roofridder Zweder van Voorst is genoemd) Zie http://www.wijkverenigingwvf.nl/uncategorized/658/

  En wat is er nu dan helemaal?


  Maak melding

Reageer