Verborgen verhalen onder het Stadhuis

Zwolle – Zaterdag was er wederom de mogelijkheid om een kijkje te nemen onder het Stadhuis. Wanneer men zich vooraf had aangemeld kon men in de kelders en gewelven onder het Stadhuis luisteren naar de verhalen over onder andere de Sint Lucienacht op 12/13 december 1416, waar het ging om een geschil tussen de kloosters en gilden.

img_7393.jpg

Een uniek kijkje naar de de ruimtes te zien waar recht werd gesproken, de kerker waar de gevangenen vastzaten aan ringen, en enige voorbeelden van attributen waar het vonnis mee werd uitgevoerd, veelal op de Grote Markt.

img_7382.jpg

img_7389.jpg

img_7379.jpg
Nog een foto via lees verder… 

img_7402.jpg
Artikel delen:
Reacties 21
 1. Dat staat er heel mooi “wanneer men zich van te voren had aangemeld”. Ik had mijn man en mijn zoon bij het verschijnen van het vorige artikel van te voren aangemeld via de mail zoals er in het artikel stond. Niets meer van teruggehoord maar ook niet dat het niet door zou gaan, dus ze gingen er vanmorgen om kwart voor 11 uur enthousiast heen. Om daar te horen dat ze niet op de lijst stonden en dus niet mee konden met de rondleiding.
  Dit is slecht georganiseerd, je mag dan toch op zijn minst een antwoord op je mail verwachten dat je er niet bij bent. Of zet duidelijk in het artikel dat als je geen antwoord krijgt dat je niet op de lijst staat.


  Maak melding

 2. Misschien kunnen ze het nog eens herhalen tijdens de Open monumentendag in het weekend van 10-11 september? Kon men dit zien als een generale repetitie;)


  Maak melding

 3. Ook ons is hetzelfde overkomen. Vroegtijdig aangemeld maar verder niets van vernomen. Vrijdag nog een mail gestuurd waarop werd gereageerd met de mededeling dat het volgeboekt was. Erg slordig.


  Maak melding

 4. Was er ook geen plaats op het schaffot? Tsja iemand die er aktief in in leest en doet mee op dit log dus de boodschap moet aankomen


  Maak melding

 5. Als gerenomeerd stadsgids kan ik er het volgende van zeggen: Natuurlijk zijn de kelders een hoogstandje van middeleuwse bouwkunst maar ze zijn helemaal aan de moderne tijd aangepast er is inderdaad niets meer vanuit het middeleeuws gebruik als voorraadkamers en als “verhoor”kamers bij pijnlijke ondervragingen te zien. Ook het verhaal dat de de Lucienacht ging om een geschil tussen de kloosters en de gildes klopt van geen kant. Het was een machtstrijd tussen de gildes en het (gegoede)stadsbestuur waarin de
  Bischop van Utrecht ook nog een twijfelachtige rol speelde. Wil je dus bij een stadswandeling het juiste verhaal horen, kijk dan uit bij wie je je wandeling boekt.


  Maak melding

 6. @Observer

  Jammer dat er verschillende verhalen eraan worden gekoppeld door de stadsgidsen. Het zou toch beter zijn dat men op één en dezelfde lijn ligt. Is het dan onkunde van bepaalde stadsgidsen dat mensen verkeerd worden voorgelicht?


  Maak melding

 7. Ach Steven, zelfs “het boek” wordt door vele mensen op andere manieren uitgelegd dus waarom dan niet bij de geschiedenis van Zwolle 😉


  Maak melding

 8. @bolletje

  Hoe je het ook bekijkt; Het blijft gewoon jammer dat er verschillende interpretaties zijn over de gebeurtenissen destijds.


  Maak melding

 9. Een goed verhaal, hoe meer diversiteit, hoe meer er aan de fantasie kan worden overgelaten. laten we wel zijn een wandeling door de catacomben is in basic voer voor het virtuele welzijn en ontwikkelend besef door de eeuwen heen. wat zich er werkelijk heeft afgespeeld doet niet ter zake.
  Het geneuzel van sommige forumisten alhier doet mij denken aan de keuken tafelsessies van tante willie die ze hier destijds vrolijk rondstooide.


  Maak melding

 10. @Steven, Als je een wandeling boekt bij Marketing Oost (de voormalige VVV) dan weet je zeker dat je een stadsgids meekrijgt die geschikt bevonden is en die de juiste feiten over de historie van Zwolle aan onze gasten en toeristen vertelt.

  @Zeer oog, catacomben? Zwolle kent alleen maar kelders maar geen catacomben hoor, daarvoor moet je in Rome of Parijs zijn, het is maar een nuanceverschil, maar toch……;)


  Maak melding

 11. @Zeer oog

  Ik hoop binnenkort dat dat zere oog van jou is genezen en dat je meer de realiteit gaat inzien over datgene van wat je daadwerkelijk echt hebt kunnen lezen. En over geneuzel gesproken; Niemand is geïnteresseerd in jouw tante Willie.


  Maak melding

 12. Goed lezen steef!ook al is het moeilijk, het is net als fietsen uiteindelijk gaat het vanzelf.
  observer je hebt gelijk. ik heb mij laten meevoeren in dichterlijke emotie, edoch de kelders zijn fantastisch. ik hoop nog een keer mee te kunnen.


  Maak melding

 13. @Zeer oog

  Zoals ik de dingen nu waarneem, omtrent hoe jij je op een bepaalde wijze continu jezelf probeert te profileren op Weblog Zwolle door een wel zeer onsamenhangende manier van uiting, zet ik mij hierbij wel mijn nodige vraagtekens omtrent het reilen en zeilen van jouw bedoelingen. Of je ze nu bewust of onbewust tot uiting brengt maakt hierin geen verschil.  Maak melding

 14. Wij hadden geluk! Wel per mail aangemeld, maar we stonden niet op de lijst. De gids zei “wacht maar even” en uiteindelijk konden we wel met de groep mee. Dank je wel Gerrit! Het was mooi. Maar inderdaad het zijn geen catacomben en ze zijn erg modern opgeknapt. Ik heb thuis een sleutelbord wat doet vermoeden dat daar sleutels aan hingen van alle kelders. Zoals Stadhuis, het Refter, Goudsteeg, Kapel, Beltman, de Haer, Beurs. Ik had graag willen zien waar die deuren zaten, dichtgemetseld of niet………….


  Maak melding

 15. Bedankt observer

  De jaloersheid druipt van jouw reactie af en ga maar liever niet naar marketing oost, want die stopt met gidsen om zeer onduidelijke reden.  Maak melding

Reageer