200 extra opvangplekken voor asielzoekers

Zwolle – Zwolle zoekt extra woonruimte voor 200 asielzoekers, bijvoorbeeld door leegstaande kantoren om te bouwen tot noodopvangplekken. Deze vluchtelingen kunnen waarschijnlijk al worden opgevangen vóórdat het azc klaar is waar nog eens 600 mensen komen te wonen. GroenLinks ziet in deze kleinschalige noodopvang een kans om voorzieningen te maken waar asielzoekers en wijkbewoners samen gebruik van maken.
 
In het debat over de komst van een asielzoekerscentrum op de locatie van het huidige Waterschapskantoor op de Oosterenk heeft GroenLinks gezegd dat het belangrijk is dat ook op andere plekken in de stad opvang wordt georganiseerd en zichtbaar is. Want we vinden het noodzakelijk om zo "verbindingen te leggen waar de hele stad sterker van wordt. Om ontmoetingen te organiseren waardoor we geen vreemdelingen voor elkaar zijn."
Nu de gemeente op zoek is naar ruimte waar zowel Zwollenaren als asielzoekers (tijdelijk) kunnen wonen, ziet GroenLinks een mooie kans om een stapje verder te gaan en ook een mix van voorzieningen in te richten en daar activiteiten te organiseren waar zowel de huidige wijkbewoners als nieuwe asielzoekers van kunnen profiteren. Te denken valt aan gemeenschappelijke cursussen en trainingen, een gezamenlijke (moes)tuin of bijvoorbeeld een ontmoetingsruimte/buurtcafé.

De fractie stelt daarom de gemeenteraad voor een plan te laten maken waarin asielzoekers ‘wonen en inburgeren samen met Zwollenaren’. Het is voor vluchtelingen goed om zo snel mogelijk na aankomst in de stad te werken aan hun toekomst, of die nu in ons land ligt, in het land van herkomst of elders. En het is voor het draagvlak onder de Zwolse bevolking goed als faciliteiten niet alleen voor nieuwe mensen worden ingericht maar ook voor huidige inwoners beschikbaar komen. Dit model is ‘afgekeken’  van de gemeente Utrecht, maar past uitstekend in het Zwolse beleid van ‘iedereen doet mee’.
Artikel delen:
Reacties 17
 1. Wel sneu dat vluchtelingen nodig zijn om de overige burgers in de wijk hun faciliteiten en voorzieningen terug te geven. Breng ze allemaal maar naar Dieze Oost, wellicht geven ze ons wijkcentrum dan eindelijk terug!!!


  Maak melding

 2. @Franeker
  We hebben op Europeesniveau een verdrag waarin staat dat vluchtelingen eerlijk worden verdeeld over de landen. Ze hoeven dus ook alleen maar naar Europa te vluchten en niet in Europa nog 4 landen. Ga eens praten met die mensen, zul je merken dat de meesten wel degelijk dankbaar zijn voor wat ze hier krijgen. Voornamelijk veiligheid, wat ze thuis niet hadden.

  Het woninggebrek wordt niet opgelost door vluchtelingen (heel iets anders dan allochtonen overigens) niet meer toe te laten. Het huuraanbod is ?berhaupt te laag, dat is zeker een probleem om aan te pakken. Maar dan door meer huizen te bouwen.

  Zodra je medemensen als gespuis gaat bestempelen en met onregelmatigheden gaat dreigen, moet je je eens gaan afvragen wie hier problemen veroorzaakt.


  Maak melding

 3. Dankbaarheid moet er zijn in vorm van gratis zorg, onderdak, scholing en uitkering. Later ook een theehuis en moskee. Is het er niet, dan is er sprake van racisme.

  Zodra je eigen landgenoten als oud vuil behandeld en of de les gaat lezen wat zij wel en niet moeten denken ten aanzien van immigratie, moet je je eens gaan afvragen wie hier de problemen veroorzaakt.


  Maak melding

 4. Toch goed, dat het geld dat ze oa bij de ouderenzorg weghalen, voor deze nieuwe groep “vluchtelingen” willen gebruiken. Ze zullen ons ozo dankbaar zijn.


  Maak melding

 5. 600 + 200 = (toch..) 800 ‘nieuwe Zwollenaren’ die mee participeren in onze samenleving en o.a. gratis boodschappen mogen doen.

  Als ze zich dan ook nog netjes gedragen en dankbaar zijn dan valt het mogelijk mee.
  Gezien de diverse incidenten met nieuwe Nederlanders in het land lijkt de dankbaarheid toch wat tegen te vallen.

  Bejaarden en hulpbehoevenden leveren graag wat in en bijten inmiddels op een houtje.
  Geen koekje meer bij de koffie, de maaltijden zijn zodanig slecht dat men over gaat op patat frites ipv een gezonde maaltijd.
  Betalen voor een bakje appelmoes bij het eten en gewoon en gaarne 2300 euro eigen bijdrage betalen.
  Komt allemaal goed..  Maak melding

 6. Bejaarden en hulpbehoevenden leveren graag wat in en bijten inmiddels op een houtje

  Toch bezitten ze vaak een auto of een eigen huis, hoe kan dat dan?


  Maak melding

 7. Mike70; je hebt helemaal gelijk, maar discussie met de haters in eerdere reacties heeft geen enkele zin. Zij baseren hun mening op feitelijke onjuistheden, het is vechten tegen windmolens om die domoren genuanceerd over deze kwestie te laten denken.


  Maak melding

 8. Leonardo: waarom zijn mensen die kritisch staan t.o.v. asielzoekers, islam, integratie ‘domoren’? En wat maakt dat jij 1 etiket op een grote groep plakt?


  Maak melding

 9. Zitten we toch al weer op de 800 asielzoekers in Zwolle.
  Dat was het aantal dat we niet zouden krijgen. Uit betrouwbare bron al vernomen dat het asielzoeker centrum gebouwd wordt voor een groter aantal. Dus gedurende de jaren worden er mondjesmaat, zonder hier ruchtbaarheid aan te geven, steeds meer aan toegevoegd en zullen er rond de 1200 komen te zitten. We worden allemaal in de maling genomen!


  Maak melding

 10. Jaren wordt er al geroepen om wat te doen aan de woningnood door kantoren ed. een andere bestemming te geven. Nu komen er vluchtelingen en is het opeens DE oplossing? Ik ben vast zo’n “domoor” want hier begrijp ik echt niks van…


  Maak melding

 11. Als je iets zegt over het feit dat de ouderenzorg wordt afgebroken tbv de opvang van vluchtelingen ben je meteen een hater.
  Zo rolt salon-socialistisch Nederland..
  De generatie die Nederland na de oorlog weer heeft opgebouwd wordt gewoon schofterig behandeld maar als je dat vergelijkt met de situatie waar de vluchtelingen in terecht komen ben je een racist..
  Er is al jarenlang een tekort aan sociale woningbouw in dit land maar nu kunnen er door de vluchtelingeninstroom ineens wel spijkers met koppen geslagen worden ?
  Een Nederlands gezin zonder geld wordt gewoon op straat gezet als ze de huur niet kunnen betalen en dat is allemaal normaal..  Maak melding

 12. @Erwin
  Ze zetten een gezin nooit zomaar van de ene minuut op de andere op straat, daar is een heel traject aan vooraf gegaan. Het ??op straat zetten?? komt vaak aan de orde wanneer eerder gemaakte afspraken bewust niet worden nagekomen.


  Maak melding

Reageer