Chinese begraafplaats op Kranenburg geopend

Zwolle – "Daar waar je begraven wilt worden is je thuis," was de toepasselijke slotzin uit de toespraak van burgemeester Henk Jan Meijer tijdens de opening van de Chinese begraafplaats ‘Het Paradijs’ op Kranenburg. De opkomst op maandagmiddag 27 juni vanuit de Chinese gemeenschap was groot; in de aula van Kranenburg moesten velen staan, "er zijn geen stoelen meer." Drie jaar geleden heeft de heer Chan namens de Chinese gemeenschap contact gezocht met de gemeente Zwolle om een Chinese begraafplaats te realiseren in overeenstemming met de Chinese cultuur. Hoewel het geen gemakkelijk proces was, is hij erg tevreden met het resultaat: "Zwolle is één van de meest geschiktste plaatsen in Nederland om te wonen. Er wonen hier veel verschillende nationaliteiten en die kunnen hier veilig en harmonieus samenleven, omdat de inwoners met vele culturele achtergronden respectvol en tolerant met elkaar omgaan." In Zwolle wonen ongeveer zeshonderd Chinezen. De heer Chan riep ook de jongere Chinezen op alvast een graf te kopen, maar hoopte wel dat ze daar de komende vijftig jaar nog geen gebruik van hoeven te maken.

dscf4184.jpg
Foto’s: Hennie Vrielink 

Het bedrijf Hafkamp Natuursteen uit Olst heeft de pagode op de begraafplaats gebouwd naar ontwerp van beeldhouwer Laurens Demmer. Mevrouw Hafkamp lichtte tijdens de opening toe dat ze eerst naar China zijn geweest om de Chinese cultuur te leren kennen: "Voor ons was dit iets nieuws. Zoiets hadden we nog nooit gebouwd." De steen van de pagode komt uit een Chinese steengroeve en is daar ook gehouwen volgens het in Nederland gemaakte ontwerp. De 100.000 kilo aan steen is met zes vrachtwagens in Zwolle afgeleverd, waarna de opbouw kon beginnen. De zware gewichten en bijzondere vormen deden een groot beroep op het vakmanschap van de bouwers. "We zijn trots dat we dit hebben neergezet," aldus mevrouw Hafkamp. In het dak van de pagode zijn de vleugels van de kraanvogel te herkennen. Volgens ontwerper Demmer zijn de vleugels van de kraanvogel belangrijk in de Chinese cultuur en symboliseren ze de reis van China naar Nederland. Ook associeerde de ontwerper op de naam Kranenburg. "Kranenburg is vernoemd naar de heer Cranen en vroeger werden achternamen vaak afgeleid van vogelnamen. Goed mogelijk dat deze familienaam haar oorsprong vindt in de sierlijke kraanvogel."

dscf4190.jpg 

Na de toespraken in de aula van Kranenburg ging het hele gezelschap naar de begraafplaats, waar burgemeester Meijer samen met de heer Chan de gedenksteen onthulde door het wegtrekken van de Zwolse vlag. Op dat moment barstte een flinke regenbui los boven Kranenburg en moesten de paraplu’s worden opgestoken. Nogmaals werd de tevredenheid van de Chinese gemeenschap uitgesproken over deze nieuwe begraafplaats en dankwoorden aan allen die dit hebben mogelijk gemaakt. De tekst op de gedenksteen: "Chinese begraafplaats Het Paradijs. Ter gelegenheid van de ingebruikname op 27 juni 2016. De Chinese begraafplaats is een onderdeel van de begraafplaats Kranenburg en is volgens Chinese cultuur ingericht. De aanleg is gerealiseerd in overleg met vereniging Chinese ouderen "het Zonnetje."

Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

13 gedachten over “Chinese begraafplaats op Kranenburg geopend”

  1. Mooi voor de Chinese gemeenschap in Zwolle.
    Op deze wijze moet (lees mag) er van mij meer ‘cultuur vermenging’ in Zwole komen.

  2. Mooi gebaar voor zwollenaren met chinese roots. Ik begrijp alleen die oubollige prieel methet beeld ervoor niet zo.
    het china anno 2017 gaat tegenwoordig anders om met oude tradities.

  3. @spijkerman buurthuis

    “Ik begrijp alleen die oubollige prieel methet beeld ervoor niet zo.”

    Dit kan jij ook niet begrijpen, omdat jij geen Chinees bent.

  4. Ik dacht altijd dat begraafplaats de Kranenburg bekend was om z’n strenge regelgeving?
    Het park moest zo’n natuurlijke en “groene” uitstraling hebben dat een beetje afwijkende grafsteen er al niet geplaatst mocht worden.
    Nu zie ik er zelfs Chinese Pagodes verrijzen. het kan verkeren.

  5. @Observer

    Er zijn in de loop van de tijd meerdere aanpassingen geweest op de Kranenburg. Er is ook een apart gedeelte gekomen voor mensen die b.v. een moslim geloof hebben. Een vriend van mijn zoon is daar ook op 26 jarige leeftijd vorig jaar begraven. Naast mijn vader, moeder en familieleden die daar begraven zijn, ontwikkelt de Kranenburg zich inmiddels in een begraafplaats dat toegankelijk is voor iedereen ongeacht geloof of herkomst.

  6. Prachtig verhaal Steef!
    Ikzelf loop regelmatig over de kranenburg. de bloemenstal die er zondags staat verkoopt fantastisch geode bloemen

Reacties zijn gesloten.