SP Zwolle: Steun de Straatdokter

Zwolle – De Zwolse SP-fractie gaat maandag 4 juli in de gemeenteraad steun vragen voor de Straatdokter. De Straatdokter is een nieuw initiatief van huisarts Zoubin om mensen die de reguliere zorg mijden te helpen.

De heer Zoubin werd in toenemende mate persoonlijk om hulp gevraagd door dak- en thuislozen, uitgeprocedeerde asielzoekers, illegale vluchtelingen, buitenlandse werknemers en mensen die om wat voor reden dan ook niet (meer) verzekerd zijn. Omdat hij dit privé niet meer kon opvangen, is hij De Straatdokter begonnen. Daarbij heeft hij hulp gekregen van Joop van Ommen en de Vrienden van de Herberg. In de WRZV Hallen is inmiddels een eenvoudige behandelruimte ingericht. Er is een stichting in oprichting en tevens is een informatief gesprek geweest met wethouder Vedelaar.

Gemeenteraadslid Bert Sluijer: "Je ziet in toenemende mate een groep mensen die aan de randen van onze samenleving moet (over)leven. En hoe goed we in Zwolle onze zorg ook proberen te organiseren, zij mijden terecht of onterecht de reguliere zorgverleners. Het is echt ongewenst dat mensen met medische problemen zich niet melden bij de zorgverleners. Dat kan een gevaar opleveren voor henzelf, maar ook voor hun omgeving. Door hen tijdig te helpen, voorkom je bovendien dat problemen verergeren en later tot hogere kosten leiden."

In een motie vraagt de SP het college van B&W om verder in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van De Straatdokter. Om te bezien hoe de gemeente op gepaste afstand steun kan verlenen.

Bert Sluijer: "In Zwolle leven we op dit moment in één van de meest economisch sterkste regio’s van het land. Dan mogen we de zorg voor hen die aan de zijlijn zijn beland niet uit het oog verliezen. Joop van Ommen heeft de helpende hand al gereikt. Voor dit soort werk heeft hij eerder de Erepenning van Zwolle ontvangen. Van Ommen, de heer Zoubin en de mensen die bij hen hulp zoeken, verdienen onze steun."

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

46 gedachten over “SP Zwolle: Steun de Straatdokter”

  1. en wat mag dit extra zorg stukkie ons aan belasting centen gaan kosten?

    Wil namelijk ook wel de tientallen euro’s per maand aan zorg geld anders besteden.

  2. @Stadshagen; dit lijkt me een prima initiatief. Wat de kosten betreft: altijd goedkoper dan via de reguliere zorg. Deze patiënten zijn moeilijk in een regulier zorghok te plekken. Als je je werkelijk zorgen wil maken over “kosten” in de zorg:

    http://nos.nl/artikel/2114066-miljoenen-in-zakken-zorgdirecteuren.html

    Kleinschalige zorgbedrijven maken hoge winsten, soms wel tot 30 of 40 procent. In een aantal gevallen worden er enorme bedragen aan dividend uitgekeerd aan de directeuren.

    Als de organisatie geen stichting maar een bv is, kan er ook winst worden uitgekeerd. In Gelderland spant Plus Home uit Arnhem de kroon met 32,5 procent winst. De twee bestuurders van Plushome verdienden samen ruim 100.000 euro en maakten daarnaast nog een winst van bijna 400.000 euro. Meer dan de helft hiervan werd via dividend uitgekeerd. Volgens Plushome kon dit door zeer efficiënt werken.

    ⤽Een derde van die bedrijven levert helemaal geen jaarrekening in. Niemand grijpt in,⤝ zegt Verbon.

    De deskundigen benadrukken dat het beeld buiten Gelderland hetzelfde is. ⤽Dit is een landelijk probleem. Controle ontbreekt. De overheid zou moeten ingrijpen. ⤝Naar een van de bedrijven uit de top tien in Gelderland doet Menzis momenteel onderzoek naar fraude

  3. Ik heb moeite met dit plan. Op papier lijkt dit een humaan plan. Alleen het idee om uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale vluchtelingen te helpen, heb ik dubbele gevoelens. Deze mensen moeten het zo snel mogelijk het land uit en terug naar het land van herkomst. Aan een illegaal en vaak ook kansloos verblijf moet je (als gemeente) niet willen meewerken. De kans op overlast is groot, omdat het eten gedurende het hele jaar in Nederland niet naast de weg groeit. Het geeft de mensen hoop, hoop die er niet is. Ik begrijp ook goed dat de arts wil handelen naar de medische eed. Dit soort initiatieven dienen niet met publiek geld gefinancierd te worden. De SP kan zich beter bezighouden met het creëren van initiatieven voor nieuwe banen.

  4. Het is ook een humaan plan. Ben het eens met je dat we helemaal geen uitgeprocedeerden tegen zouden moeten komen. Maar de bureaucratische molen draait soms op onverwachte momenten anders dan we verwachten. Bijvoorbeeld de IND helpt bij het verzamelen van de benodigde reispapieren. Het ontvangende land is uiteraard zeer geïnteresseerd waarom die persoon hier asiel heeft aangevraagd. De informatie die de IND daarover verstrekt kan alsnog gevaar voor de betreffende persoon opleveren. De asielzoeker weet volgens mij niet welke informatie er precies heen en weer gegaan is. En duikt voor de zekerheid onder. Terecht of onterecht? Wie zal het zeggen.
    In zulke gevallen vind ik een straatdokter een uitkomst. Bovendien begrijp ik dat het ook positief werkt voor andere daklozen.

  5. Bernard, Laat ik het zo stellen: uitgeprocedeerd betekend dat het klaar is en er geen mogelijkheden meer zijn. Meerdere instanties hebben ernaar (wellicht meerdere malen) naar gekeken en men is tot het besluit gekomen dat de aanvraag niet valide is. Dus…. Dat dat individu zich niet kan vinden in de uitslag, kan niet betekenen dat hij zelf bepaald of hij mag blijven. De persoon moet terug.
    Zo’n aanvraag en behandeling wordt heus niet door één enkel persoon gedaan. Met betrekking tot de informatie voorziening, dat is niet een probleem van Nederland of van Zwolle.

  6. Mbt uw opmerking over de vluchten. Overstappen is ook een mogelijkheid. De terugreis verloopt in ieder geval comfortabeler dan de heenreis.

  7. Klaas Jan, eens uitgeprocedeerd is uitgeprocedeerd. In de meeste gevallen zullen uitgeprocedeerden terug gaan. Maar wat als de ambassade weigert de benodigde papieren af te geven?
    Uitgeprocedeerd betekent in dat geval dat je overdag op straat moet leven als je niet terug kunt. En zo nu en dan in een politiecel, omdat je illegaal hier verblijft. Vervolgens in een uitzetcentrum, en als men er daar ook weer achter komt dat je niet uitgezet kunt worden wordt je weer op straat gezet. Het is geen grote groep mensen die in deze situatie zitten, maar wel de groep die het meeste opvalt. Ze zitten in een vicieuze cirkel en kunnen nergens heen. Dit probleem is bij de politiek bekend, maar er is geen wil om het op te lossen.
    Voor deze mensen is een straatdokter een uitkomst. Gun ze dat dan in ieder geval.

  8. Bernard, ik snap niet waarom die mensen niet in het vliegtuig worden gezet? Is het land hermetisch gesloten? Volgens mij komt men niet allemaal uit Noord Korea? Dit is echt niet ons probleem! Het buurland zou voor mij ook een optie zijn. Klaar is klaar en met gemeenschaps geld kun je geen ongewenst “illegale” personen helpen. Steek het liever in werkgelegenheids projecten of in een sociale werkplaats. Maar goed, zo kijk ik er naar.

  9. Het klinkt hard, maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Laat ik een voorbeeld geven: je hebt een spijker in de autoband zitten, dan blij je toch ook niet eeuwig rondrijden? Wanneer je het constateert, moet die spijker er uit. Banden lopen leeg, er bestaat een kans op vervolg schade enz. Dat die spijker er niet uit wil is niet uw probleem, toch?

  10. Het groepje waar ik het over heb kan niet op het vliegtuig gezet worden omdat het ontvangende land dus niet meewerkt. Dat land kun je uiteraard onder druk zetten, maar dan kom je in een onderhandelingstraject terecht waarbij ze er wat voor terug willen hebben.

  11. Het was on topic Els. Het ging erover dat er mensen zijn die geen andere keuze hebben dan overdag op straat te leven en geen zorgverzekering hebben en waarvoor zo’n straatdokter een uitkomst is.

  12. Klaas Jan heeft de oplossing: d’r is wel een probleem, maar we zeggen gewoon dat het niet ons probleem is…..
    Beetje droevig.

  13. Drama, nee hoor.

    Ik denk aan de 6W’s:
    ?Wat is het probleem?
    ?Wat is de aanleiding van het probleem? Hoe is het probleem ontstaan?
    ?Wie heeft het probleem?
    ?Wanneer is het probleem ontstaan?
    ?Waarom is het een probleem?
    ?Waar doet het probleem zich voor

    Enkel de eerste en de 6e W zie ik als een probleem, daar geef ik dan ook antwoord op. Alle andere zaken zijn niet het probleem van de Zwolse samenleving, dus er is geen probleem. Er hoeft dus ook geen geld vrijgemaakt te worden voor het in standhouden van “illegale” praktijken. Je kunt ook problemen aantrekken is mijn stelling. Kijk eerst eens naar de huidige problemen, ouderen zorg, woonruimte, werk gelegenheid. Nee, Els en Drama gaan zich richten op “exotische” problemen van een bepaalde groep, waar wij niets en dan echt helemaal niets met het probleem te maken hebben? Dit is in mijn ogen, een afleidingsmanoeuvre om het werkelijke probleem niet onder ogen te zien!

    No on topic: Dat de dokter toegankelijker is voor daklozen is prima. Maar je moet dit wel zien als een business model. Immers iedere Nederlandse burger is toch verplicht verzekerd voor medische zorg? Mbt medische zorg voor buitenlandse werknemers, ik krijg een beetje het idee dat hier iets aan de knikker is. Een buitenlandse werknemer betaald toch lasten en als het goed is heeft men ook een verzekering afgesloten. Anyway, deze groep (zijn er waarschijnlijk niet veel) zou je ook bij een gewone dokter op een een of andere manier kunnen regelen. Al blijf ik hier een vreemd gevoel bij hebben.

    Een andere vraag, om hoeveel geld gaat dit ?berhaupt?

  14. Er zijn twee basale rechten waaraan nooit getornd mag worden, zelfs niet bij illegaal verblijf. Dat zijn 1) toegang tot noodzakelijke medische zorg en 2) voor kinderen toegang tot onderwijs. Dit is vastgelegd in internationale verdragen waar ook Nederland zich aan verplicht heeft.

    Als dit al tot gevolg heeft dat uitgeprocedeerden minder snel terugkeren naar het land van herkomst (wat ik betwijfel) dan is dat een effect dat we moeten accepteren. Een haperende uitzettingsprocedure mag geen reden zijn om mensen elementaire rechten te ontzeggen.

  15. Riet, je hebt helemaal gelijk mbt basale rechten. Ik begon hier ook mee met het stukje dat ik gisteren schreef over de medische eed. Wanneer iemand iets heeft kan hij aankloppen bij een dokter of het ziekenhuis. Ik heb dubbele gevoelens bij het financieren van het extra initiatief straatdokter. De redenen waarom ik daar tegen ben, heb ik volgens mij duidelijk aangegeven.

    De haperende uitzettingsprocedure, mocht deze er al zijn, kan niet het probleem zijn van de Zwolse gemeenschap. Die personen zijn hier op een één of andere manier gekomen en wanneer men hier onterecht verblijft moet men echt terug! Het kan niet zo zijn dat “zijn” probleem, “ons” probleem wordt. Volgens mij is er slechts één land dat moeilijk toegankelijk is en dat is Noord Korea. Ik heb geen weet van overige volledig geïsoleerde landen.

    Mochten zich hier in Zwolle illegale personen ophouden, kan men beter er voor zorgen dat die personen zo snel mogelijk terecht komen bij het uitzet centrum te Zestienhoven. Dat men dan een bijdrage vraagt voor de vervoerskosten en personeel, prima. Op dit humane initiatief zou niemand op tegen zijn. Zo los je een probleem op, mocht deze er al zijn.

  16. @Riet, Els en Drama. Nog even wat opgezocht. Van de groep uit 2015 die asiel zocht (ongeveer 60.000 mensen), mochten er 40.000 blijven. Dat betekend dat er 20.000 mensen terug moesten. Van die 20.000 mensen zijn er in het eerst half jaar 4320 aantoonbaar vertrokken waar ruim de helft is vertrokken onder dwang met de marechaussee. Deze mensen zijn niet alleen recent uitgeprocedeerde asielzoekers maar bijvoorbeeld ook mensen die al langere tijd illegaal in Nederland zijn gebleven, maar nu toch terug moeten.
    In datzelfde halfjaar lukte het bij 3800 vreemdelingen niet om ze aantoonbaar te laten vertrekken. Zij zijn statistieken “vertrokken zonder toezicht”. In de praktijk blijven zij vaak in Nederland, waar ze verdwijnen in de illegaliteit, de groep waar de SP op doelt.
    Volgens een schatting van het WODC, het studiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie, waren er in 2013 ongeveer 35000 illegalen in Nederland. Gezien het hoge percentage onder dwang uitzetting, denk ik dat het de onmogelijkheid om terug te keren wel mee valt.

  17. Zolang je het over groepen hebt heeft men bijna altijd gelijk. Het punt is dat er altijd mensen zijn die daar buiten vallen omdat de situatie net even anders is. En die mogen niet uitgespuwd worden.

    Maar even de herinnering aan het originele artikel: Het gaat niet alleen om uitgeprocedeerden, maar om

    dak- en thuislozen, uitgeprocedeerde asielzoekers, illegale vluchtelingen, buitenlandse werknemers en mensen die om wat voor reden dan ook niet (meer) verzekerd zijn.

  18. En het gaat ook niet om de rechtmatigheid van het verblijf. Die mensen zijn hier, dat is een feit; en soms hebben ze medische zorg nodig.

  19. @ Riet en Bernard. Ik zeg ook niet dat ik die mensen iets onthoudt. Ik geef enkel aan dat ik er niet achter sta dat er iets nieuws opgetuigd wordt, terwijl het bestaande vangnet er al is? Al helemaal niet omdat hier extra geïnvesteerd moet worden, terwijl men om wat voor reden niet verzekerd is.

  20. Alle medische zorg verleners hebben toch een medische eed afgelegd? Ik zie het probleem daarom niet. Het probleem vind ik juist dat het plan illegalen gedoogd en er niet tegen optreed en zelfs niet oplost. Dit zou je zelfs als immoreel gedrag kunnen omschrijven.

  21. Ik begrijp dat de voorstanders geen problemen hebben met illegale personen? Ik begrijp uit de reacties, dat de voorstanders geen vragen hebben hoe deze mensen in leven blijven en dat de voorstanders geen vraagtekens hebben wat de totale maatschappelijke kosten zijn van het bewust in stand houden van deze levenshouding? Ik noem dat wegkijken en problemen negeren, in plaats van oplossen. Dit schaar ik maar onder een andere zienswijze.

    Maar wat ik niet begrijp is, wanneer er al een vangnet is/ er al bestaande infrastructuur is, er een speciaal vangnet opgetuigd moet worden? Hebben Els, Drama en Dick er wellicht een persoonlijk gewin bij de komst van de straat dokter? Wat ik mij daarnaast afvraag: wat zou dit moeten gaan kosten? Praten we over ??1000,00 of ??4.000.0000 bijdrage door de gemeente?

    Ik ben erg benieuwd.

  22. Vergeten te melden, waarom zou de gemeente hier schaars gemeenschap geld in moeten stoppen, terwijl dit ook wellicht Croes-funding bij elkaar verzameld zou kunnen worden (indien dit initiatief zo noodzakelijk wordt geacht)?

  23. @Klaas Jan; dat liberale “gedachtengoed” van jouw begint er steeds meer vanaf te druipen. Neem nou jouw domme veronderstelling: “Hebben Els, Drama en Dick er wellicht een persoonlijk gewin bij de komst van de straat dokter?” Alleen een liberaal kan zoiets bedenken (o.a. alles in centjes vertalen).

  24. Mijn laatste bijdrage aan dit onderwerp, hebben de voorstanders wel eens de medische eed gelezen of zijn jullie op de hoogte dat er een eed voor medici is?

  25. Drama, het geld klotst bij de gemeente volgens u tegen de plinten? Ik lees anders voldoende dramatische verhalen over zaken waar te weinig geld voor is? Ik pleit voor een efficiënte besteding van het geld.

  26. Laten we die straatdokter ook meteen uitzetten.
    Deze man is illegaal bezig en runt een illegale praktijk zonder de wettelijke gezondheidseisen..

  27. Als het aan de SP ligt, dan krijgen de nuttelozen in dit land bakken met (subsidie)geld en mogen de werkenden steeds meer inkomen inleveren. Het blijven immers communisten.

  28. Bericht door jdewinter, op 30 juni 2016 9:06
    Laten we die straatdokter ook meteen uitzetten.
    Deze man is illegaal bezig en runt een illegale praktijk zonder de wettelijke gezondheidseisen..

    Hard nodig dat jdewinter zich eens gaat inlezen, voor hij zijn bekende grijs gedraaide grammofoonplaatje met zijn standaard riedeltje gaat draaien.

    http://www.rtvoost.nl/verhalen/default.aspx?nid=241875

  29. @Perry

    Het geknuffel van deze mensen moet eens afgelopen zijn. Uitgeprocedeerd is uitgeprocedeerd..en wegwezen.

    Kijk eens naar groepen Zwollenaren die al 6 jaar wachten op een sociale huurwoning. Ze moeten nu nog langer wachten door al die vluchtelingen, laat staan de 1800 die we volgend jaar nog gaan opvangen

  30. Jammer dat de discussie is ontspoord tot ordinaire vreemdelingenhaat.

    Weet je wat? Misschien willen de Zwollenaren die al 6 jaar wachten op een sociale huurwoning wel ruilen met de dak- en thuislozen, uitgeprocedeerde asielzoekers, illegale vluchtelingen, buitenlandse werknemers. Fijn toch, om geknuffeld te worden?

  31. @Riet Pluim

    Wereldvreemd?
    Wil je iedereen opnemen in dit overvolle land?
    Vluchtelingen moet je opvangen in een beveiligde zone in hun eigen land.

    Overigens…vluchten helemaal naar Nederland kost heel veel geld. Het zal dus niet Jan Modaal uit Syrie zijn die naar Nederland komt.

  32. @jdewinter – Zoals ik al zei, een ontspoorde discussie. Ik heb het helemaal niet gehad over het opnemen van vluchtelingen. Het onderwerp van gesprek is medische zorg voor zorgmijders. Je bent geobsedeerd.

  33. Riet, ik ben het volledig met je eens! Ik heb het stukje van RTV oost als aanvulling nog eens gelezen. Ik begrijp nu wel iets meer wat er aan de hand is. De vragen/ kritiek die ik heb op dit plan veranderd er overigens niet veel door. Ik vind het overigens wel frappant dat men op bepaalde vragen niet terug komt, zowel in het stuk als in bovenstaande discussie? Waarom, geen stellingname op handhaving van beleid en de kosten van het initiatief?

    Een dooddoener van “het zijn MENSEN” of het dom wegwuiven van openheid over de belanghebbenden, is geen aanvulling op discussie maar maakt de discussie enkel dood. Reageer dan niet, zou ik zeggen. Kritiek mogen hebben op een plan kan toch? Blijkbaar moet ik voor de extra informatie maar naar de raadsvergadering komen?

  34. Essentieel blijft..waarom worden de uitgeprocedeerden niet snel het land uitgezet. Als het land van herkomst ze niet meer wil, dan zeggen we toch bijvoorbeeld onze handelsrelaties met dat land op?

  35. @Klaas Jan – Ik ben geen zorgmijder, en ik zou niet kunnen zeggen waarom mensen zorg mijden. Waarschijnlijk om meerdere redenen. Maar blijkbaar is de Straatdokter een manier om hen toch zorg te verlenen. De financiering is een ander punt. Ik neem eigenlijk aan dat dit uit OGGz-gelden betaald gaat worden. Dat kost de Zwolse burger niets. Misschien dat reguliere zorgverleners eraan bij kunnen dragen. Dimence heeft vijf miljoen winst gemaakt, en het is deels hun doelgroep.

  36. Waarom uitgeprocedeerde mensen niet snel het land worden uitgezet, begrijp ik ook niet meneer de Winter. Dit is overigens niet een Zwols probleem, maar een landelijk probleem. De gemeente Zwolle heeft geen invloed op het uitzettingsbeleid. Wat ik daarom niet begrijp is dat men de situatie maar gedoogd? Een actievere rol zou mij meer aanspreken en wanneer men voor dat initiatief geld nodig heeft? Volgens mij prima.

    De discussie draait om het feit dat er een extra structuur opgezet moet worden voor een kleine groep van 70 mensen? Hier vraagt men gemeenschapsgeld voor. Hoeveel is onbekend. Ook onbekend is waarom de groep van 70 mensen niet terecht kan bij de reguliere structuur?

Reacties zijn gesloten.