Ruimte voor kunst in Zwolle

Zwolle – Tijdens het debat over de nieuwe Cultuurnota op maandag 27 juni heeft wethouder Jan Brink op verzoek van D66 en GroenLinks de toezegging gedaan dat kunstenaars die kunst in de stad brengen vrijgesteld worden van leges en / of precario. Beide partijen vinden dat de drempel om kunst te maken in Zwolle zo laag mogelijk moet zijn en dat de gemeente ruimte moet geven. Het gaat om weliswaar kleine bedragen, maar die tellen voor veel kunstenaars toch flink mee.

img_0010.jpg 

Fractievoorzitter Sonja Paauw van D66: "Initiatieven komen het best tot bloei als er veel ruimte is en weinig belemmeringen. De kosten voor leges en of precario vormen zo’n belemmering en die nemen we dan ook graag weg." Een bijkomende reden om kunst meer ruimte te geven is het feit dat kunst de binnenstad een impuls geeft en aantrekkelijker maakt en zo winkeliers en andere ondernemers kan helpen. Steeds meer kunstenaars nemen publieke ruimte in (denk aan de caravan van Theater de Makkers op het Oude Kerkplein). Beide partijen willen hier veel ruimte voor en hebben daarom voorgesteld om kunstenaars die willen werken in de publieke ruimte van de stad, net als kerken en politici, vrij te stellen van leges en precario.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Aan de ene kant kun je zeggen; Prima, kunstenaars verlevendigen het straatbeeld en het is goed voor de creativiteit en het ondernemerschap in de stad.

  Aan de andere kant kun je ook zeggen; Als kunstenaar ben je ondernemer en daarvoor gelden bepaalde leges en/of precario. Als marktkoopman of andere evenementenorganisator moeten er wel belastingen worden betaald en wordt de culturele-/kunstsector al niet genoeg gesubsidieerd?

  Daarnaast vind ik de kwaliteit van de kunst van de laatste jaren ook niet altijd even consistent en kun je je bijvoorbeeld bij verschillende delen van de ‘kunstroute’ die loopt van het station naar de binnenstad afvragen of die echt het geld waard zijn geweest.


  Maak melding

 2. Het grappige is dat die kunstroute nou juist door de kunstcommissie van de gemeente is “goedgekeurd”
  Over smaak valt dus te twisten, zeker bij kunst.  Maak melding

Reageer