Tweehonderd jaar Florensradewijnsschool

Zwolle – De Florensradewijnsschool in Windesheim bestaat tweehonderd jaar en is daarmee één van de oudste scholen in Overijssel. Woensdagochtend 7 september vertellen oud-leerlingen -die zeventig jaar geleden op deze school zaten- aan de huidige kinderen hoe de schoollessen er vroeger uitzagen. Aansluitend is er een historische speurtocht door het dorp voor de schoolkinderen. Het schooljaar 2016-2017 staat geheel in het teken van het tweehonderdjaarbestaan met vele feestelijke activiteiten.

Eind 1815 vond de aanbesteding plaats van een geheel nieuw schoolgebouw in de gemeente Zwollerkerspel, waar Windesheim deel van uitmaakte. Het jaar daarop werd de Openbare Lagere School Windesheim naast de kerk gebouwd. De school kreeg in 1967 de naam Florens Radewijnsschool, naar een leerling van Geert Groote. Acht jaar later is het huidige schoolgebouw in gebruik genomen. Veel is er in die tweehonderd jaar veranderd, maar het is altijd een kleine school gebleven met veel aandacht voor individuele kinderen en een school die midden in de natuur staat. De basisschool is onderdeel van OOZ (Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio).

Om de kinderen van de Florens mee te nemen in de geschiedenis van de school, beginnen ze woensdag 7 september met een speurtocht langs de vele historische plekken uit het dorp: de kerk waar ooit de school stond, langs de Wetering de wandelroute voor vele kinderen. Windesheimer Ep van der Kolk (76) en Jan en Toos vertellen over hun belevenissen zeventig jaar geleden op school. Ook andere ouderen uit het dorp worden betrokken bij het tweehonderdjarig bestaan. Tijdens de Kinderboekenweek worden de opa’s en oma’s uitgenodigd. De muziekavond samen met muziekvereniging Nooit Gedacht en het Dorpshuis staat ook in het teken van het tweehonderdjarig bestaan. Evenals het Kersfeest dat in Florens Radewijnstijl plaatsvindt. Het feestelijke schooljaar wordt in juni 2017 afgesloten met een reünie voor alle oud leerlingen en docenten. Momenteel telt de Florens Radewijnsschool vijftig Leerlingen. Veel ouders kiezen bewust voor de rust, ruimte en veel natuuronderwijs dat de Florens biedt. Daarnaast is er maandelijks ook aandacht voor cultuur. Kinderen bezoeken het Rijksmuseum, de Fundatie of krijgen op school les van een kunstschilder. Door de jaren heen is er veel veranderd, maar één ding blijft overeind: op de Florens is er aandacht voor ieder kind.

Artikel delen: