Zwollenaar ontwerpt monument MH17-ramp

Zwolle – De Zwolse kunstenaar Ronald A. Westerhuis is de ontwerper van het herdenkingsingsmonument van de MH17- ramp. Westerhuis liet zich voor het ontwerp inspireren door drie andere kunstwerken. Dit waren het Nationaal Monument op de Dam, het Holocaust Museum in Berlijn en de namenmuur ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Vietnamoorlog in Washington. Het monument heeft een breedte van 26 meter en een hoogte van 6 meter. Het wordt uitgevoerd in verroest metaal en roestvrij staal.

Het was zijn zwaarste opdracht ooit. Westerhuis probeert met zijn ontwerp ‘verdriet’ en ‘herinnering’ een plek te geven. Het monument komt in het herinneringsbos in Vijfhuizen bij Schiphol te staan. Er moet nog bekeken worden of het ontwerp ook financieel haalbaar is.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Er moet nog bekeken worden of het ontwerp ook financieel haalbaar is.
  Is dat door de matriaalkosten, of het salaris van de bedenker??


  ⚠️ Meld

 2. Inderdaad mooi ontwerp en leuk om de visie van de kunstenaar te horen.

  @ Ariebombarie
  Ik denk dat bij de kosten ook de plaatsingskosten zoals transport en fundering een rol spelen. Misschien moeten er nog installatietechnische zaken worden aangelegd. Daarover blijkt niets uit dit ruwr ontwerp.
  Dan wil een gemeente vaak nog geld voor de vergunning etc.
  Maar wellicht zijn er weer subsidies, sponsors of andere potjes waar geld uitkomt
  Het gaat om het totale plaatje.


  ⚠️ Meld

 3. In de zin van dat het letterlijk zijn zwaarste opdracht was kan ik er in meekomen. Dat het mentaal zijn zwaarste opdracht was vind ik weer echt kunstenaarsgezwets.

  Persoonlijk vind ik het ook niet bijzonder, een roestige stalen wand met een roestvrijstalen bal ervoor, wat een kunst…!


  ⚠️ Meld

 4. @historischbesef, zo kan je alle omlaag praten. Oude architectuur is ook niks minder dan gebouwen met wat tierelantijntjes… 😉

  Gezien het filmpje denk ik zeker dat er goed over nagedacht is en er een duidelijk verhaal achter zit. Er zit een duidelijk idee achter en dat zie je helaas niet altijd. Neem aan dat de kunstenaar goed heeft nagedacht over de vorm van de muur, de mate van ronding van zowel de muur als de bal ivm de akoestiek en de (weerkaatsing) van de zon. Al met al lijkt het simpel maar schijn bedriegt.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.