‘Daklozenopvang mag niet in de knel komen’

Zwolle – De ChristenUnie wil vinger aan de pols blijven houden voor wat betreft de positie van De Herberg in Zwolle. “Van een ‘daklozenopvang in de knel’ mag wat de ChristenUnie betreft dus geen sprake zijn,” stelt gemeenteraadslid Johannes de Vries in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. “Woningcorporaties hebben minder dan voorheen ruimte om in zorg en welzijn te investeren. Daarom wil ik van het college horen of zij zich hard maakt voor behoud van De Herberg, ook als de financiering van de corporaties terugloopt of stopt, zolang De Herberg een belangrijke rol speelt in onze stad.”

“Natuurlijk moet zo veel mogelijk worden voorkomen dat mensen noodgedwongen een beroep moeten doen op De Herberg en moeten we ervoor zorgen dat mensen sneller kunnen doorverhuizen naar een reguliere huurwoning,” is De Vries het met de corporaties eens. “Dat neemt niet weg dat De Herberg een belangrijke rol speelt om mensen die er tóch een beroep op moeten doen weer op weg te helpen naar die reguliere huurwoning. De Herberg is nu een belangrijke plek van bescherming in onze stad, waaruit stappen gezet kunnen worden naar een huis, naar een goede plek in de samenleving.” De ChristenUnie dringt er bij het college op aan dat de gemeenteraad op de hoogte wordt gehouden van alle ontwikkelingen rond de toekomstvisie van De Herberg.

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Dat doorverhuizen zal niet meer gaan lukken.
  Rijen asielzoekers/vluchtelingen staan in de rij voor een sociale huurwoning in Zwolle.
  Laten we al die leegstaande kerken eens verbouwen tot sociale huurwoningen.
  En laten we de daklozen niet te veel knuffelen. Dakloos zijn is ook een keuze. Je kunt ook een uitkering aanvragen…maar ja …daar zit een sollicitatieplicht, etc. aan.. en dat wil men niet.


  Maak melding

 2. Nee, ik ben gewoon een salonsocialist van de grachtengordel. Je weet wel, van die politiek-correcte elite die gewone mensen zoals jij met profiterende nietsnutten opzadelt.


  Maak melding

 3. Ik weet niet goed wat ik hiervan moet denken? Tussen de dakloze mensen zitten ook illegale personen. Personen die we mi niet moeten gaan pamperen. In het stukje “de straat dokter” hebben we daar al eerder over gediscussieerd. De CU noemt in het persbericht geen melding wat men hier aan wil gaan doen? Volgens mij blijft men het gewoon gedogen. Ik vind dit een moeilijke kwestie. De oproep in niet compleet en doet enkel een aanspraak op het goede gevoel/ sociale gezicht. Bij twijfel niets doen, dus voorstel kan mi in het “ronde archief”.


  Maak melding

 4. Klaas Jan en jdewinter, willen jullie alsjeblieft ophouden met dat denigrerende “pamperen”? Jullie en mijn leven is oneindig veel comfortabeler dan dat van hun. Wel eens een nacht in de opvang doorgebracht?


  Maak melding

 5. Nee, en ik hoop er ook nooit gebruik van te hopen maken.
  Begrijp me goed, het is goed dat er een dergelijke opvang is. Waar ik een probleem mee heb is dat er ook illegale personen zijn die met dit gebeuren worden gedoogd.

  Met de discussie over de staat dokter, wat ook met dit gebeuren verband staat, heb ik al uitvoerig uitgelegd wat ik het probleem vindt met het zorgen voor illegalen. Om een herhaling van zetten te voorkomen, benoem ik deze maar niet. Ik vind dat er erg veel wordt weg gekeken in bovenstaand voorstel. Het ging in de straatdokter discussie om een groep van 70 mensen, waarvan er…… illegaal zijn? Helaas durft niemand een uitspraak te doen. Zijn het er slechts 5 of zijn of 60?

  Ik heb wel vraagtekens bij het succes dat door de herberg geboekt wordt, gaan mensen ook echt van de straat en komen in een “normaal” leven terecht met een baan? Ik hoor weinig best practices vanuit de herberg. Ook op de site kan ik daar maar weing over vinden. Maar dat doet in deze discussie even niet ter zake.  Maak melding

 6. Mijn stelling is dat bij een eventuele aanspraak op geld, ook openheid over de personen waarvoor het gebruikt wordt. Anders kan het geld net zo goed gebruikt worden voor de aanleg van een speeltuin voor kinderen of voor een Zwolse vereniging voor gehandicapten?


  Maak melding

 7. Het zijn er minder dan 5. Ik ben bekend met de Herberg en er het overgrote deel is Nederlands van afkomst. Verder overnachten er meerdere mensen in de Herberg die gewoon een baan hebben alleen geen huis.


  Maak melding

 8. Bovendien: bed, bad en brood zijn het absolute bestaansminimum. Als je dat al pamperen noemt, leg je de lat wel heel laag.


  Maak melding

 9. Dat schept helderheid, bedankt voor de bijdrage. 5 illegaal in Nederland verblijvende personen in de herberg, dat is veel minder als ik had verwacht. Misschien nog iets bekend van de doorlooptijd, hoe lang de “legale” mensen onder de vleugels van de herberg valt? Dit staat niet op de site?

  Riet, ik neem aan dat er niet tussen de bewoners wordt gediscrimineerd en dat illegale personen van de zelfde fasciliteiten gebruik mogen maken als de andere bewoners. Waar het mij om gaat is dat er wel moeite gemaakt wordt om die mensen zo snel mogelijk weer naar huis te krijgen en hier de voorzieningen niet verder te belasten. Hier ligt niet de toekomst. Die beslissing is al genomen.  Maak melding

Reageer