IJsbeeldenfestival vertrekt uit Zwolle

Zwolle – Zwolle ziet kansen om een bezoek aan de (binnen)stad de komende jaren ook in het winterseizoen nog aantrekkelijker te maken. De afgelopen periode hebben de vertegenwoordigers van CityCentrum, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Zwolle, HesZ en de gemeente samen met de organisatoren van het IJsbeeldenfestival, de haalbaarheid onderzocht van een ‘Winter In Zwolle’-festival.

img_0722.jpg

De afgelopen weken is tijdens een aantal bijeenkomsten duidelijk geworden dat er draagvlak en enthousiasme is voor het idee van de organisatoren van het IJsbeeldenfestival om de stad ook in de wintermaanden nog aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Op basis van het nu afgeronde haalbaarheidsonderzoek wordt geconcludeerd dat er voldoende kansen zijn om werk te maken van Winter In Zwolle. De komende maanden worden gebruikt om tot een plan daarvoor te komen. Inzet is een langerdurend evenement met een divers programma in het decor van het historische Zwolse stadshart. Maar komend winterseizoen zal er geen IJsbeeldenfestival in Zwolle zijn. Dat is te duur!

Een combinatie van het IJsbeeldenfestival met Winter in Zwolle zou voor de hand liggen, maar de afgelopen weken is gebleken dat om die combinatie mogelijk te maken er jaarlijks veel geld geïnvesteerd moet worden. Kosten die de draagkracht van de binnenstadsondernemers te boven gaan en ook binnen het evenementenbudget van de gemeente niet beschikbaar zijn. 
 
Zonder die investering ziet de organisatie van het IJsbeeldenfestival geen mogelijkheden en kiest ervoor elders in het land de groeiplannen van het IJsbeeldenfestival verder vorm te geven. Zwolle waardeert de inzet van de organisatoren van het IJsbeeldenfestival die er mede toe heeft bijgedragen dat het IJsbeeldenfestival de afgelopen jaren in de Overijsselse hoofdstad is uitgegroeid tot een nationaal aansprekend evenement.
 

Aansprekend
Alle lokale betrokkenen willen de komende periode gebruiken om de eerstvolgende editie van Winter In Zwolle goed neer te zetten, waarbij de verwachting is dat eerst een aansprekende basis wordt neergezet die in de loop der jaren steeds verder uitgebouwd kan worden in omvang.

Artikel delen:
Reacties 23
 1. Bijzonder jammer!! Dit winterevenement was goed voor Zwolle. Wat me wel bevreemd is dat de organisatie op een goedkope locatie zat en jaarlijks bezoekersrecords te vieren waren. Was het niet genoeg ondernemers? Moet er nog meer geld uit gehaald worden? Dat hoort bij ondernemen o.k. maar dit voelt als een dolksteek.


  Maak melding

 2. Goed zo zwolle. Weer groot evenement weg.Ga zo door en zwolle zal net zo druk en levendig zijn als de kleinste dorp van nederland.


  Maak melding

 3. wel dancefestival voor 1 dag maar geen ijsfestival met zoveel bezoekers voor de stad zwolle te duur??wat kost de bieb en dergelijk dan wel niet
  zwolle je laat je kennen straks niet meer op de kaart te vinden hulde  Maak melding

 4. Dubieus verhaal! Zwols winterseizoen nóg aantrekkelijker maken en dus het IJsbeeldenfestival schrappen.
  Het blijkt wel weer dat in het Zwolsche het creatieve ondernemersschap ontbreekt om zaken voor elkaar te krijgen. De dames en heren stakeholders zien geen kans om (met de juiste partners !!!) een ‘Winterwonderfestival’ neer te zetten, waarin het IJsbeeldenfestival een prachtig onderdeel kan zijn, met een creatieve financiële structuur op basis van collectieve compensatie?
  Ik zeg het je: de ambitie ontbreekt, de expertise ontbreekt, de incompetentie en behoudendheid regeren. Toch pijnlijk voor een stad met ca. 125.000 inwoners en een stevige regio. Ze doen maar wat.
  Zwolle, succes ermee!

  (Gelukkig hebben we PEC 😉 )


  Maak melding

 5. Jammer jammer waar vertrekt het naartoe? Las iets over Hardenberg en Amsterdam. Laat het dan maar Hardenberg zijn toch nog een beetje in de regio, ( zo moeten ze in zwolle gedacht hebben)8)


  Maak melding

 6. Ik zal het wel niet snappen, maar iets is uitgegroeid tot een “nationaal aansprekend evenement” en wordt vervolgens de stad uit gejaagd, ten faveure van iets nieuws, onbekends, dat zich nog helemaal niet heeft bewezen.

  Andere steden zijn er juist trots op als hun evenementen uitgroeien tot evenementen die landelijke bekendheid genieten…

  En als je Zwolle écht op de kaart wilt zetten als winterstad, dan kom je over de brug met financiën om dat ene, tussenliggende jaar te overbruggen.


  Maak melding

 7. Erg jammer dat dit ook weg gehaald wordt. Blijft weinig over zo. Ben benieuwd hoe ze dan invullen willen gaan geven aan dat winterthema.


  Maak melding

 8. Het is nogal dubbel.

  Nu is het onbegrijpelijk dat het evenement de stad uit word ‘gejaagd’. Maar als de organisatie de hoofdprijs eist en het bedrag wordt later bekend, spreken we daar weer schande van.

  Ik snap wel dat de gemeente een grens stelt. Tot hier kunnen we gaan. Wel een aderlating voor de stad, dit.


  Maak melding

 9. Zolang je niet weet wat het evenement had moeten kosten in de stad, is het lastig om te zeggen of het inderdaad teveel geld was geweest, maar het is natuurlijk jammer dat het IJsbeeldenfestival weg gaat uit de stad, het gaf Zwolle wel echt iets extra’s in de ‘magere’ wintermaanden.

  Wat mij heel mooi had geleken was dat er een hele grote tent van voor tot achter op de Melkmarkt had gestaan en dat al slingerend daar het IJsbeeldenfestival door had gelopen, maar financieel is the sky natuurlijk niet the limit.

  Ik hoop niet dat het nieuwe Winterfestival nu een slap aftreksel gaat worden met wat duffe kraampjes en een versierde kerstboom, want dan is het natuurlijk gedoemd om te mislukken. Met een goede grote ijsbaan op bijvoorbeeld het Rode Torenplein en een echte goede uitstraling zou het wellicht wat kunnen worden nog.


  Maak melding

 10. Ik heb het nog bij het proviciehuis gezien, 2008 ofzo.
  Dat vond eigenlijk al genoeg.
  Fijn dat het nou naar een andere stad verhuist.  Maak melding

 11. Nu huilen we krododillentranen en wijzen wederom de makkelijke kant op, de gemeente. Bij sommigen kunnen ze echt nooit iets goed doen.

  Als de exploitatie onhaalbaar is en achteraf blijkt dat er EUR 100.000 gemeentegeld ingestoken is, dan is de wereld te klein. Of als de intree verdubbeld om de kosten terug te verdienen, zelfde verhaal.
  Kortom, jammer dat dit mooie evenement niet meer te organiseren is in onze mooie stad. Volgens mij geen onwil, maar gewoon strijd over hele harde euro’s…..


  Maak melding

 12. Gemeente wilde Zwolle tot kerststad van Nederland maken, maar ze konden maximaal 3 ton vrijmaken terwijl een half miljoen nodig was.
  bron: De Stentor


  Maak melding

 13. Ja joh Fred,

  Gemeente wilde Zwolle tot kerststad van Nederland maken

  . Door de jaren heen is er (op de Jeruzalemkerk na) geen kerk meer in Assendorp. Die ander is een wooncomplex geworden. Volgens mij komen er ook niet veel mensen in de Kloosterkerk en in de Peperbuskerk…komen er elke zondag nog wel veel in de Grote Kerk? Bethlehemsekerk kreeg andere bestemming, Broerenkerk herbergt nu Waanders. Het Refter is niet meer van de kerk en hoe afbraakgevoelig zijn de 3 kerken in Berkum?

  Bron: De Sensator? Kun je de tekst quoten waarin de gemeente (of een raadsmeerderheid?) hun wil uiteen doet?


  Maak melding

 14. Iedereen praat weer lekker makkelijk. Die 5 ton en later 3 ton moest voor een groot deel door de middenstanders opgehoest worden. Dat is veel geld en garanties krijg je niet.


  Maak melding

Reageer