Kwaliteitsslag voor Badhuiswal Zwolle

Zwolle – In navolging van de herinrichting van het Van Nahuysplein pakt de gemeente Zwolle in het najaar 2016 de Badhuiswal op. Met de aanpassingen aan de Badhuiswal wil de gemeente vanuit beheer en onderhoud de kwaliteit van de buitenruimte van dit gebied verhogen. Er komt onder meer een nieuw wegprofiel met natuurstenen banden en de huidige asfaltverharding maakt plaats voor klinkerverharding.

De gemeente heeft de uitvoering van de Badhuiswal eerder uitgesteld in verband met de afspraken met de eigenaren van kabels en leidingen Enexis en Vitens, over de geplande ondergrondse werkzaamheden. Naar verwachting zijn de werkzaamheden aan de Badhuiswal in december 2016 gereed. De Badhuiswal is een van drie bolwerken waar de gemeente tot en met volgend jaar vanuit beheer en onderhoud een kwaliteitsslag maakt. Vorig jaar is het Van Nahuysplein opnieuw ingericht en het Ter Pelkwijkpark gaat in 2017 op de schop. Het werk aan de drie bolwerken geeft extra kwaliteitsimpuls aan de woon- en leefomgeving van de binnenstad. Dit is een uitvoering van de nieuwe visie in het beheer van openbare ruimte waarover de Zwolse gemeenteraad dit jaar heeft besloten. Voor de nieuwe inrichting maakt de gemeente bovendien gebruik van de stenen die vrijkwamen bij de werkzaamheden aan de Minervalaan.

Wethouder Beheer Openbare Ruimte Filip van As: “Het traditioneel onderhoud waarbij de bestaande openbare ruimte in stand wordt gehouden, verandert de komende jaren naar duurzaam beheer en onderhoud. Het is daarbij niet meer vanzelfsprekend dat we bestaande verhardingen permanent behouden. Dit is steeds meer in de stad te zien bijvoorbeeld de toepassing van beton op fietspaden. De veranderingen hebben enerzijds te maken de levensduur maar anderzijds hebben de nieuwe toepassingen gevolgen op de onderhoudskosten op lange termijn. Momenteel onderzoeken wij ook waar we asfaltwoonstraten in de toekomst kunnen vervangen met verharding die water doorlaat in het geval van heftige buien en langdurige regen”.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Heel mooi dat Badhuiswal nu ook een upgrade krijgt. Het is denk ik niet zo’n heel bekend stukje in de Zwolse binnenstad, maar zeker wel een mooi stuk met een interessante geschiedenis, waar de naam van het bolwerk nog steeds naar verwijst.

  De asfaltverhardering die er nu ligt past in die zin ook niet zo goed bij dit historische en toch wel chique stukje, dus met de klinkers zal het er straks vast nog een stuk beter uit zien.


  Maak melding

 2. @Historischbesef

  Fijn om te lezen dat je dit een mooi stuk van de binnenstad vindt. Op deze manier maak jij jouw naam als “historisch besef” in ieder geval waar.


  Maak melding

 3. Er zijn heel veel plekken in de binnenstad en ook daarbuiten die in ieder geval vanuit historisch perspectief heel interessant zijn. Het V&D-complex/Weeshuisgebied is dat op zich ook wel, maar heeft zich de laatste 10 jaar ontwikkelt als een ‘verdorven’ en weinig aantrekkelijk gebied en ik hoop dat dat gaat veranderen in de komende tijd.


  Maak melding

 4. Zwolle is goed bezig, diverse plekken zijn opgeknapt zoals de nieuwe markt, rode torenplein, gebied naast de broerenkerk wat nu kloostertuin is, het gebied aan de andere kant van de broerenkerk waar nu mooie bebouwing staat (was 20 jaar geleden parkeerterrein en er zat een aldi). Alleen die puist bovenop de Fundatie en het aquarium van het museum op de Melkmarkt zijn foute beslissingen geweest. Misschien moet de blijmarkt zelf ook eens aangepakt worden, centrum wordt er mooier door op deze manier 🙂


  Maak melding

 5. Zeker goed bezig! Mooi stukje Zwolle ook. Met woningen die Jan met de Pet niet zomaar kunnen betalen. Prima ook, maar volgens mij wonen er veel sympathisanten van https://www.facebook.com/Herrieuitdestad/
  Van “Herrie uit de stad”

  Hoop en verwacht dat de “kwaliteitsslag” niet te lang teveel herrie veroorzaakt.
  Of meet men dan met 2 maten (eigen belang)?

  Hoop ook voor ze (niet voor mezelf ;)) dat er dan in die hoek “iets meer reuring” zal zijn.


  Maak melding

Reageer