Klassiekers weer terug bij Filmtheater Fraterhuis

Beroemde filmklassiekers keren weer terug in de vaste programmering van Filmtheater Fraterhuis in Zwolle. Onder de vaste titel : De schatkamer van de filmgeschiedenis. Op 15 en 16 december is de aftrap met marathonvertoningen van ‘Berlin Alexanderplatz’ van Rainer Fassbinder uit 1980, met een lengte van 15 uur de langste film ooit.

Bij Filmtheater Fraterhuis zijn, onder de noemer ‘De schatkamer van de filmgeschiedenis’ voortaan weer beroemde films te zien, die niet meer op het witte doek te bewonderen zijn. Vaak komen de films uit de depots van het Filmmuseum in Amsterdam.

Zo zijn in december, naast ‘Berlin Alexanderplatz’, ook ‘Raging Bull’ (Martin Scorsese, 1976) en ‘Belle de Jour’ (Luis Buñuel, 1967) te zien.

Filmtheater Fraterhuis bouwde in de jaren ’80 een bescheiden reputatie op met het vertonen van filmklassiekers. Maar het filmgenre en het Zwolse publiek ontwikkelden zich na 1990 stormachtig. Toen het filmtheater in 1994 een eigen filmzaal betrok in het Fraterhuis, werden filmklassiekers nog incidenteel vertoond. Nu Filmtheater Fraterhuis beschikt over twee filmzalen, ontstaat er weer ruimte in de programmering. De filmklassiekers uit ‘de schatkamer van de filmgeschiedenis’ worden vertoond in de oude Fraterzaal, die na de renovatie 57 stoelen telt. Beide zalen van Filmtheater Fraterhuis zijn nu bereikbaar via de foyer aan de Blijmarkt.

‘Berlin Alexanderplatz’ was oorspronkelijk een televisieserie uit 1980 over de worsteling van kruimeldief Franz Biberkopf (Günter Lamprecht) met de onderwereld. Het meesterwerk werd gerestaureerd en dit jaar opnieuw uitgebracht tijdens het Berlijnse Filmfestival. Regisseur Rainer Werner Fassbinder was in de jaren ’70 een even omstreden als productieve filmmaker, die de controverse van zijn tijd niet schuwde. Hij werd een cultfiguur, maar stierf aan een overdosis, 37 jaar oud.

Filmtheater Fraterhuis vertoont ‘Berlin Alexanderplatz’ twee keer in het weekend van 15 en 16 december. Vanwege de lange zit zijn er pauzes voor koffie en maaltijden.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Klinkt goed! Ben benieuwd naar Berlin Alexanderplatz Ik hou wel van hele lange films in de bios! Van mij mogen ze ook wel weer Bladerunner uit de kast trekken. Ik weet dat die ooit is gedraaid in het fraterhuis. En heb h’m nog nooit op het grote doek gezien…


    Maak melding

Reageer