Nieuw elan voor Gasthuisplein

Zwolle – Op 1 november gaat op het Gasthuisplein de schop in de grond. Als de werkzaamheden volgens planning verlopen en het weer niet tegenwerkt is het plein vóór Koningsdag 2017 geheel vernieuwd.

gasthuisplein_zwolle.jpg

Het doel van de herinrichting is het Gasthuisplein nieuw elan te geven. Het wordt een gastvrij plein, dat flexibel is in gebruik en waar altijd wat te doen is. Op het plein komt een inpandige bewaakte gratis fietsenstalling met een servicepunt voor bezoekers, een (mindervaliden)toilet en kluisjes. Daarnaast zijn er plannen om een speelelement te plaatsen dat uniek is in zijn soort én voor de binnenstad. Door het aanbrengen van groen worden de stegen aantrekkelijker en ontstaat er een zichtbare verbinding met de Diezerstraat en het Broerenkwartier.

Planning werkzaamheden
Op 1 november gaat de aannemer van start met het aanpassen van het trottoir aan de bioscoopzijde van het plein. De verwachting is dat in een periode van drie weken het trottoir opnieuw bestraat kan worden, de plantgaten voor de bomen aan deze zijde verbeterd kunnen worden en de huisaansluitingen voor de riolering – voor zover nodig – vervangen kunnen worden. Ook worden in die periode de bomen gekapt en de platanen weggehaald die elders in de stad worden herplant. Van Sinterklaas tot Kerst wordt er niet aan het plein gewerkt.
Vanaf half januari vinden er werkzaamheden aan de rijbaan plaats. Daarbij wordt het verkeer over het bestaande plein geleid. Daarna wordt het plein zelf opnieuw ingericht. Dit gebeurt gefaseerd, zodat zo min mogelijk terrein gelijktijdig open ligt.
Als de weersomstandigheden meewerken is het plein eind april, vóór Koningsdag 2017 klaar. 
Bereikbaarheid tijdens werkzaamheden
Tijdens de werkzaamheden blijven winkels, café’s en woningen altijd bereikbaar. Dit geldt zowel voor bezoekers als voor leveranciers.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Het ziet er op de impressies op zich prima uit en het zal ook wel een verbetering zijn ten opzichte van het versnipperde beeld wat het plein nu geeft, maar ik blijf zeggen dat het echt een gemiste kans is om niet een gedeelte van de oude gracht (de grote AA) terug te brengen. Het had wellicht meer gekost, maar het had zich op termijn zeker terugbetaald.

  Nu komt er op een plein dat een horecaplein wil zijn/worden een ‘uniek speelelement’ en daar snap ik nu de toegevoegde waarde echt niet van.

  P.S. Ik zag dat het voormalige pand van Doijer en Van Deventer, likeurstokerij en bitterfabriek, wel weer verhuurd is, dus dat is zeker een goede ontwikkeling.


  Maak melding

 2. Prima oplossing! Dit is wat ik mij voorstelde hoe het Gasthuisplein eruit kon gaan zien. En nu eindelijk gebeurt het dan ook. Vooral met meer groen in de vorm van bomen en autovrij, wordt dit een gezellig plein waar goed te vertoeven is. Wanneer je de ondergrondse oude AA b.v. weer tevoorschijn zou halen, dan verliest het plein zijn aantrekkingskracht, omdat dat ten koste gaat van de terrasruimte. En aangezien Zwolle een studentenstad is en er meer toeristen komen, is terrasruimte in de stad van harte welkom.


  Maak melding

 3. Het Gasthuisplein wordt niet autovrij, er kunnen nog steeds gewoon auto’s overheen rijden straks, dat is ook te zien op de impressie.


  Maak melding

 4. @Historischbesef

  Dus die bestaande autoweg blijft er en wordt niet omgeleid wat ik eerst dacht? Jammer dat valt mij tegen. Ik had het liever helemaal autovrij gezien.


  Maak melding

 5. @Dieze-Oost

  Dat dacht ik eerst ook. Het is heel moeilijk te zien op zo’n klein plaatje, maar @Historischbesef attendeerde mij erop dat er wel degelijk een weg doorloopt.


  Maak melding

 6. Een deel van het verkeer in de omliggende straten is eenrichtingsverkeer vanwege de beperkte straatbreedte. Het autovrij maken van het gasthuisplein is dus makkelijker gezegd dan gedaan.


  Maak melding

Reageer