Veilig op weg: blijf uit de Dode Hoek

Zwolle –  In 2010 is VVN afdeling Zwolle gestart met het aanbieden van de ‘Dode-hoeklessen’ aan de Zwolse basisscholen. Het doel van de lessen is kinderen bewust te maken van de gevaren van de dode hoeken bij vrachtauto’s, bussen en andere grote voertuigen. Met dode hoeken bedoelen we de plekken rondom zo’n groot voertuig waar je niet te zien bent voor de bestuurder.

p1011707.jpg 

Het afgelopen schooljaar deden weer 30 basisscholen met circa 1500 leerlingen mee aan deze lessen, mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Gemeente Zwolle en de Provincie Overijssel. De praktijkles vond plaats bij Autorijschool Blok Huls met inzet van hun instructeurs en een grote vrachtwagen. Kinderen kunnen zo van dichtbij meemaken hoe gevaarlijk is als je niet goed oplet bij grote voertuigen. Zeker als de kinderen straks met de fiets naar de middelbare school gaan.

De lessen beginnen met de speciaal voor scholen gemaakte instructiefilm ‘Veilig op weg’ waarin ze worden gewezen op de gevaren van vrachtauto’s in het verkeer. Ook worden in de film de twee vuistregels uitgelegd:
‘Blijf er rechts en ruim achter’ en ‘Houd minstens drie meter afstand’
Daarna kunnen de kinderen zelf rondom en in de vrachtwagen ervaren hoe lastig het voor een chauffeur is om zicht te houden op alles wat zich rondom het voertuig bevindt. In de cabine achter het stuur zien ze dat de chauffeur je soms echt niet kan zien als je je in een dode hoek bevindt. 
Hebben ze de twee vuistregels goed begrepen en kunnen ze die toepassen?
Dat testen we met de Nationale Veilig-op-Weg test. De kinderen moeten 8 meerkeuzevragen beantwoorden. Daarna  krijgen ze uitleg van de instructeur.
Uitslag van de test: maar liefst 550 kinderen op met 8 goede antwoorden!!.
Kinderen met 8 goede antwoorden dingen mee naar een prijs die landelijk wordt toegekend. De kans is dus klein dat die prijs net in Zwolle terecht komt. Daarom hebben Rijschool Blok Huls en Fietswinkel Ton Kamp in Holtenbroek de handen ineen geslagen en een fiets beschikbaar gesteld. Te verloten onder de leerlingen met 8 goede antwoorden. 
En zo werd Julia Gabriël, leerlinge van groep 7a van de Geert Groteschool uit de Wipstrik, de gelukkige winnaar. Op 29 juni vond bij Blok-Huls de uitreiking plaats. Kon ze meteen uitmeten hoever ze van de grote lesauto en bestelbus vandaan moest blijven.
Voor meer informatie over deze les en de activiteiten van VVN Zwolle: 
www.zwolle.vvn.nl 

Artikel delen:

Reageer