Stadsbankjes vol op zondagavond

Zwolle – Sinds een ruime week heeft het begrip hangjongeren een heel andere betekenis gekregen. De pleinen en openbare ruimten van Zwolle vullen zich sinds de komst van het spel Pokémon Go met spelers van dit immens populaire spel.

pokemon_2016-0675.jpg
Drukte op het Broerenkerkplein

De bedoeling van het spel is zo veel mogelijk Pokémon te vangen met speciale Pokéballen. De Pokémon zijn in dit spel verwerkt middels GPS in het straatbeeld. Ook de ballen dienen op speciale locaties gehaald te worden, de zogenaamde Pokéstops. Waar de één op de fiets de verschillende locaties af gaat, wandelen anderen door de stad heen. Jeugdige spelers nemen het hele gezin mee op de zondagavond, om samen de Diezerstraat af te zoeken. Een leuke wijze om met het gezin samen op pad te zijn, of om samen te komen met vrienden, of zelfs met onbekenden via speciale Facebookgroepen. Wanneer er echt veel mensen met de smartphone in de hand te vinden zijn rondom een locatie, dan is de kans groot dat daar een "Lure" geplaatst is. Dit is een object dat geplaatst kan worden waar de Pokémon op af komen, zodat je alleen maar hoeft te wachten tot ze vanzelf je kant op komen. Een mooie gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan op een bankje zoals zondagavond bleek in het parkje aan het Meerminneplein. Het spel dat zo succesvol bleek dat de servers het grote aantal spelers nog maar slecht aan kan, heeft wel het effect dat de spelers achter de TV en spelcomputer vandaan komen, met soms spontane gesprekken met volslagen onbekenden tot gevolg.

pokemon_2016-0685.jpg

Artikel delen:
Reacties 45
 1. Mooie combinatie van de digitale en de echte wereld!
  Dit is nog maar een begin om hele leuke dingen met smartphones te kunnen doen.


  Maak melding

 2. Ik vind het een vage rage! Vandaag was ik bij Saluti en je ziet daar bij de brug ook mensen hangen. Iedereen zit maar op dat telefoonschermpje loeren, echt veel wordt er niet gesproken…… Wat mij verbaasd was dat er zelfs mensen van 60 het aan het spelen zijn? Ik dacht dat dit een kinderspelletje was? Zal vast wel aan mij liggen!


  Maak melding

 3. het is wachten op de eerste ongelukken omdat mensen niet opletten in het verkeer of op de fiets of in de auto het spel doen….


  Maak melding

 4. Het idee is hartstikke leuk. Eigenlijk vreemd dat het er niet al jaren is!

  De eerste ongelukken zijn al lang gebeurd overigens.


  Maak melding

 5. Ik was gisteren aan het wandelen, zag kleine groepjes mensen op straat een beetje raar doen, starend naar hun mobieltjes. En ook wandelend, koekeloerend of ze een geest zagen op hun scherm, een enkele struikelend over zijn eigen benen. Kreeg een beetje associatie of ik in een life-aflevering van de Walking Dead, of the Invasion of the Body Snatchers was.
  Dit keer zijn het geen buitenaardse wezens, maar pokemon die bezit nemen van de mens…


  Maak melding

 6. Ik heb heel goede kennissen op de planeet Mars. Ik vertel ze wel eens wat over hoe het er hier aan toe gaat op aarde. ik heb ze ook over Pokémon verteld, ze moesten echt heel erg lachen maar ze hopen wel dat de mensheid voorlopig nog geen voet op hun planeet Mars zet.


  Maak melding

 7. @Plantje

  Het bestaat al jaren… Dit is het tweede spel van Niantic dat eerst Ingress heeft uitgebracht (2012), dat gericht was op iets oudere spelers (denk 20-35 jaar) met Scifi thema.

  Niet zo populair als Pokemon Go, maar wel populair genoeg om miljoenen spelers te hebben over de hele wereld, met grote events etc. De locaties en data uit dit spel is de basis van Pokemon Go.

  Ik kan het niet goed vergelijken omdat ik geen Pokemon speler ben (destijds wel Ingress) maar technisch is het zo ver ik kan inschatten geen baanbrekende technologie of spelsoort.


  Maak melding

 8. Ja klopt. Ik stel het ook verkeerd. Ik had moeten zeggen: Vreemd dat er niet bakken van zulke spellen zijn en slechts 2 🙂


  Maak melding

 9. Ze zouden amateurradio er in kunnen betrekken. Er zijn zendamateurs die coördinaten via een modem en een mobilofoon doorgeven aan een netwerk. Ook vanuit de auto of zelfs draagbaar via een portofoon. Dat heet APRS. Op die plek zou je dan een pokémon-teletubbie kunnen vangen. Dat lijkt me makkelijk te koppelen. Gegevens van APRS zijn vrij beschikbaar via APRS.FI  Maak melding

 10. Mooi dat iedereen weer op straat is….totdat er weer mensen gaan klagen……..Ik speelde ook ingress en eigenlijk is het bijna hetzelfde spel…..Alleen wat speelser……zelfde formule en dezelfde plekken waar de dingen staan….kopie met aanpassingen…..


  Maak melding

 11. Zo sneu al die mensen die alleen maar met hun snavel in hun mobieltje zitten te turen. Het is een kleuterfiguurtje maar iedereen lijkt er van in de ban te zijn. Hoezo raken mensen verslaafd?


  Maak melding

 12. Juist wel leuk. Zo komen mensen nog eens buiten!
  Laat mensen fijn in hun waarde en als ze zich hier mee vermaken heb je er toch helemaal geen last van?


  Maak melding

 13. Ik vind het wel humor eigenlijk.

  Gister liep ik na een nachtje vissen aan de IJssel met mijn karretje afgeladen met vis spullen over de dijk terug naar mijn auto. Vanachter de telefoonschermpjes werd ik aangekeken alsof ik net uit een inrichting was ontsnapt. Ja, er zijn ook mensen die echte wezens proberen te vangen i.p.v fictieve;D  Maak melding

 14. @Yvon; Je bent vast ouder dan 35, anders had je niet zo’n (wederom) weinig genuanceerde ‘mening’ gegeven.

  Pokémon is vanaf de jaren ’90 uitgegroeid tot één van de meest populaire en bekende ‘anime-series’ in de wereld en voor veel mensen, waaronder ik, is dit inmiddels ook jeugdsentiment.

  Mooi toch dat er nu een app/spel is ontwikkeld die het gamen en ‘buiten zijn’ combineert en dat staat los van een verslaving, want dat zijn de smartphones ook wel zonder dit spel voor veel mensen.


  Maak melding

 15. Bericht door Historischbesef, op 18 juli 2016 15:26
  @Yvon; Je bent vast ouder dan 35, anders had je niet zo’n (wederom) weinig genuanceerde ‘mening’ gegeven.

  Ik weet niet of dat de leeftijd of de persoon is 😀


  Maak melding

 16. Dat hele Pokémon gebeuren blijft wel een heel gevoelig onderwerp op WLZ. Ook al is het zelfs de vakantieperiode. Wie weet gaat Pokémon ons redden en misschien is Pokémon het duiveltje zelf en gaat de aarde vernietigen. Je weet maar nooit.;D;D;D


  Maak melding

 17. hé observer

  ga liever op mars wonen en val ze daar lastig met je ongenuanceerde domme onzin, misschien snappen ze jou daar wel.  Maak melding

 18. Prima toch, als mensen zo hun tijd willen doorkomen.
  Welke eikel vindt dat ie moet oordelen over andermans vrije tijds-invulling?
  Lees en hoor wel hilarische verhalen, met name over volwassenen :D:D:D

  Zal bijvoorbeeld eens kijken of ik kan citeren uit “De Youp van de week” (wekelijks op het ChatLog).

  Toen vroeg hij of ik de Pokémonrage had meegekregen? Natuurlijk. Ik woon aan het Vondelpark en dat werd afgelopen week omgeploegd door massa??s kinderen die met hun mobieltjes jacht maakten op de virtuele diertjes die verstopt zaten achter boomstronken. Grappig. Slim bedacht door een paar nerds die hun zakken vullen. Kinderspel. Net als de Moestuintjes en de Dinoplaatjes van onze nationale grootgrutter. Aantal jaren terug hadden kinderen de Tamagotchi waar ze voor moesten zorgen. Wat ik wel verontrustend vond was dat ik afgelopen maandag een volwassen veertiger op een fiets met twee lege kinderzitjes druk in de weer zag met zijn telefoon. Hij stond fanatiek te zwaaien op de Overtoom en de jongen van de koffietent legde mij uit dat hij probeerde een Pokémon te vangen. De man reed tevreden weg, bleef op zijn schermpje loeren en had een kleine honderd meter verder weer beet, Wederom maakte hij rare gooibewegingen met zijn telefoon. Ik vroeg me toen af hoe de schat thuis zou komen. Zou hij tegen zijn vrouw pochen over zijn vangst? Je wilt het toch aan iemand kwijt omdat het leven anders helemaal zinloos is. Geestig ook dat deze op virtuele beestjes jagende man de volgende dag gewoon weer achter een bureau zit en iemand een beleggingshypotheek probeert aan te smeren. Mijn vriend suggereerde dat het ook een dominee kon zijn. Die gelooft in god die ook niet bestaat. Eigenlijk wilde hij het alleen nog maar over volslagen idioten hebben,

  Nu om het citaat te completeren maar heeft niet direct met dit verhaal te maken:

  Het randdebiele wielerpubliek bij de Tour dus en Jos van Rey plus de rechter die hem meedogenloos veroordeeld heeft en David Cameron en de nieuwe Thatcher die nu Theresa May heet en Boris Brexit Johnson uiteraard.  Maak melding

 19. Het lijkt een onschuldig spelletje, en dat is het ook op een autoloze zondag. Maar aangezien kinderen of inderdaad volwassenen hun fiets of voertuig maar klakkeloos aan de kant pleuren om op hun telefoon een dom handelingetje te doen. Vraag ik mij af hoe hoe veilig dit is.
  Op de tomas a kempesstraat is het fenomeen van achterlijken die hun auto lukraak dubbel parkeren al bekend. Hoe irritant word het als dit overal gebeurd.
  Ik denk dat er qua lokaties om te zoeken nog wel een paar dingen mogen veranderen in het spelletje.  Maak melding

 20. Op de tomas a kempesstraat is het fenomeen van achterlijken die hun auto lukraak dubbel parkeren al bekend. Hoe irritant word het als dit overal gebeurd

  Dat is inderdaad bijzonder storend. En gelukkig gebeurt het niet overal. Wat zou dan maken dat het spelen van Pokémon Go wel zorgt dat het overal gebeurt?

  Gewoon blijven nadenken mensen!


  Maak melding

 21. Wat kan man zich toch druk maken om de domste dingen zeg. Nu weer Pokémon Go! Mensen komen nu meer buiten, leren de stad kennen en men raakt spontaan in gesprek.

  Maar nee. Klaag klaag. Tegenwoordig mag men niks meer leuk vinden. Want dan ben je vreemd, triest en sneu. Weet je wat sneu is? Commentaar op Internet geven, achter je scherm, dat mensen teveel op hun schermpje kijken.

  Laat iedereen lekker in hun waarde. Wat jij niet leuk vindt, maar een ander wel. Maakt die persoon bij definitie niet gelijk een triest persoon.


  Maak melding

 22. Zat mensen die elke avond verstoffen achter de tv of internettend achter de computer. Zeg maar rustig: de overgrote meerderheid van de bevolking! Dan is dit een veel en veel positievere rage.


  Maak melding

 23. Ik zie hier hartstikke veel jongeren door de straat lopen. Ze zijn op pad, in beweging, vallen niemand lastig. Vaak zijn ze ook nog best in voor een praatje. Niks mis mee!
  Zag net nog een groepje die een hondje bij zich hadden. Het beestje vermaakte zich kostelijk met de nieuwe hobby van zijn baasje!


  Maak melding

 24. een groepje die een hondje bij zich

  Dat zijn excuus-hondjes Plantje. Om de indruk te wekken dat ze in dat spel zijn verzeild geraakt door dat hondje 😉


  Maak melding

 25. @bigge hey leuk dat je mensen met een spelletje raar vind terwijl je zelf haken in levende wezens hangt zonder ff te checken of die beestjes wel het leidend voorwerp willen zijn van jouw “ontspannende” avondje aan de ijsel.

  Leuk (diervriendelijk) spel dit. Veel leuke dingen meegemaakt al


  Maak melding

 26. @Haakjeinjewang

  Volgens mij zegt Bigge nergens dat ‘ie die mensen met een spelletje raar vindt, of wel? Lijkt mij meer een ragepost van jouw kant om je offtopic mening op te dringen terwijl niemand daar om gevraagd heeft.

  Ontopic: Bijna level 21 8)


  Maak melding

 27. Sommige mensen zoeken overal naar manieren om het de sportvissende medemens moeilijk te maken.

  On topic: ik heb geen idee of dat hoog is, maar: top! Geniet ervan! 😀


  Maak melding

 28. Met dat Pokéman spelletje is de kans groot dat een gamer zelf heel snel het prooi kan worden in een onbedachtzaam moment, wanneer hij/zij niet oplet door de hele omgeving waar te nemen. Dit is meer een feit dan een constatering. De eerste ongelukken zijn namelijk al gebeurd.


  Maak melding

Reageer