PvdA wil bevolkingsonderzoek naar Q-koorts

Zwolle – Het landelijke aantal dodelijke slachtoffers van Q-koorts is onlangs bijgesteld van 26 naar 74. Naar schatting lopen nog zeker 400 Nederlanders rond met chronische Q-koorts waarvan geen diagnose is gesteld. Daarom moet er een grootschalig bevolkingsonderzoek naar Q-koorts worden opgezet, vindt de PvdA Overijssel.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron van besmetting. “Het erg belangrijk dat deze mensen worden opgespoord en behandeld voordat ze nog zieker worden of zelfs overlijden” aldus Annemiek Wissink, statenlid namens de PvdA. Een motie van de sociaaldemocraten die Gedeputeerde Staten oproept zich sterk te maken voor bestrijding van Q-koorts is met een overtuigende meerderheid aangenomen tijdens de laatste Statenvergadering.

Onderzoek
De motie roept om bij het kabinet en de Tweede Kamer aan te dringen op een onderzoek onder mensen die het risico lopen om besmet te zijn. Daarnaast wil Overijssel graag advies van het kabinet om de risico’s van uitbraken van ziektes die gevaarlijk zijn voor mensen te verkleinen. Wissink: “Enkele jaren geleden was er een uitbraak van Q-koorts, dat lijkt nu redelijk onder controle. Maar we weten niet wat er op ons af komt, daarom moeten we de risico’s beperken waar mogelijk. Volksgezondheid moet echt op de eerste plaats komen.”
 
Q-koorts in Overijssel
PvdA Overijssel vindt het van groot belang dat iedereen zorgeloos kan genieten van het Overijsselse platteland. Helaas is dit niet altijd het geval. Zo is Overijssel enkele jaren geleden getroffen door een uitbraak van Q-koorts. In Overijssel wonen mensen die blijvend invalide zijn geraakt als gevolg van een Q-koortsbesmetting.
 
Op 30 juni heeft de nationale ombudsman aangekondigd onderzoek te gaan doen naar de lessen die de overheid heeft getrokken uit de aanpak van de Q-koortsuitbraak in 2007-2011. De slachtoffers zijn van mening dat de overheid te laat maatregelen nam en dat er slecht en te laat is gecommuniceerd met burgers over de risico’s van besmette bedrijven in hun directe omgeving.
 
Wissink: “Wij juichen dit onderzoek van harte toe, niet als afrekening, maar de overheid moet lessen leren om een volgende uitbraak van een, voor mensen gevaarlijke, dierziekte beter aan te pakken.”

Artikel delen:
Reacties 21
 1. Met de komst van meer arabieren en afrikanen in Nederland en de toename van illegale slacht van schapen en geiten, is dit natuurlijk te voorzien.


  Maak melding

 2. Hé hé, eindelijk. Te lang is er vanuit gegaan dat het vooral onder de grote rivieren voorkwam. Ook in Zwolle zijn qkoortspatiënten. Waar een betreffende werkgever schandalig mee is omgegaan. Volledig onderschat wat de gevolgen zijn. En maar duwen en trekken om de patiënt weer aan het werk te krijgen. Walgelijk!


  Maak melding

 3. Niet alleen werkgevers reageren helemaal fout op Q-koorts patiënten .. Ook het UWV mag wel eens op cursus hoe om te gaan met Q-koorts patiënten en op cursus hoe om gaan met mensen. Daarnaast moeten ze af van die belachelijke afvinklijstjes waaruit ze meestal concluderen dat zieken best nog wel verdiencapaciteit hebben. Terwijl ze weten dat werkgevers niet zitten te wachten op werknemers met een chronische aandoening. Ik spreek uit ervaring, en ik heb ook een dochter met Q-koorts en het Q-koorts Vermoeidheidssyndroom … Het is tijd dat er een grote bezem door het UWV gaat en dat ze gedaan doen waarvoor ze zijn opgericht… Het ondersteunen en begeleiden van werklozen en mensen met een (chronische) arbeidshandicap in plaats van doormidden van bureaucratische afvinklijstjes de ‘verdiencapaciteit’ van chronisch zieken berekenen. Het is tijd voor verandering. Goed dat de PvdA dit initiatief neemt, helaas meer dan 10 jaar te laat. En helaas is diezelfde PvdA ook verantwoordelijk voor het functioneren en beleid van het UWV! Dus ondanks deze kleine pluim voor de PvdA, zullen ze mijn stem volgend jaar zeker niet krijgen.


  Maak melding

 4. M. de Kleine – Wat klets jij nou? Q-koorts komt al decennialang voor, met name onder geitenhouders en hun familie. In 2007 kwam er een piek, en het is aan huisarts Loohuis te danken dat er ?berhaupt aandacht voor kwam, want helaas gaan boerenbelangen nog weleens voor. Wist je dat de voornaamste bron van besmetting het uitrijden van mest is? De uitbraak is te wijten aan laksheid van de overheid, niet aan immigranten.


  Maak melding

 5. @M. de kleine – typisch geneuzel. Dadelijk ga je nog verklaren dat BSE/MKZ ook door allochtonen verspreid wordt. Verdiep je eens in materie voordat je dergelijke verhalen rondbazuint.


  Maak melding

 6. Vandaag las ik dat binnenkort op de website van EMLS een artikel verschijnt over de juridische gevolgen voortvloeiende uit afgegeven vergunningen (bijv. mega-geitenhouderijen) welke zijn gebaseerd op niet-strikte normen en causale verbanden bij het ontstaan van q-koorts.  Maak melding

 7. Dank je, Dick. Ik verwacht ook niet M. op andere gedachten te brengen (zijn soort is meestal immuun voor feiten) maar toch mag deze onzin niet onweersproken blijven.


  Maak melding

 8. Je kunt dit onvolprezen weblogZwolle mailen met je bevindingen…Maar als ie een ban heeft valt ie misschien andere mensen lastig. Laat maar dan?


  Maak melding

 9. Ja Dick, lachen.
  Ik zou eens moetn proberen gewoon comments te lezen en te begrijpen.
  Je doet nog slimmer alsof je admin van een door jou verzonnen chatbox bent.
  Respecteren van een andere mening is een groot goed!
  Iets wat jij verkondigd, maar zelf nalaat!  Maak melding

 10. Ariebombarie is blijkbaar dezelfde als M. de Kleine?

  Ik zal niet voor Dick antwoorden maar wat mij betreft: ik respecteer geen meningen, ik respecteer mensen. En meningen die getuigen van weinig respect voor de mens, zijn gewoon abject en die noem ik ook zo.


  Maak melding

 11. Heel mooi verwoord Riet…denk aan een identiteitscrises, Arie (en andere namen). Er staat een lang verhaal over op het www. Wil je/jullie het begin niet onthouden

  Bij een identiteitscrisis is het verband tussen wie je ben en weten wie je bent tijdelijk sterk verminderd.
  Dit is heel erg naar, je bent volslagen onzeker over alles
  en vindt op dat moment geen referentiekader in jezelf om je ZELF weer terug te vinden.

  [urlhttps://www.youtube.com/watch?v=xHHlTv5l2I8]De bij leven al legendarische Kees & Wim, zongen er al over [/url]

  Mooi dat je mij het CL toedicht, Arie, en nog mooier dat je er schijnbaar eens geweest bent.

  Vanzelfsprekend respecteer ik je Admin/moi/verzonnen Chatlog-mening. Maar, na aanleiding van je reactie

  Ik zou eens moetn proberen gewoon comments te lezen en te begrijpen.

  Lezen lijkt me vanzelfsprekend, maar begrijpen ga ik die onzin helaas (voor je Arie) helaas niet.


  Maak melding

 12. Na lezen en herlezen, lijkt het wel of Arie het eens is met elke letter van M. Dan kan het toch idd (Riet) niet anders dan….

  Maar, ik blijf bij 19:33; Ontopic graag.
  Hoe lastig is dat, ok, als de 1e reactie al bullshit, angst en haatzaaien van de bovenste orde.

  We moeten echter verder menschen.


  Maak melding

 13. Volgens mij ben je een beetje blijven hangen Dick.
  Anyway van kooten en de Bie. VPRO ultra links.
  Was nog leuk in de jaren 70 .
  Tegenwoordig hangen ze bij elkaar van bejaarden die niet weten hoe ze het lidmaatschap moeten opzeggen.
  En echt , het was leuk. Zeker weten dat ze een mooi Qkoorts onderwerp hadden kunnen maken. Maar we leven in 2016 en niet in 1975.  Maak melding

 14. Tja, als je zo tegen de maatschappij aan kijkt

  kooten en de Bie. VPRO ultra links.

  Vind veel dingen van toen nog steeds actueel.

  Ken je “De Tegenpartij”? Wat een creatieve mensen! Hun boekjes ook, vooral die van Kees. O.a. Zwemmen met droog haar en Modernismen, meer modernismen en meest modernismen.

  Straks ga je ook nog schrijven dat Jiskefet “Ultra Links” is. Hoop dat je dan even hebt Nee laat ook maar, heb er al zoveel positiefs over geschreven.
  Ja, ben vwb sommige sublieme creatievelingen (bijvoorbeeld ook als het over dierbare herinneringen gaat) blijven hangen in het verleden. Waarschijnlijk omdat het goed, maar vergankelijk was. Maar besef dat ik loop, ren, vlieg en geniet in het heden.

  Goed dat je het er nog even over hebt: Qkoorts

  Dat was toen wat met het etablissement van Herman van A. en (zeggen wij nog steeds) inwoners van “Nieuw Westenholte”.


  Maak melding

Reageer