Hoe ziet Zwolle er voor onze kinderen uit?

Ingezonden brief

Het Ontwerp Structuurplan 2020 ligt tot donderdag 15 november ter visie. Iedereen kan zijn mening nog een keer geven. Ik wil via deze weg mijn mening daaraan toevoegen. Zwolle is een machtig mooie stad. De stad heeft alles: goede onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, een prachtig theater en gezellig centrum. Zwolle heeft een sterk bedrijfsleven, de werkgelegenheid groeit als kool. En het mooie is: vanuit Zwolle kun je met de auto en de trein alle kanten op, en omgekeerd.  

Zo´n stad, daar wil je wel wonen. Niet verbazingwekkend dat het inwonertal de komende jaren groeit. Wij, de huidige inwoners, kunnen zorgen dat Zwolle evenwichtig groeit. Daarbij moet Zwolle van mij groen blijven. En leefbaar en bereikbaar, al vind ik duurzaamheid ook erg belangrijk. Dan is het slim om nu al bewuste keuzes te maken voor de toekomst.

Waar kan de groei het beste plaatsvinden? In het Ontwerp Structuurplan 2020 worden hierover keuzes gemaakt. Laat Zwolle in de toekomst op een andere manier groeien dan vroeger, zegt het plan. Niet meer met een massale uitbreidingswijk, maar door nieuwbouw op veel verschillende plekken, zowel in de wijken rond het centrum als langs de randen van Zwolle. Dat spaart het groen om de stad. Ik was bij de stadsdebatten en de meeste inwoners vonden dat we het buitengebied moeten koesteren. Dus kiest het Ontwerp Structuurplan terecht voor bouwen op plekken in de bestaande stad, zoals op de Aloë.  

Maar er is ook een groep mensen die de voorkeur heeft voor ‘dorpse’ woningen aan de stadsrand. In het Ontwerp Structuurplan zijn hiervoor acht plekken aangewezen. Hier kan kleinschalige nieuwbouw plaatsvinden, zonder dat er compleet nieuwe voorzieningen en wegen hoeven te worden aangelegd. Die zijn er immers al. We houden zo geld over om de bestaande voorzieningen te verbeteren. Of er tot 2020 op al deze acht plekken gebouwd gaat worden, is nog niet zeker. Sommige plekken moeten eerst nader onderzocht worden en als we veel woningen in de stad kunnen bouwen, hebben we niet alle locaties nodig.  

In het Ontwerp Structuurplan worden keuzes gemaakt voor een duurzame en evenwichtige groei van Zwolle. Volgens mij bieden wij onze kinderen door deze keuzes een stad waar het fijn wonen, werken en leven is. Dat is zoals ik het zie en ik ben benieuwd naar de zienswijzen van anderen over het Structuurplan. 

Gerard van Dooremolen

 

 

Artikel delen:
Reacties 2
  1. vergeten ze nog een paar dingen 2020 langzamerhand komt het gespuis uit het westen van het land deze kant op. en voor onze kinderen wordt het echt niet leuker in dit land


    Maak melding

Reageer