Bijna twee ton bijstandsfraude opgespoord

Zwolle – De sociale recherche van de gemeente Zwolle heeft afgelopen kwartaal in totaal € 195.487,- aan bijstandsfraude opgespoord. Van 52 Zwollenaren is de uitkering stopgezet omdat zij hun werkelijke woonsituatie niet hadden gemeld. Dit bespaart de gemeente € 44.400,- per maand. Door bestandskoppeling bleek dat verschillende personen inkomsten uit werk hadden verzwegen. Zij fraudeerden voor in totaal € 38.865,-.

Een man kreeg bijstand, maar hield voor de gemeente achter dat hij als zelfstandige werkte en dus inkomsten had. Zo ontving hij ten onrechte ruim € 63.690,- aan bijstand. Dit bedrag wordt van hem teruggevorderd. Ook twee andere Zwollenaeren verzwegen dat zij werkten als zelfstandige. Daarnaast verzwegen zij dat ze meerdere bankrekeningen hadden. Ze bleken vaak in het buitenland te zijn, waar ze uitgaven deden die niet pasten bij hun uitkering. Ten onrechte streken ze ruim € 38.500,- aan bijstand op. Dit bedrag wordt van het stel teruggevorderd.

De sociale recherche kwam een derde man op het spoor die veel in het buitenland verbleef voor zijn werk. Dat hij daar een baan had, verzweeg hij voor de gemeente. Ten onrechte ontving hij ruim € 31.517, – aan bijstand. Ook hij moet het bedrag terugbetalen.  
Artikel delen:
Reacties 13
 1. Waar ik dan benieuwd naar ben is hoeveel die Sociale Recherche de gemeente kost. Ik vraag me af of dit wel kosten effectief is.


  Maak melding

 2. Eens met de kritische geluiden. Maar wanneer word er opgetreden tegen
  werkfraude… zwartwerken? Tegen de arbeider en de opdrachtgever?
  Tuurlijk heb ik er ook wel eens gebruik van gemaakt… maar fraude is fraude.


  Maak melding

 3. @distortion; Sociale Recherche is helaas noodzakelijk, dus kosten-effectief lijkt me de vraag niet. Ik verbaas me over de bedragen (bijstandsfraude van 64K bij één persoon; hoe krijgtiet voor mekaar), en dan worden de bedragen teruggevorderd (lijkt me logisch), maar is daarmee de kous af, of is dit niet strafbaar?


  Maak melding

 4. @drama, de kous is daarmee nog niet af. Als de terugvordering boven de 50.000 euro komt en er is sprake van schending inlichtingenplicht, zal er daarnaast aangifte worden gedaan bij het OM (en zal dit gedeelte strafrechtelijk worden afgehandeld).  Maak melding

 5. @drama, jawel!

  Maar, dan wordt het bestuursrechtelijk (dus door de gemeente zelf afgehandeld). En wordt er een boete opgelegd. Die boete kan dan oplopen tot het bedrag waarvoor gefraudeerd is (het netto benadelingsbedrag), maar door uitspraken van de Centrale Raad is dat tegenwoordig vaak wel lager.


  Maak melding

 6. @Lies

  In dit geval is het wel heel erg belangrijk waarom de CR dit lager inschat, dan dat er in feitelijk aan strafbare feiten zijn gepleegd.


  Maak melding

 7. Was dit niet met een simpele bestandsvergelijking tussen (belastingdienst en uitkeringsinstantie) op te sporen?
  Zodra je een bijstandsuitkering heb vind ik dat dat moet kunnen.
  Indien er sprake is van onrechtmatig verkregen geld (van ons de Zwolse gemeenschap) zal dit moeten worden terug betaald, met daar overeen een boete.
  Ik ben benieuwd wanneer bezit van onroerend goed in buitenland wordt opgespoord en als vermogen wordt meegenomen in afweging of iemand recht heeft op uitkering of toeslagen.
  Dan denk ik dat er nog heel wat meer onrechtmatig uitbetaald geld teruggevorderd kan worden.
  Ik zie het bericht als een eerste stap in de juiste richting.
  Ga zo door gemeente Zwolle  Maak melding

 8. @hondenliefhebber: Bezit in het buitenland zal niet iets zijn voor de Sociale Recherche. Wel voor de belastingdienst. En die scoren daar de laatste tijd best goed mee.


  Maak melding

 9. @bernard

  Voor de belasting dienst is het vooral van toepassing mbt belasting heffing en toeslagen.(klopt helemaal)
  Voor de Sociale Recherche voor mensen die een uitkering hebben in Zwolle en b.v. een huis in Marokko, ze zijn er echt.


  Maak melding

Reageer