Anna van der Breggen kopvrouw in Rio

Zwolle – De Zwolse Anna van der Breggen is kopvrouw bij de Olympische wegwedstrijd voor vrouwen bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Bondscoach Johan Lammerts heeft de wielrenster aangewezen als belangrijkste troef bij de koers op zondag 7 augustus. Recent werd bekend dat Van de Breggen het team van Rabo-Liv verruilt voor team Boels-Dolmans. Ook Chantal Blaak, Ellen van Dijk en de Britse wereldkampioene Lizzie Armitstead rijden voor de ploeg van manager Danny Stam.
Olympisch kampioen Marianne Vos is geen kopvrouw van de Nederlandse selectie als ze in Rio haar titel verdedigt. Volgens Lammerts is Van der Breggen gezien haar prestaties dit jaar en gezien het zware parcours in Rio de grootste kanshebber op een gouden medaille. Vos noemt de 26-jarige Anna van der Breggen de uitgesproken kopvrouw van de Oranjeploeg, volgende week zaterdag in de wegrace. "Zeker op dat zware parcours. Anna heeft die rol afgedwongen". Ellen van Dijk en Annemiek van der Vleuten maken de vierkoppige selectie van Nederland compleet. De vier wielrensters zijn deze zondag naar Brazilië afgereisd.
Van der Breggen beleefde vorig jaar haar grote doorbraak, met winst van onder meer Omloop Het Nieuwsblad, de Waalse Pijl, La Course en het eindklassement van de Giro Rosa. Op het WK in Richmond pakte ze twee keer zilver, op de tijdrit en in de wegwedstrijd. Daarin moest de Nederlandse kopvrouw in de sprint buigen voor Armitstead.

Artikel delen:
Reacties 4

Reageer