SP: zorgen om financiën Theater Gnaffel

Zwolle – De fractie van de SP in de Zwolse gemeenteraad maakt zich ernstig zorgen om de financiële situatie van Theater Gnaffel. Na een eerdere bezuiniging van de gemeente Zwolle verliest Gnaffel nu komende jaren alle subsidie vanuit het Fonds Podiumkunsten. De SP is bang dat het voortbestaan van het poppentheater hiermee in gevaar komt. De partij heeft vragen gesteld over de situatie aan het college.

Dinsdag heeft het Fonds Podiumkunsten bekend gemaakt welke podiumgezelschappen in aanmerking komen voor meerjarige activiteitensubsidie voor de periode 2017-2020. Theater Gnaffel kreeg eerder in de periode 2013-2016 jaarlijks 328.500 euro van het Fonds. Voor de periode 2017-2020 komt echter in het geheel geen meerjarige activiteitensubsidie voor Theater Gnaffel beschikbaar.

Na de gemeentelijke bezuiniging van 20% op het subsidiebudget gaf Theater Gnaffel aan dat de bodem voor bezuinigingen bereikt was. Met het wegvallen van de subsidie van het Fonds Podiumkunsten lijkt een nieuwe zeer belangrijke inkomstenbron voor het theater weggevallen. De SP maakt zich zorgen over het voortbestaan van Theater Gnaffel. Ook mogelijke andere subsidiegevers, als de Provincie Overijssel, hanteren immers vaak de eis tot cofinanciering vanuit het Rijk.

De SP wil weten of het college eventueel bereid is om (tijdelijk) financieel meer middelen beschikbaar te stellen om Theater Gnaffel de mogelijkheid te geven nieuwe geldbronnen aan te boren. SP-fractievoorzitter Frank Futselaar: “Theater Gnaffel is een unieke culturele instelling, voor Zwolle, voor de regio en voor het hele land. Ik verwacht dat het college haar uiterste best doet om Theater Gnaffel te behouden voor de stad.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

17 gedachten over “SP: zorgen om financiën Theater Gnaffel”

  1. Tja, op een gegeven moment zal je toch op eigen benen moeten staan!
    Hebben wij als organisatie afgelopen jaar ook mee moeten maken,helemaal niet zo leuk,omdat je heel commercieel moet gaan denken en voor andere partijen dan nogal hard overkomt.
    Maar het is uit de lengte of breedte of helemaal niets!
    Men wil graag,dat er samenwerkingen ontstaan,dus misschien poppen animatie met 3d achtergronden?

  2. De hele kunst- en cultuursector hangt van subsidies aan elkaar vast. Ik vraag niet om een ‘poppentheater’, maar even heel zwart-wit en tendentieus gezegd, er gaat wel belasting(geld) van mij naar Theater Gnaffel toe wat van mij dus niet hoeft.

    Als er genoeg interesse naar kunst en cultuur is, dan moet een ‘bedrijf’ als Theater Gnaffel zich wat mij betreft zelfstandig moeten kunnen bedruipen, anders is er blijkbaar niet genoeg vraag naar of is de bedrijfsvoering niet winstgevend genoeg.

    En zo geldt dat voor alle kunst- en cultuur’bedrijven’ vind ik, dus ook voor museum Fundatie, Odeon en theater De Spiegel.

  3. Vanuit de kunst/culturele sector werd de afgelopen jaren een enorme druk uitgeoefend op het kabinet om ervoor te zorgen dat er meer geld naar ontwikkelingshulp zou gaan, er meer migranten naar Nederland zouden komen, COA en AZC’s werden groot toegejuicht in diverse kunstzinnige uitingen en het was schandalig dat er zo weinig geld naar Nieuwe Nederlanders zou gaan. En iedereen die het hier niet mee eens was, werd een racist genoemd, zou discrimineren of zou extreem rechts zijn.

    Het kabinet moest en moet keuzes maken. De keuzes zijn gemaakt: veel geld naar immigratie en alles wat erbij komt kijken. Minder geld naar de kunst- en cultuursector. Het één is het gevolg van het ander.

    Hoewel ik Gnaffel geweldig vind en alles wat ze doen enorm toejuich, vind ik de actie van de SP vrij hypocriet. Ik sluit me aan bij bovenstaande reacties.

  4. jaarlijks 328.500 euro

    Tja, dat is niet meer van deze tijd. En bovendien bizar hoog. De vrijbuiters uit DOAS moeten nu als ondernemers gaan denken en handelen, en terecht.

  5. Men heeft in een paar jaar tijd 1 miljoen gekregen,als je daar als bedrijf mee kan beginnen,menig persoon start en mag blij zijn met een start kapitaal van 10.000 om iets op de rit te krijgen.
    Dus, wat heeft men gedaan met al dat geld en ook nog inkomsten gehad door kaartverkoop e.d

  6. Erg “bijzondere” dingen: afgelopen 18 juni hebben ze hun theaterzaal bijvoorbeeld beschikbaar gesteld voor een poppenvoorstelling over een islamitische prins (Diponegoro) in zijn strijd tegen “Hollandse overheersing”…

  7. @Historischbesef: Er gaat ook heel veel gemeentegeld naar onze betaalde voetbalclub en ook andere topsportclubs worden met geld van de belastingbetaler overeind gehouden. Ik heb daar ook niks mee. Mogen ze van mij ook afschaffen. Elke club, vereniging, bedrijf of wat dan ook zou zichzelf staande moeten kunnen houden en niet moeten teren op geld van de belastingbetaler.

  8. @Yvon: Een garantiestelling is wat anders dan dat er gemeentegeld gaat naar PEC Zwolle.

    Maar wanneer er echt geld naartoe zou gaan, ik weet het niet, maar dan zou ik dat ook afkeuren.

  9. @Yvon

    Er gaat namelijk geen cent aan gemeentegeld naar PEC Zwolle. Hoe kom je daarbij? Een garantstelling is namelijk heel wat anders dan een lening.

  10. Er gaat heel veel gemeenschapsgeld naar heel veel verschillende maatschappelijke doelen. Denk aan defensie, veiligheid, politie-inzet om supporters in de hand te houden, verkeersrontondes, onderwijs, onderhoud van sportvelden, steun aan de olympische sporters en ja, ook aan cultuur. Musea, theaters, poppodia en theatergezelschappen. We leven in een mooi en rijk land.

  11. Echt goede cultuur en kunst financiert zichzelf. De rest is zijn subsidieslurpende linkse hobby’s. Weggegooid gemeenschasgeld voor een veel te kleine doelgroep!

  12. Het is zwaar om een kunstenaar te zijn. Beetje de hele dag met je hipster bakfiets door de stad rijden, koffie drinken, en ’s avonds een beetje handenarbeid. Geld van de overheid als toetje.

Reacties zijn gesloten.