Job Klaasen lost startschot fietsroutekeuring

Op verzoek van de provincie Overijssel startte de Fietsersbond op vrijdagmorgen een groot onderzoek naar de veiligheid en kwaliteit van vier fietsroutes in Overijssel. De Fietsersbond maakt hierbij gebruik van een high-tech meetfiets uitgerust met een trillingsvrij systeem voor een computer, videocamera en GPS.

Gedeputeerde Klaasen (links) reed zelf ook mee…

Deze nieuwe onderzoeksmethode is ontwikkeld om een gedetailleerd en objectief oordeel te kunnen geven over langere fietsroutes die vooral worden gebruikt voor dagelijks (utilitair) verkeer naar school, werk en winkel. Na afloop van het onderzoek, begin 2007, ontvangen provincie en betrokken gemeenten een uitgebreid rapport, inclusief concrete aanbevelingen, van de Fietsersbond.

Vrijdagmorgen ging het onderzoeksteam met een high-tech meetfiets op een gedeelte van het traject richting industrieterrein Hessenpoort in Zwolle verkennen. Gedeputeerde Job Klaasen loste het startschot in aanwezigheid van onder andere  vertegenwoordigers van de Fietsersbond afdeling Zwolle en het landelijk bureau van de Fietsersbond. Hugo van der Steenhoven, waarnemend directeur van de Fietsersbond, gaf uitleg over de routekeuring, de methode en de meetfiets. Het onderzoek richt zich met name op de veligheid en het comfort voor de fietsers vanuit de omliggende plaatsen Hasselt, Kampen, Heino en Dalfsen richting Zwolle. Zwolle behoort met Leiden tot de steden waar het meest, vanaf een afstand van 7 tot 10 kilometer, naar de binnenstad gefietst wordt.

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

10 gedachten over “Job Klaasen lost startschot fietsroutekeuring”

  1. Mogen ze ook wel even op de Zwarteweg gaan fietsen. Gelukkig is het Steenweteringpad de laatste tijd verbeterd, dat was echt een ramp bij die bruggen.

    Maar als ik het goed begrijp, willen ze dus de fietspaden verbeteren, zodat meer mensen de fiets pakken, in plaats van de auto? Dan moeten ze juist niet die forenzenpaden doen van buiten de stad, want die komen toch met de auto (behalve scholieren, maar daar is niets te winnen), maar de fietspaden ?­n Zwolle zelf. Maargoed, die SP-ers hebben altijd wat te klagen dat er niet genoeg gefietst wordt! Zwolle is koploper in Nederland, en wellicht ook daarbuiten. We doen het niet zo slecht als ze je voorschotelen…

  2. Hoi,

    Fietsen binnen zwolle stimuleren is iets waar ook hard aan gewerkt wordt, maak je niet ongerust. De Zwarteweg had allang klaar kunnen zijn als de gemeente iets handiger met het traject was omgegaan. Hierdoor stonden bewoners erg kritisch tegenover de plannen, maar gelukkig is dit allemaal goed gekomen, is de communicatie beter op poten gezet, en verkeren de plannen in een gevorderd stadium.

    Dit onderzoek, in opdracht van de provincie en uitgevoerd door de Fietsersbond, is er juist op gericht te onderzoeken of op de afstand 7.5 tot 15 km. het fietsen gestimuleerd kan worden. Dus vanuit kernen als Hasselt, Dalfsen, Kampen, Heino. De provincie heeft een budget dat hiervoor gebruikt kan/moet worden. Binnen een paar jaar moet het geld zijn uitgegeven of vervalt naar ik begreep. Dan is het prettig ervoor te zorgen dat dit geld niet over de balk wordt gesmeten, maar nuttig wordt besteedt.

    De situatie in zwolle zelf is onlangs ook grondig onderzocht (zie http://www.fietsbalans2.nl ) en de rapportage wordt verwacht in maart/april 2007. Een ding weten we al. Zwolle springt met kop en schouders boven veel gemeentes uit, zowel in de kwaliteit van de infrastructuur en fietsvoorzieningen als met het percentage fietsbewegingen. Dat is zowel het gevolg van gunstige omstandigheden (compact gebouwde stad met het stadscentrum in het midden) als van jarenlang groen- en fietsbeleid wat zijn vruchten afwerpt. Zowel van de overheid/politiek als van de Fietsersbond, vaak in samenwerking. En natuurlijk valt er altijd wel wat te verbeteren, en duurt het wel eens (te) lang voor iets wordt aangepakt. Ik ken echter ook gemeentes waar de fiets als stiefdochter achteraan de rij staat. Dat zou een heel andere situatie te zien hebben gegeven.

    Die SP-fiets op de foto is van mij, en legt elke werkdag Zwolle-Dalfsen vv. af. Een prima fietsbare afstand van 16.5 km. waar ik net iets langer dan een half uur over doe. Ik doe dit niet af en toe, maar het hele jaar door, dus ook in de donkere maanden met slecht weer, inmiddels een jaar of 6, en vandaar dat ik koos voor een fiets die ook bescherming biedt tegen regen, kou etc. en deze fiets gaat dermate efficient om met de door mij geleverde energie dat ie nog snel is ook. Dat maakte het voor mij mogelijk de auto de deur uit te doen. Met de auto was ik al met al 10 minuten sneller op mijn werk. Ik reis dus 20 minuten per dag langer, maar heb mijn portie beweging dan al gehad.

    Vriendelijke groet van Paulus

  3. De link naar fietsbalans2 werkt niet bij mij. Wel een link naar http://www.fietsbalans.nl
    Deze verwijst naar de vorige fietsbalans. Daar zit ook een linkje naar fietsbalans 2 (onder ‘verder’)

    Ik ben trouwens wel benieuwd naar de foto’s die gemaakt zijn bij de 4 ritten van de diverse plaatsen naar Zwolle

  4. @Paulus en Off Topic:
    Nou ga ik toch echt overwegen om mijn nieuwe kap in CDA-groen te laten spuiten en dan naast je te fietsen hoor 😛

    Ik kreeg van de week op mijn werk al een kanonnade over me heen waarom ik SP moest stemmen… Vind nog steeds Balkie erg goed werk doen (ook al is dat dan niet voor mijn vak zo goed…)

    Ik vind de kleuren op jouw fiets ook wel heel mooi hoor! Ben gewoon jaloers, mijn kap moet nog, in de lente waarschijnlijk…

    Groetjes!

  5. En nou maar hopen dat de wegbeheerder nieuw (fiets)asfalt niet gelijk weer zit te verknoeien door er split over heen te gooien met als gevolg zwaarder lopend wegdek en meer trillingen.Over asfalt bestemd voor auto’s wordt toch ook geen split gegooid.

Reacties zijn gesloten.