Grote Kerk geeft geheimen prijs

Zwolle – Kerkgidsen kunnen je van alles vertellen over het grootste rijksmonument van Zwolle: De Grote of Sint-Michaëlskerk. Vanaf 20 augustus worden er op woensdag- en zaterdagmiddag rondleidingen gegeven. De kerk herbergt niet alleen een rijke inventaris – het 4-klaviers Schnitgerorgel is wereldberoemd, de preekstoel een kunstwerk op zich en het koorhek is een geliefd object bij (amateur)fotografen, ook de verhalen spreken tot de verbeelding.

De plek waar de Grote Kerk staat, is de oudste bebouwde plek van de stad. In een van de buitenmuren tref je nog een timpaan aan met de afbeelding van aartsvader Abraham, afkomstig uit de Romaanse voorganger van de Grote Kerk. Onder de vele bekende bezoekers wiens naam aan de kerk is verbonden, is Johan Cele. De rector van de Latijnse school, met leerlingen uit heel Europa, was een Moderne Devoot die onderwijs voor iedereen, rijk en arm, propageerde. Hetgeen in de middeleeuwen zeer vooruitstrevend was.
Bijzonder voor die tijd was ook dat mensen met een besmettelijke ziekte, zoals melaatsheid en de zeer gevreesde builenpest, weliswaar niet zomaar de kerk in mochten maar evenmin werden geweerd. Voor hen was er plaats in de Leprozenkapel. Minder mooie verhalen zijn er ook. Zo zouden Adam Straesz de maker van de preekstoel, de ogen zijn uitgestoken zodat hij nooit meer zoiets moois zou kunnen maken. Deze en andere verhalen kun je horen tijdens een rondleiding. Deze rondleidingen beginnen om 14.00 uur en duren een uur tot anderhalf uur. Reserveren is niet nodig, aanmelden kan tot 13.55 uur bij het Toerisme Info Punt in de kerk. De kosten bedragen drie euro per persoon. Voor kinderen tot twaalf jaar is het gratis.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “Grote Kerk geeft geheimen prijs”

  1. Dat de plek waar de Grote kerk staat de oudste bebouwde plek in de stad is, dat is niet zeker volgens mij.

    Wat ik laatst heb gelezen is dat er op de plek van het huidige Stadhuis sporen zijn gevonden van een boerderij die er vermoedelijk al rond het jaar 800-900 stond.

  2. historisch besef heeft gelijk, met het bouwen van het huidige stadhuis is ook archeologisch onderzoek gedaan in de kelder van de raadzaal, daar zijn paalgaten ontdekt en aardewerk gevonden van een boerderij uit het midden van de 8ste eeuw.

  3. Als je het op de vierkante meter wilt bepalen dan heeft Historisch besef voorlopig nog gelijk. Echter onder de zerken van de Grote Kerk is nog nooit archeologisch onderzoek gedaan, dus het gebiedje kan zich voortzetten onder de kerk. In ieder geval is de “Suolla” rond de Grote kerk de oudste plek van Zwolle.

Reacties zijn gesloten.