Vismiddag jong en oud bij De Oude Mars

Zwolle – Kinderen uit Zwolle-Zuid en bewoners van zorgspectrum Het Zand zaten woensdagmiddag 17 augustus samen te vissen in het water naast de historische boerderij De Oude Mars in Zuid. Vanaf juni organiseert Het Zand samen met Natuur en Milieu Overijssel een natuuractiviteit. Deze middag vissen. Het Zand wil graag de contacten tussen de cliënten van Het Zand, die wonen op de Oude Mars en de wijkbewoners van Zwolle-Zuid versterken en is daarvoor het project “Natuurlijk samen” gestart. Projectleider Moniek Beltman zegt daarover: “De cliënten van Het Zand zijn ook inwoners van Zwolle-Zuid en daarom willen we graag contact maken met de wijkbewoners.”

vissen_oude_mars.jpg 

Foto’s: Hennie Vrielink

Bewoners van De Oude Mars, waarvan sommigen in een rolstoel, zaten samen met kinderen uit Zuid aan de waterkant en op het bruggetje met een hengel in de hand te turen naar het dobbertje. Soms pakten de moeders de hengel over. Er werden vooral kleine visjes gevangen, maar dat deerde niet. Er waren drie vismeesters van Sportvisserij Oost Nederland aanwezig om te helpen. Ze zorgden niet alleen voor het materiaal, maar hielpen ook mee het haakje uit de vissenbekjes te halen (hengelaars noemen deze handeling “onthaken”). Vismeester Eef van der Gronde heeft veel ervaring met het begeleiden van basisschoolkinderen, buurtverenigingen en mensen met een handicap en hen de beginselen van de hengelsport bij te brengen. Vol passie legde hij uit dat de tegenwoordige hyperactieve kinderen rustig worden als ze met een hengel aan de waterkant zitten en zich helemaal focussen op het dobbertje. “Hun wereld wordt dan kleiner en je ziet ze veranderen. Ze zijn veel minder druk en worden er rustig van.”

De Oude Mars is een karakteristieke boerderij . De locatie kent veel mooie natuur, zoals het prachtige Zandhovebos, moestuinen, een groot grasveld, een vijver en een dierenweide. Deze omgeving leent zich goed voor een maandelijkse natuuractiviteit. Vorige maand hebben bewoners van Het Zand en mensen uit de wijk vogelnestkastjes gemaakt en elke maand wordt er samen met Natuur en Milieu Overijssel een nieuwe activiteit georganiseerd. Te denken valt aan een paddenstoelenexcursie, moestuinworkshop, vogelexcursie of zelfs een spannende nachtactiviteit.
 
dscf4434.jpg 
 
De buurt wordt elke keer met een flyer op de hoogte gebracht. De deelname is gratis en er wordt voor koffie en thee gezorgd. Dit is mede mogelijk omdat het Oranje Fonds deze activiteiten subsidieert. Projectleider Moniek Beltman hoopt dat de verbinding tussen de mensen met een beperking van De Oude Mars en wijkbewoners steeds sterker wordt. Ook is iedereen van buitenaf op de woensdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van harte welkom op De Oude Mars en kan er een drankje gedronken worden in het theehuis op de boerderij.
Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Leuk om te zien zulke activiteiten.
  In het stuk staat dat de buurt een flyer krijg.
  Ik heb geen flyer gezien. Ik woon in de Krulmate, misschien komt het door de ja/nee sticker op de deur?
  Ik zou wel graag de flyers ontvangen.


  Maak melding

 2. @ Hennie: mooi stuk, erg leuk dat je aanwezig was en hierover hebt geschreven!

  @ Nanda: Leuk om te lezen dat u enthousiast bent!
  Bewoners van De Oude Mars hebben samen met medewerkers flyers verspreid in een aantal aangelegen straten (waaronder de Krulmate) en in het winkelcentrum. Hierbij hebben we inderdaad de brievenbussen met stickers overgeslagen, omdat we het lastig in te schatten vinden of men hierop zit te wachten. Daarnaast heeft het in De Peperbus gestaan.
  U kunt uw mailadres naar mij sturen, dan zal ik de volgende flyer digitaal versturen. Tips en ideeën over hoe we de wijkbewoners goed op de hoogte kunnen houden zijn heel erg welkom. Het project is pas net gestart, dus we zijn nog volop aan het ontdekken wat wel en niet werkt.

  Groet,

  Moniek Beltman – projectleider Natuurlijk Samen – m.beltman@hetzand.nl


  Maak melding

 3. Sta daar een beetje dubbel in. Onze buurman vroeger was ook een fanatiek visser. Bracht ons (gezin met vijf kinderen) nog wel eens een snoek die hij gevangen had. Was altijd feest. Maar ja, tegenwoordig is het regel dat je de vis teruggooit. Dan wordt het inderdaad een beetje zinloos.


  Maak melding

 4. Maar ja, tegenwoordig is het regel dat je de vis teruggooit. Dan wordt het inderdaad een beetje zinloos

  In feite kun je iedere hobby waar levende dieren bij betrokken zijn afdoen als zinloos. Zinloos of niet, ondertussen zijn de hengelsporters de enigen die zich daadwerkelijk bekommeren om de gezondheid van de vispopulaties.


  Maak melding

 5. Wat een leuk initiatief om in deze combinatie samen te genieten van het buitenleven! Voor de kids is het een fantastische manier om met de natuur in aanraking te komen. Even geen iPhone / tablet /pc!
  Helaas heb ik (woon aan de Backermarke) geen flyer gehad. Ik ga zeker een keer meedoen.  Maak melding

Reageer