Diamanten huwelijk echtpaar Seuters-Hermsen

Zwolle – De heer en mevrouw Seuters-Hermsen waren dinsdag 16 augustus 2016 65-jaar getrouwd. Burgemeester Henk Jan Meijer bracht het echtpaar een bezoek in hun woning aan de Erasmuslaan om hen persoonlijk te feliciteren. Het stel kreeg als ceadeau een aantal Iris cheques.

De heer Reinier Seuters (roepnaam Rein) is 5 december 1924 aan de Langenholterweg in Zwolle geboren. Meneer was de jongste van 14 kinderen. Hiervan zijn 7 kinderen niet ouder geworden dan anderhalf jaar. Jantje Hermsen (roepnaam Jannie) is geboren op 23 april 1926 aan de Westenholterweg in Zwollerkerspel. Mevrouw was de oudste van 2 kinderen en had nog een jongere zus. Van de broers en zussen leeft er niemand meer. Meneer Seuters keerde terug vanuit Hamburg (Arbeitseinsatz) naar Zwolle. Hij ontmoette mevrouw kort na de bevrijding. Zoals in de tijd gewoon was liepen jongeren wandelend heen en weer door de Diezerstraat. Meneer met zijn vrienden en mevrouw met haar vriendinnen. Achterin de Diezerstraat spraken zij elkaar voor het eerst.

Meneer bracht mevrouw de eerste avond al naar huis (Diezerweg). Meneer vond het nogal teleurstellend, omdat mevrouw op het Diezerplein zei dat ze verder de weg zelf wel vond. Er kon nog geen kusje af. Na 6 jaar verkering volgde het huwelijk op 16 augustus 1951 in Zwolle.
Naast de twee zonen Jan en Aart hebben meneer en mevrouw Seuters zeven kleinkinderen en acht achterkleinkinderen.
De eerste jaren woonden ze bij de ouders van mevrouw in aan de Diezerweg. De afspraak was dat er hier geen kinderen mochten komen, omdat het huis daar te klein voor was. Na de geboorte van de eerste zoon Jan (23 oktober 1953) werd daarom snel een huis gekocht aan de Molenweg 7 in Zwolle.  Hier werd hun tweede zoon Aart geboren (22 januari 1958). Meer dan 30 jaar hebben zij hier gewoond. Daarna hebben zij nog gewoond aan de Hogenkampsweg in Zwolle om vandaar naar een aanleunwoning te gaan van de Wissel in Berkum. Nu zitten zij in het hoofdgebouw van Berkumstede en genieten van een volledige verzorging.
Meneer Seuters heeft bijna zijn hele leven gewerkt bij bouwbedrijf Disselhof uit Zwolle. In totaal 40 jaar. Hij heeft daar gewerkt onder drie generaties Disselhof. Ook na enkele faillissementen is meneer dit bedrijf altijd trouw gebleven en zijn ze weer van onderaf aan begonnen. Meneer was uitvoerder, maar werkte net zo hard mee. Twee grote projecten in Zwolle waren de Opstandingskerk en het verzorgingstehuis aan het Koewegje. (staat er inmiddels al niet meer) Meneer is gestopt met werken toen hij 62 jaar was, inmiddels al weer 30 jaar geleden.
Mevrouw Seuters heeft tot de geboorte van de eerste zoon gewerkt bij verschillende families in de huishouding. Daarna was zij vol overgave huisvrouw en zorgde voor de kinderen.
Vanaf 1947 kamperen de heer en mevrouw Seuters. Eerst alleen met vrienden en later met de kinderen erbij. Altijd was de bestemming Ommen. Eerst op camping de Vechtstroom en later op camping de Arendshorst. Je kunt dus met recht zeggen dat dit hun grootste hobby was. Eerst met de tent en later in de stacaravan. Bijna 60 jaar hebben zij dit gedaan. (tot 2006). Daarnaast hield meneer vogels en hadden ze een grote volière achter het huis.  
Ook was meneer vaak aan het klussen, want hij was een allround vakman. Zo heeft hij menig familielid of kennis geholpen bij het opknappen van de woning. Mevrouw hield erg van handwerken en ging jaren lang elke week naar de vrouwenvereniging in de Jeruzalemkerk aan de Molenweg.
Meneer Seuters is nu 91 jaar en slecht ter been. Hij loopt achter de rollator, maar gaat nog regelmatig met zijn scootmobiel een rondje Zwolle maken. Hij ziet helaas niet zo goed meer en is slechthorend. Verder is hij nog goed bij de tijd.
Mevrouw Seuters is 90 jaar en loopt net als meneer achter de rollator en hoort en ziet nog prima. Zij is de laatste jaren steeds stiller geworden en kan gesprekken niet meer volgen. Haar geheugen begint haar langzaam in de steek te laten.
Artikel delen:

Reageer