Lawaaidemonstratie tegen HUDS in stadspark

Zwolle – De 37e editie van het Stratenfestival, dat vrijdagavond gevierd gaat worden, moet wat betreft de omvang en inhoud fors inleveren. Het hoofdpodium op het Ter Pelkwijkpark komt te vervallen. De organisatie kan geen overeenstemming bereiken met de gemeente over het toegestane aantal decibels op die locatie. RADIONL wilde dit jaar slechts meewerken aan het hoofdpodium wanneer er een vergunning komt voor een podium waarbij minimaal 85 dB is toegestaan. De artiesten weigeren te komen wanneer de genoemde norm niet wordt toegestaan.
 
stratenfestival_zwolle.jpg 
 
De rechtbank stelde vorig jaar het comité ‘Herrie uit de Stad’ (HUDS) in het gelijk. Het veelbesproken comité zegt hinder te hebben van de 85 dB die vanaf een aantal danceparty’s in Park de Wezenlanden en vanaf het hoofdpodium op het Ter Pelkwijkpark wordt geproduceerd. Een aantal Zwollenaren zijn het hier niet mee eens, en zijn zat van HUDS die tegen festivalgeluid boven de 85 dB zijn, en gaan uit protest tegen het comité zelf decibellen produceren. De actiegroep roept via Facebook op naar het stadspark te komen om daar vanaf 18.00 uur lawaai te maken. Het item komt waarschijnlijk vrijdag in de uitzending van RTL4 om 19.30 uur en is daarna vanaf ongeveer 20.00 uur terug te kijken op RTLXL.nl.
Artikel delen:
Reacties 68
 1. Balen, ik kan er ECHT niet bij zijn. Heel goed initiatief!

  Prima om te leven en laten leven; het hoeft ook echt niet allemaal al maar harder en harder. We moeten ook begrip hebben voor mensen die wat meer rust willen hebben. En soms zal dat betekenen dat een festival iets minder decibels mag produceren dan we graag zouden willen. Maar als het betekent dat complete podia maar geschrapt moeten worden, omdat de artiesten simpelweg hun werk niet kunnen doen met de gestelde norm vind ik het wel te ver gaan.
  En als het nu zou gaan om een Thunderdome feestje of extreme black metal op de zondag als net de kerkdeuren openzwaaien…


  Maak melding

 2. Een ludieke actie is prima, jammer dat het om 6 uur is, dan zijn veel mensen denk ik aan het eten, zoals ik ook die precies om 6 uur een tafeltje bij een restaurant heeft gereserveerd…

  Ik steun de actie wel en hoop dat er veel mensen op af komen, letterlijk een tegengeluid laten horen! 😮


  Maak melding

 3. Even eerlijk, artistiek stelt het stratenfestival natuurlijk helemaal nul voor. Lokale volkszangers van het kamp met bierbuiken en kettingen en nog een zwik miskende talenten. Wat maakt het dan uit of er een podium gesloten wordt?Dan kunnem mensen die niet van Hollandse hits, B-artiesten en drankfeesten houden hun vrije avond op hun eigen manier doorbrengen ipv met opgedrongen overlast van anderen.


  Maak melding

 4. @edje038: Ik ben met je eens dat niet alles even ‘verfijnd’ is, maar het is wel mooi dat er voor iedereen wat is en de sfeer op het Stratenfestival is over het algemeen altijd erg goed en de binnenstad wordt dan optimaal gebruikt. Neem vanavond eens een kijkje bij Cool Served aan de Jufferenwal, ik denk dat je blij verrast zult zijn, voor verdere info:
  ” 19.00 uur – Cool Served

  It’s time to groove!
  Cool Served bestaat uit een basis die jaren lang van zich deed spreken in soul- en funkbands als ??Sold Out??,
  ??Boys Night Out?? en ??Pick Up The Pieces??.
  Meer dan twintig jaar verder staat diezelfde basis er weer,starring ?? Diana Bentoh & Wendy Latupeirissa en Nathalie Woearbanaran!
  Cool Served staat garant voor een swingende avond met louter covers van soul-, funk-, rock- en R&B-diva??s uit de jaren zestig tot en met nu.
  Chaka Khan, Patti Labelle, The Tower of Power, Alicia Keys, Trijntje Oosterhuis, Joss Stone etc.
  Cool Served moet je niet alleen gehoord, maar ook ??live?? gezien hebben!

  It’s time to groove!
  Cool Served bestaat uit een basis die jaren lang van zich deed spreken in soul- en funkbands als ??Sold Out??, ??Boys Night Out?? en ??Pick Up The Pieces??. Meer dan twintig jaar verder staat diezelfde basis er weer,starring ?? Diana Bentoh & Wendy Latupeirissa en Nathalie Woearbanaran!
  Cool Served staat garant voor een swingende avond met louter covers van soul-, funk-, rock- en R&B-diva??s uit de jaren zestig tot en met nu. Chaka Khan, Patti Labelle, The Tower of Power, Alicia Keys, Trijntje Oosterhuis, Joss Stone etc.
  Cool Served moet je niet alleen gehoord, maar ook ??live?? gezien hebben!”


  Maak melding

 5. Is het nou zo moeilijk om in de late uurtjes een beetje rustig te doen? Jongens jongens, wat een stemmingmakerij.

  Zodra het boven de 85db komt, direct iedereen oppakken en het veld schoonvegen.


  Maak melding

 6. Historisch besef: leuk dat je Cool Serve zo hartstochtelijk promoot, maar het feit dat het een coverbandje is zegt me al genoeg. Ben meer van de artiesten die zelf schrijven, produceren en uitvoeren in plaats van na-apen. Prima trouwens dat er veel mensen zijn die dat geweldig vinden, maar de artistieke en kwalitatieve lat ligt voor een ieder anders.


  Maak melding

 7. Op die Facebookpagina wordt onder het kopje “Verwante evenementen” als eerste het Thorbeckegracht Concert genoemd. Ja, dat geeft inderdaad ook wel veel lawaai. 🙂


  Maak melding

 8. Bericht door edje038, op 19 augustus 2016 11:14
  Historisch besef: leuk dat je Cool Serve zo hartstochtelijk promoot, maar het feit dat het een coverbandje is zegt me al genoeg. Ben meer van de artiesten die zelf schrijven, produceren en uitvoeren in plaats van na-apen. Prima trouwens dat er veel mensen zijn die dat geweldig vinden, maar de artistieke en kwalitatieve lat ligt voor een ieder anders.

  Eigen muziek maken in plaats van coveren is lang niet altijd van hogere kwaliteit. Het is zelfs vaker omgekeerd.


  Maak melding

 9. Edje038, dat is natuurlijk nogal kort door de bocht.

  Een coverband kan kwalitatief en artistiek een stuk interessanter zijn dan een band die al jaren de nummers zelf maakt en angstvallig probeert een ‘eigen sound’ te maken, waardoor alle fantasie en creativiteit verdwijnt in vaste ritmes en patronen.


  Maak melding

 10. Hoe vaak is een topic over “herrie uit de stad” wel niet voorbijgekomen op WLZ. De conclusie over het algemeen is, dat de meerderheid vindt, dat wanneer je van rust houdt, niet in de binnenstad moet gaan wonen. En dat is een feit. Dat maakt die klagers van HUDS ook zo ongeliefd bij het merendeel van de mensen, die wel van een levendige binnenstad houden. Zelf heb ik 2 keer in de binnenstad gewoond en heb nog nooit iets te klagen gehad. Voor die HUDS klagers; Vertrek alsjeblieft uit Zwolle en ga op het platteland, op de hei of in het bos wonen!


  Maak melding

 11. Eens met steven. Tegelijkertijd aan de vergunningverleners en beleidsbepalers: wees kritisch naar wat je organiseert, wie erachter zitten, wat voor volk erop afkomt, wat de eventuele overlast, of er alternatieve locaties zijn en maak afgewogen keuzes.


  Maak melding

 12. Ah daar hebben we de vaste HUDS-reageerder Jeanine weer, maar nu onder de naam Connie.
  Jeanine, tip: zorg er even voor dat je apparaat up to date is. Je mist een aantal beveiligingsupdates waardoor je meer informatie prijsgeeft dan wat je waarschijnlijk wilt.


  Maak melding

 13. @Steven: Als jij voor mij een betaalbaar huis(je) hebt in het bos of op de hei zal ik de 1e zijn die daar vandaag nog naartoe vertrekt.
  Toen ik jaren geleden in deze stad kwam wonen was het nog niet zo’n herrie in de stad, en nu moet ik maar opzouten? Wat een onzin. Het is geven en nemen maar het lijkt erop dat bepaalde groepen mensen steeds meer nemen en anderen steeds meer moeten geven. Het is ook een keer genoeg met het lawaai dat de wereld verovert. Stille plekken heb je bijna nergens meer en het lijkt wel of men tegenwoordig ook niet meer tegen de stilte kan. Is toch een veeg teken dat men zo bol moet staan van de prikkels om zich zgn. “prettig” te kunnen voelen.


  Maak melding

 14. Yvon, fiets richting de IJssel en fiets over de IJsseldijk, heerlijke rust, natuur en (relatieve) ruimte.

  Misschien dat je hoofd dan daarna wat leger is geworden en je wat relaxter kunt kijken naar mensen die op z’n tijd een feestje willen vieren en wat ook gewoon moet kunnen in een (moderne) stad.


  Maak melding

 15. Ik zie dat toch anders Yvon. Het lijkt er de laatste jaren steeds meer op, dat de groep zeurpieten met steeds minder geluid steeds harder gaat zeuren. Er zijn al verschillende evenementen teruggeschroefd in volume of zelfs helemaal verdwenen. Wanneer houdt het op?


  Maak melding

 16. Kan iemand mij uitleggen waarom het geluid zo hard moet?
  Vorig jaar was er iemand, ik dacht op het gasthuisplein die liep te schreeuwen naar het publiek dat ze de handjes omhoog moesten doen. En niet 1 keer, maar een half uur lang. Vervolgens een onduidelijk gebler dat ik niet eens kon horen welke taal het was.
  Ik ben een hardrock fan, maar bij dit feestje begrijp ik de klagers goed. Je kan mij ook niet wijsmaken dat de voorstanders allemaal in de stad wonen, maar er juist net buiten wonen maar naar de binnenstad trekken voor het feestje.
  Om de bal in deze reacties iets terug te kaatsen. ” ga dan zelf in de stad wonen als je het zo fijn vind, en ga niet beginnen over een hutje op de hei” maar dat is duur , dus de mensen die klagen betalen veel .  Maak melding

 17. @Yvon

  “Als jij voor mij een betaalbaar huis(je) hebt in het bos of op de hei zal ik de 1e zijn die daar vandaag nog naartoe vertrekt.”

  Wanneer ik het geld had gehad, dan had ik dat soort mensen zoals jij heel graag snel en definitief uit Zwolle zien vertrekken. Liever vandaag dan morgen.


  Maak melding

 18. Ariebombarie ik kan me niet voorstellen dat je een half uur hebt gekeken naar iets wat je zo verafschuwd,zoals je aangeeft . Handjes in de lucht en lawaai . Als je er niets aan vindt ga je toch verder ,genoeg te beleven of doe gewoon iets gezelligs


  Maak melding

 19. Oke Wichert, tuurlijk ben ik daar weggegaan.
  Maar vanaf weet ik veel waneer spreek ik af hier en daar, en toen daar.
  Gaat ff om het idee. Moet eerlijk zeggen dat ik dat wel op meer plaatsen had. En dat zal iemand anders weer ergens anders ervaren.
  Moet jij weten als zwollenaar.
  Wat mij ook ergerd is dat bijna alle kraampjes door de hoge kosten er ook niet meer zijn . Een leuke braderie is altijd gezellig.
  Nou lijkt het bijna alsof ik overal op loop te zeiken, maar dat is niet waar.
  Maar tegenwoordig lijkt het alsof het alleen leuk kan zijn als je trommelvliezen beginnen te suizen.


  Maak melding

 20. “Maar tegenwoordig lijkt het alsof het alleen leuk kan zijn als je trommelvliezen beginnen te suizen.”

  Nou dat heb je niet zo gauw in de openlucht, maar meer in zalen waar het geluid niet zo snel weg kan.


  Maak melding

 21. @Ariebombarie

  Misschien zou het voor jou wel eens interessant zijn, om dan eens een vergelijking te gaan doen met hetzelfde maximale Db tussen een gesloten zaal en in de openlucht.


  Maak melding

 22. Ik zag een mooie voordeur van een dure woning, waar een meneer voor stond, met zijn mening over dit alles.
  Men denkt blijkbaar, dat als men geld heeft, men meer macht heeft, en mag beslissen over anderen.
  Men vergeet hierbij (Egocentrisch) dat je dan beter niet in een stad kunt gaan wonen.
  Ze hebben al veel kapot gemaakt met hun gezeur, (tenzij het gaat over hun eigen gewaardeerde feestjes), enfin, de stad is doods.

  :'(


  Maak melding

 23. welgeteld 11 personen hebben gevolg gegeven aan het facebookvoorstel.
  Voor de rest (van de ongeveer 40.000) vond iedereen het wel gezellig. Mooi toch!


  Maak melding

 24. Dat protest leek wel een scootmobiel race stonden welgeteld 3 scootmobiels bij mekaar ,hebben deze mensen niks anders te doen?
  Misschien zich nuttig maken voor de maatschappij in plaats alleen maar van de voorzieningen van dit land te profiteren?


  Maak melding

 25. Zou Nummerdor ook geklaagd hebben in Rio? Was best veel lawaai van publiek en muziek op de tribune 😉 😀 😉
  Wellicht daarom geen medaille gewonnen? Was helemaal van slag denk ik….


  Maak melding

 26. Het kleine groepje azijnzure klagers verpest het voor duizenden die wel een leuk leven hebben.
  Huds betekent overigens Hufters Uit De Stad.


  Maak melding

 27. Bericht door adri, op 20 augustus 2016 14:56
  Hallo met adrie was die demon stratie tegen geluid nog wat kan niks vinden

  Mooie zin 😀


  Maak melding

 28. Nederlanders zijn geen demonstranten. Je kan ze hun geld afpakken, hun ouders scheiden na 50 jaar omdat de een net te goed is voor een zorgflat, je kan ze buitenproportioneel laten betalen voor de zorgkosten, je kan ze alles wijs maken want ze vreten alles voor zoete koek en je kan hun eten vergiftigen en zeggen dat het “binnen de norm”valt en ze zullen geen spier verrekken. Nederlanders? Wat zijn we volgzaam en zoetsappig geworden!!  Maak melding

 29. Bericht door adri, op 20 augustus 2016 17:39
  Hallo met adriemaar 11 hun zeiden dat er veel.zouden komen tegeb herrie!!! waar omzo weinig??

  hallometplangje erzoudenjduistmensenpro tester voor herrie nieettegen


  Maak melding

 30. Denk het niet Jeanine (aka Connie), alleen zijn wij geen kleuters die via de rechter ons gelijk willen halen!
  Jullie zijn van het type, ik ga in het bos wonen, maar mis het licht in mijn huis. Kappen die Bomen!
  Of:
  Ik ga in Hoofddorp wonen, maar heb ineens last van de vliegtuigen naar Schiphol.

  Het zou jullie sieren als jullie een compromis gaan zoeken. Max aantal evenementen, ongeacht de inhoud. Voor mij hoeft dat stratenfestival niet zo nodig, niet mijn type muziek, maar gun een ieder zijn plezier.
  De zuurpruimen met hun goed gevulde portemonnee denken dat zij boven de meerderheid staan, althans, zo lijkt het.


  Maak melding

 31. Teveel lawaai levert stress en vermoeidheid op.
  ik ben in berkum gaan wonen voor de rust en het groene karakter vsn het dorp.
  maar ook ik heb last van die herrie als de wind verkeerd staat


  Maak melding

 32. Die demonstratie is erg laat en weinig breed aangekondigd. Ook een ongelukkig tijdstip en nog eens midden in de vakantie. Iets betere voorbereiding en er staan echt wel meer dan 11 pro-festival-demonstranten!
  Ik kon hier thuis gisteren ook genieten van de muziek. Prima. Je woont in een stad en dat hoort er gewoon bij. Als je van rust, natuur en sociale controle houdt, dan moet je in een dorp gaan wonen. Alhoewel dat waarschijnlijk dezelfde lui zijn die dan gaan z*iken over de boerenlucht of hanengekraai.:(
  En Joppuh, ik denk niet dat Adrie erg gekwetst is door de posting van Plantje…;)


  Maak melding

 33. Bericht door Passant, op 20 augustus 2016 19:37
  @plantje, Laat Adri alstublieft in zijn/haar waarde

  Hallo met Plantje… is toch niet te lezen wat Adrie/Adri eruit gooit?

  Bericht door joppuh, op 20 augustus 2016 20:04
  @plantje
  Van jou had ik niet verwacht dat je zo goedkoop wilt scoren ten koste van adrie. Beetje jammer.

  Adrie vertoont zwaar troll gedrag… is me al vaker opgevallen.


  Maak melding

 34. @plantje, Ik ken iemand met zware dyslexie die net zo schrijft als Adri. Ik weet dus niet zeker of het troll gedrag is of niet. Jij weet dat volgens mij ook niet 100% zeker, dus vandaar, mijn opmerking.


  Maak melding

 35. @Steven – Op het platteland is het ook lang niet stil meer hoor. Neem bijvoorbeeld het lieflijke, kleinschalige, pittoreske Wijthmen…


  Maak melding

 36. @Yvon – Je hebt groot gelijk. Ik zou willen dat het op de hei en in het bos nog stil was, maar daar is meer herrie dan in de buitenwijk van een middelgrote provinciestad.


  Maak melding

Reageer