Soroptimisten vieren lustrum

Zwolle – Op 24 september viert Soroptimistclub Zwolle haar 16e lustrum met een spraakmakend programma rond het thema ‘een krachtige vrouw’. Onder de titel ‘SORTALK’ kan iedereen vanaf 10.30 uur tot 17.30 uur genieten van sprekers, muziek, film en dans. Het programma begint in Filmtheater Fraterhuis met een besloten vertoning van de film ‘Dance Iranian Style’ van de Iraans-Nederlandse dichter en filmmaker Nafiss Nia.

De dramafilm vertelt in een documentaire-stijl over het leven van een Iraanse uitgeprocedeerde vluchtelinge op straat in Amsterdam. Nadat haar asielaanvraag is afgewezen besluit Raya, een jong Iraans meisje, illegaal op straat te gaan leven in Amsterdam. Een filmcrew volgt haar met gepaste afstand, maar krijgt gaandeweg steeds meer aanvechting om in te grijpen. In een bijzondere mix van fictie en non-fictie maakt het onafhankelijk geproduceerde Dance Iranian Style duidelijk hoe penibel de situatie is van iemand die niet hier mag blijven en ook niet terug kan. De films is volledig opgenomen in Amsterdam en kwam tot stand via improvisatie; fictie en non-fictie-elementen zijn verweven tot een film-in-een-film.

Om 13.00 uur wordt het programma vervolgd met vier interessante SORTALKS, korte lezingen van 20 minuten. Achtereenvolgens voeren Margriet Brandsma, Naema Tahir, Els Kloek en Rahma el Mouden het woord rond het thema ‘een krachtige vrouw’.

‘De naam SORTALK is een knipoog naar de overbekende TEDtalks’, vertelt Petra Petersen, presidente van Soroptimist International, club Zwolle. ‘onze club bestaat dit jaar 80 jaar en we vonden dat een mooie aanleiding om al onze activiteiten in dit jaar in het teken te plaatsen van het thema ‘een krachtige vrouw’. Voor onze officiële viering zijn we dus op zoek gegaan naar vier krachtige vrouwen die rond dit thema het woord konden voeren. En die hebben we gevonden. Schrijfster en journalist MARGRIET BRANDSMA (voorheen correspondente NOS in Berlijn), schrijfster en jurist mensenrechten NAEMA TAHIR nemen de eerste SORTALKS voor hun rekening. RAHMA EL MOUDEN (ceo MAS Dienstverleners, Zwarte Europese Zakenvrouw in 1999, tevens ambassadeur Jongeren werkloosheid en armoedebestrijding Gemeente Amsterdam) en historica ELS KLOEK (1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis) sluiten de SORTALKS af.

Een bijzondere SORTALK wordt vertolkt door verhalenvertelster Janna van den Berg, die verhalend ‘een krachtige vrouw’ neerzet. Jonge musici van de Classic Young Masters en dansers van de Zwolse Balletstudio Carla Nijland wisselen de lezingen af met muziek en dans.

Fundraising voor Vrouwen coachen meiden

‘Alle activiteiten in ons lustrumjaar stonden in het teken van fundraising , vertelt Petersen, ‘en dus ook het programma op 24 september’. De opbrengst is namelijk bestemd voor het lustrumproject van club Zwolle: ‘Vrouwen coachen meiden’. In dit project van Vrouwenplatform Carree Overijssel worden jonge vrouwen die door welke oorzaak dan ook zijn vastgelopen begeleid door vrijwillige, getrainde coaches. Doel is om vanuit een actieve, positieve instelling te werken aan en een toekomst met kansen op werk, inkomen, economische onafhankelijkheid en zelfvertrouwen in eigen capaciteiten. Aan het eind van ons programma op 24 september overhandigen we de totale opbrengst van dit lustrum jaar aan Ellen Pot, directeur Vrouwenplatform Carree.

Gevarieerd en breed ‘We hebben een programma gemaakt dat zowel voor vrouwen als mannen de moeite waard is, aldus Petersen. ‘Het feit dat wij als Soroptimisten een serviceclub voor vrouwen vormen, wil zeker niet zeggen dat wij ons uitsluitend richten op vrouwen met dit programma. Heren zijn zeker zeer welkom. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website: www.soroptimisclubzwolle.nl en kosten 25euro. Doordat we veel Zwolse bedrijven bereid gevonden hebben ons te sponsoren, gaat een groot deel van dat bedrag naar ons lustrumproject.’ Kaarten kosten 25 euro en zijn te bestellen via de website www.soroptimistclubzwolle.nl

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Jammer dat dit lustrum wordt opgeluisterd met zo’n links propaganda-niemendalletje. Had de meisjes van dit clubje toch wat hoger ingeschat.:)


    Maak melding

  2. “totale opbrengst van dit lustrum jaar aan Ellen Pot, directeur Vrouwenplatform Carree.”

    Wat een toepasselijke achternaam m.b.t. dit artikel.;)


    Maak melding

Reageer