VanHarte brengt senioren in contact met jongeren

Zwolle – Resto VanHarte Zwolle heeft een donatie van 900 euro van het Zwolse fonds De Gasthuizen gekregen voor haar project ‘Zelfredzaamheid en Samenredzaamheid’. Met het project helpt Resto VanHarte Zwolle mensen uit hun isolement en laat de organisatie ze kennismaken met Jong met Oud Welzijnsinitiatief, Stichting JOW!

vanharte_zwolle.jpeg

Foto: Eva Posthuma 

Het project omvat zes bijeenkomsten, waarvan er inmiddels drie zijn geweest. In maart was er een introductieavond van JOW! Nederland, in april een gezellige avond met de stichting in zorgcentrum De Molenhof en juli werden kinderen van bewoners van De Molenhof zoveel mogelijk bij de activiteiten betrokken en erover geïnformeerd.

Isolement
Stichting VanHarte, lokaal bekend als Resto VanHarte Zwolle is een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor de verschillende doelgroepen die in een sociaal isolement zijn of dreigen te raken. Een gebrek aan sociale binding wordt, volgens de stichting, pijnlijk zichtbaar wanneer iemand lange tijd na overlijden wordt aangetroffen in zijn woning. “Dit lijkt dan een extreem geval. Maar wist u dat één op de drie ouderen het gevoel heeft er alleen voor te staan? Vaak is dit ontstaan door het overlijden of een beperking van hun naaste. Daarnaast zijn bindende factoren zoals kerk, familie en sociale controle steeds minder vanzelfsprekend.”
Sociaal netwerk
Stichting VanHarte wil deze trend van isolement doorbreken door met haar Restoformule deze ouderen (maar ook andere sociaal geïsoleerde mensen) en vrijwilligers een sociaal netwerk te bieden. Eten is in de basis een sociale activiteit en VanHarte biedt met haar Restoformule naast de maaltijd ook kans op ontmoeting, conversatie en informatie, die de zingeving van de ouderen vergroot.
Activiteiten
Partners in de wijk helpen de stichting door ouderen te verwijzen naar de Resto-avonden maar ook door rondom de maaltijd uiteenlopende thematische activiteiten te organiseren. Dit onder regie van VanHarte die met haar Meedoenprogramma de sociale, mentale en fysieke gezondheid van de Restogasten en -vrijwilligers wil versterken om hen daarmee aan te zetten tot zelfregie en samenredzaamheid.
Iedereen is welkom bij Resto VanHarte Zwolle. Het Resto is elke maandag en woensdag geopend in wijkcentrum De Enk aan de Enkstraat 67 in Assendorp. Wie mee wil eten, dient van tevoren even te reserveren via www.restovanharte.nl of te bellen: 0900 900 3030 op maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 12.30 uur (10 ct/min). Kinderen zijn ook welkom.
Resto VanHarte Zwolle kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen:

Reageer