Debat over fysieke en mentale grenzen

Zwolle – Een debat over fysieke en mentale grenzen met Paul Scheffer en Ivo van de Wijdeven, op 13 september om 20.00 uur in Regardz Nieuwe Buitensociëteit. Grenzen zijn actueel. Door oorlog, geweld en uitzichtloze omstandigheden worden landen van de EU sinds een aantal jaren opnieuw geconfronteerd met grote groepen vluchtelingen.

De EU worstelt met de vraag waar de grens ligt en hoe die bewaakt moet worden. De vraag is: waar ligt de fysieke grens? Is dat de grens van de EU of van elk individueel land? En waar ligt de mentale grens? Hoeveel inlevingsvermogen mag je vragen van inwoners die het gevoel hebben dat ze al tekort worden gedaan? Wanneer is de grens voor samenwerking binnen de EU bereikt? In deze editie van Peper & Zout gaan we in gesprek met Paul Scheffer en Ivo van de Wijdeven over de vraag ‘Waar ligt de grens?’.

Paul Scheffer is hoogleraar en journalist en schrijver van het essay De vrijheid van de grens, over de Europese vluchtelingencrisis en de verdeeldheid binnen de EU. Ivo van de Wijdeven is historicus en politiek analist. Hij schreef het boek De rafelranden van Europa, waarin de complexe geschiedenis van de Europese grenzen wordt verteld.
 
Het programma vindt plaats op dinsdag 13 september, vanaf 20.00 uur bij Regardz Nieuwe Buitensociëteit (tegenover het centraal station) in Zwolle en is gratis toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp. Het programma wordt ook live uitgezonden via www.windesheimindialoog.nl.
 
Van 2 t/m 16 september is er in de buitenruimte van Zwolle een foto-expositie die aansluit bij dit thema. De Spaanse fotograaf Javier Bauluz reisde met vluchtelingen mee en maakte indrukwekkende foto’s van de wanhoop en angst tijdens hun vlucht. Meer informatie is te vinden op www.windesheim.nl
 
Over Peper & Zout
Peper & Zout is een reeks smaakmakende gesprekken over uiteenlopende thema’s, georganiseerd door Windesheim in Dialoog. Levendige discussies, reflectie en diepgang in een luchtige setting onder leiding van Arie Jansen en Francien Lange (Windesheim).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Debat over fysieke en mentale grenzen”

  1. Een recept voor sociale uitsluiting
    Tot nu toe zijn hekwerkgemeenschappen vooral gebouwd op plaatsen waar het verschil in macht, vermogen en inkomsten extreem groot is. Zo??n omheinde gemeenschap biedt aan welvarenden niet alleen veiligheid, maar ook exclusiviteit (ons kent ons), prestige en een ontspannen sfeer. De grote motor achter de bouw van hekwerkgemeenschappen zijn enerzijds verhalen die vertellen over het gevaar dat de ??anderen?? vormen, en anderzijds een overdadige media-aandacht voor misdaad.

    voor het hele artikel http://www.nrc.nl/nieuws/2015/07/17/europa-kan-ook-zonder-die-hekken-1515658-a1183007

  2. Ze moeten in Nederland ook een hek bouwen net als in Hongarije ben je van veel problemen af tevens 100 procent grenscontrole.Maar ja daar ben je nu alweer te laat mee.

  3. muren en hekken lijden tot grotere verschillen en zou eindigen in oorlog… kijk na Palestina en Israel. Of misschien is dat iets te verweg kijk dan naar Belfast als je mensen vraagt waarom ze elkaar niet mogen de mensen weten dat zelfs niet meer alleen haat dragen na het onbekende en er een muur of hek om heen zette lost het niet op zou het probleem alleen vergroten!!!

  4. Onzin. Muren en hekken bieden bescherming en creëren duidelijkheid, zeker in deze tijd. Jij doet je deur toch ook dicht als je weggaat?
    Daarnaast: niets doen (zoals nu gebeurt) werkt ook averechts, de ellende neemt hand over hand toe. Met een muur of hek zal het in elk geval niet beroerder worden. Maar gecombineerd met andere krachtige maatregelen wél veiliger!

Reacties zijn gesloten.