Humanistisch Café Zwolle over terrorisme

Zwolle – Woensdag 14 september om 20.00 uur komt Jelle van Buuren spreken bij het Humanistisch Café Zwolle over het verband tussen terrorisme en complottheorieën.

jelle_van_buuren.jpg 

Tegenwoordig is kennis steeds makkelijker beschikbaar. Maar door deze ‘democratisering’ weet het publiek niet meer welke bronnen betrouwbaar zijn en welke niet. Complottheorieën tieren welig op het wereldwijde web. Is dit schadelijk? Kunnen complottheorieën ook direct leiden tot geweld? Waar geloven terroristen eigenlijk in? Prangende vragen waar veel wetenschappers, politici en journalisten zich het hoofd over breken dezer dagen.

Jelle van Buuren is terrorismeonderzoeker en verbonden aan de Universiteit Leiden. Voor het Centre for Terrorism and Counter Terrorism doet hij onderzoek naar de dreiging die afkomstig is van zogeheten ‘lone wolves’, terroristen die grotendeels alleen handelen. Hierbij probeert hij te begrijpen hoe het zo ver komt: waardoor erkennen mensen niet langer de legitimiteit van de staat? Complottheorieën spelen hier een rol in. Maar welke? Daar zal Jelle ons vanavond hopelijk meer over vertellen. Natuurlijk is er deze avond veel ruimte voor vragen en discussie. Na afloop kan worden nagepraat onder het genot van een drankje. Het Humanistisch Café is in de Groote Sociëteit, Koestraat 8 in Zwolle. Inloop vanaf 19.30, start 20 uur, entree € 5,00 incl. thee / koffie voor aanvang (€3,00 voor leden).

Artikel delen:
Reacties 14
 1. als het terreur van repressie op houd zou het terrorisme ook ophouden ze zijn onlosmakelijke verbonden zo dra er eenheid is wan we zijn allemaal mens en als dat besef er is houd terreur op….


  Maak melding

 2. Terreur houdt inderdaad nooit op. Ligt alleen niet aan die achterlijke culturen (niet mijn tekst), maar aan de verschillen in de wereld.
  Zolang er arm en rijk is, honger en welvaart, Macht en onmacht, etc., zal er ook goed en kwaad zijn.
  Terroristen vinden altijd een reden om haat en verderf te zaaien, vaak gestaafd op een ideologie, bijv. geloof of genocide.

  Kijk naar recente verleden in Ierland. Waren echt allemaal Ieren die elkaar bevochten. Katholieken en protestanten in dit geval. Ook veel IRA aanslagen.
  Dus met het slaan van een wig tussen culturen, loop je zelfs eerder de kans dat het in Nederland misgaat, dan wanneer je oprecht interesseert voor je medemens, zonder daar subjectieve meningen op los te laten, maar door elkaar juist in de waarde te laten. Dan zal je zien dat 99,9% van die “achterlijke culturen” net als jij en ik een gezond en gelukkig leven nastreven.  Maak melding

 3. Iets nauwkeuriger graag: bij 9 van de 11 grootschalige (meer dan 1000 doden) gewapende conflicten is de islam betrokken. Conclusie: zonder islam zou de wereld er en stuk beter uitzien. Al die oorlogen en aanslagen/moordpartijen door christenen, boedhisten en hindoes kunnen we dan wel aan.


  Maak melding

 4. @edje038
  2 grootschalige gewapende conflicten van de 11 waarbij de islam niet betrokken is? Bedoel je dan het drugskartel-conflict in Mexico, het conflict tussen de Korea’s, het conflict in Oekraïne, de oorlog in Zuid-Sudan, het conflict tussen FARC en Colombia, de drugsoorlog in Centraal Amerika, de drugsoorlog in de Fillipijnen?


  Maak melding

 5. Het enige dat ik wil melden is dat terrorisme van alle tijden is en niet alleen aan de Islam toe te schrijven is. Op dit moment is IS inderdaad onder het mom van de Islam dood en verderf aan het zaaien. En ja, daar zijn helaas aanhangers voor.
  Wat ik probeer te zeggen is dat er een voedingsbodem is voor die aanhangers en die ligt, mijns inziens, op een ander vlak dan in het geloof. Mensen die zich ergens tegen afzetten willen graag een gezamenlijke strijd voeren. Voor IS aanhangers komt men samen bij de Islam.

  Wat betreft mijn eerdere opmerking over de IRA gaat het mij om terrorisme in het algemeen. Terroristen heb je in alle soorten en maten. Duitsland heeft de RAF gehad die met geweld hun punt wilde maken, in Spanje had je de ETA.
  Kijk anders het college van Beatrice de Graaf eens terug. Verhelderend in het licht van hoe terrorisme ontstaat en, gelukkig, ook weer uitsterft. Helaas is er dan altijd weer een nieuwe groep die het “overneemt”.

  @Pinoo, ik wil het beestje echt wel een naam geven, jou opmerking slaat dus nergens op. Ik ga alleen niet generaliseren.

  @Edje038, Goed stuk inderdaad. En ik ben het eens dat elke vorm van terrorisme met maatwerk bestreden moet worden. Ik verschil alleen van mening over het generaliseren op basis van geloof en/of uiterlijk.


  Maak melding

 6. het is tijd dat de nederlandse extremiste weer terug komen ik bedoel groepen zo als de molukkers onkruid(anti militaristische) en voor de rara (Revolutionaire Anti-Racistische Actie) weer terug komt 🙂


  Maak melding

 7. De Revolutionaire Anti-Racistische Actie (RaRa) was een Nederlandse actiegroep wier daden door de BVD als ‘politiek gewelddadig activisme’ werden omschreven. (dus geen teroristen) Er werd veel materiële schade veroorzaakt, maar er zijn nooit doden of gewonden gevallen bij acties toegeschreven aan RaRa. RaRa was actief van 1984 tot 1993, de groep is echter nooit officieel opgeheven.


  Maak melding

Reageer