Open dag rechtbank Zwolle

Zwolle – Zaterdag 10 september organiseert de rechtbank Overijssel de open dag in Zwolle. Ook dit jaar kunt u van 10.00 tot 15.00 uur nagespeelde zittingen bezoeken, een kijkje nemen in het cellengebied of terecht op de informatiemarkt waar tal van organisaties die op de één of andere manier te maken hebben met de rechtbank Overijssel vertellen over hun werk. Bijvoorbeeld de Reclassering, Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de advocatuur, de politie, hogescholen Saxion en Windesheim en natuurlijk ook de rechtbank zelf.

open-dag-rechtbank_12-09-15-8404.jpg 

In Zwolle krijgt de open dag een extra feestelijke invulling. Tijdens de open dag wordt namelijk het nieuwe gerechtsgebouw geopend en het nieuwe kunstwerk van de rechtbank officieel onthuld door Commissaris van de Koning Ank Bijleveld. Het nieuwe gerechtsgebouw in Zwolle (ook wel bekend als het Hootsmanspand, vernoemd naar de desbetreffende architect Rob Hootsmans) werd in juni 2013 al officieel in gebruik genomen. Onlangs is ook de renovatie van het naastgelegen zogeheten Krugerpand afgerond. Het kunstwerk is, ter gelegenheid van de nieuwbouw, gemaakt door Anne Wenzel1 in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. Het imposante beeld van bijna acht meter hoog beeldt een vrouw uit die hoog boven op een rots staat, omringd door drie monumentale vogels.

 
 Behalve de onthulling van het beeld speelt theatergroep Suus2 een voorproefje van de theaterproductie De barones de dominee die in oktober in première gaat. Om het programma nog feestelijker aan te kleden zijn er ook nog optredens van de zangkoren HoorHaar en Musica Vocalis.
 
De open dag van de rechtbank Overijssel valt in de Week van de Rechtspraak, het jaarlijkse publieksevenement van alle gerechten in Nederland. De rechtbank Overijssel opent graag haar deuren omdat het belangrijk is dat de Overijsselaar met eigen ogen kan zien hoe en waar recht wordt gedaan. Hoewel normaal gesproken bijna alle zittingen vrij toegankelijk zijn voor bezoekers, gaan bij een open dag ook deuren open die anders gesloten blijven.
 
De rechter tussen staat en straat
Het thema van de Week van de Rechtspraak is dit jaar “De rechter tussen staat en straat”. Een rechter is onafhankelijk, de basis van een eerlijk rechtssysteem. Maar de rechter dient wel degelijk een broodheer: de samenleving. De burger wil zich kunnen herkennen in degene die rechtspreekt. De rechter moet dichtbij staan. Als persoon, in zijn opvattingen, in zijn uitspraken. Tegelijkertijd moet hij de waan van de dag weerstaan en afstand bewaren tot het sentiment van de straat. Sentiment dat aan grillen onderhevig kan zijn. Waar ligt de balans tussen afstand en nabijheid? Hoe bepalen wij onze plaats tussen staat en straat?

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Nou snap ik waarom een gerechtsgebouw altijd een “Paleis” van Justitie wordt genoemd. Ik snap er trouwens niets van, gevangenissen moeten sluiten vanwege een cellenoverschot en tegelijkertijd kunnen de gerechtsgebouwen niet groot genoeg zijn.


  Maak melding

 2. @Observer Het aantal rechtbanken is in 2013 van 19 naar 11 gegaan. De regering wil nog verder gaan in het terugbrengen van het aantal vestigingen. Daarnaast zegt de afname van criminaliteit waar gevangenisstraf op staat natuurlijk niet alles over het aantal rechtzaken.


  Maak melding

 3. Denk dat Observer met “Paleis” o.a. dit bedoelt

  De nieuwe vleugel van de Zwolse rechtbank krijgt een kunstwerk van enorme afmetingen. In een glazen atrium tussen het oude en het nieuwe gebouw komt een beeld te staan van acht meter hoogte, waarvoor de Rijksgebouwendienst enkele honderdduizenden euro’s heeft betaald.

  Hoeveel de Rijksgebouwendienst heeft betaald wil de woordvoerder niet zeggen.

  De sculptuur van Anne Wenzel – die als fontein dienst gaat doen – werd eind 2013 geplaatst.

  4 foto’s via de Sensator te zien.


  Maak melding

 4. @dick, dat bedoel ik inderdaad, ik vind het nogal decadent om een noodzakelijk kwaad als een Gerechtsgebouw zo overdadig van kunstwerken te voorzien, ik neem aan dat gedaagden, en de meeste betrokkenen bij een rechtszaak daar weinig oog voor hebben.


  Maak melding

 5. Dat weet ik niet. Het lijkt mij nog veel treuriger wanneer je een vervelende rechtzaak hebt in een kaal zakelijk gebouw. Dat kunstwerk zorgt in ieder geval voor afleiding. Een aquarium of zo kan die functie trouwens ook hebben.


  Maak melding

 6. Eens natuurlijk, dat is verspilling van het geld waar ik hard voor werk. Ik zie de gemeente Zwolle aan meer dingen te royaal uitgeven. Ik noem nu overdadig maaien en kappen, en ook bladblazers die alleen de boel het hele jaar door maar wat heen-en-weer blazen. Je broek zakt spontaan af als je daar naar kijkt. Ze zouden dat geld eens in de verkeersdoorstroom moeten steken, met name in de stoplichten.


  Maak melding

Reageer