Gemeente Zwolle spoort uitkeringsfraude op

De gemeente Zwolle heeft de afgelopen twee maanden een bedrag van € 237.000,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Verschillende huisbezoeken leidden ertoe dat acht uitkeringen werden beëindigd. Dit bespaart de gemeente Zwolle ruim € 5.620,- per maand. Door bestanden aan elkaar te koppelen werd een fraudebedrag van in totaal € 11.651,- achterhaald.  

Na intensief onderzoek door de sociale recherche bleek dat een 50-jarige Zwollenaar al zeven jaar handelde in oud ijzer. Zijn werkzaamheden strekte zich uit over Groningen, Friesland, Flevoland, Drenthe en Overijssel. Omdat de man daarnaast een uitkering ontving, wordt een bedrag van ruim € 72.000,- van hem teruggevorderd. Vaak ging de man met zijn zoon op zoek naar oud ijzer. Ook de zoon ontving een uitkering. Van hem wordt € 55.000,-  teruggevorderd. Vader en zoon moeten binnenkort voor de rechter verschijnen. De uitkeringen zijn beëindigd.

Een 39-jarige man en zijn 38-jarige echtgenote ontvingen vanaf januari 2004 ten onrechte bijstand. De man werkte in de autohandel van een vriend, maar had dit nooit gemeld bij de sociale dienst. Het echtpaar moet een bedrag van € 41.250,- terugbetalen aan de gemeente. Tegen de 33-jarige vriend is proces-verbaal opgemaakt, omdat hij gelegenheid gaf tot het plegen van de fraudeleuze handelingen.

Een 30-jarige vrouw bleek al enkele maanden met haar vriend en kinderen niet meer in Zwolle te wonen, terwijl ze wel van de Zwolse sociale dienst een uitkering ontving. Tegen de vrouw en haar vriend is proces-verbaal opgemaakt. Een bedrag van € 31.000,- wordt van hen teruggevorderd. 

Een 33-jarige vrouw uit Zwolle ontving naast haar bijstandsuitkering ook studiefinanciering over de periode oktober 2005 tot en met februari 2007. De inkomsten uit haar studiefinanciering heeft zij nooit gemeld. Daarom wordt een bedrag van bijna €19.000,- teruggevorderd. Tevens is proces-verbaal opgemaakt.

De sociale recherche kreeg een tip binnen over een 37-jarige vrouw die zou samenwonen met haar werkende vriend. Tijdens het onderzoek werd onder andere een bezoek gebracht aan de woning van de vrouw. Daar werd haar 49-jarige vriend aangetroffen. Omdat het stel al maanden bleek samen te wonen, wordt een bedrag van € 3.650,- teruggevorderd. De uitkering is beëindigd.

Ook over een 36-jarige Zwollenaar kwamen diverse meldingen binnen dat hij zou samenwonen. De man werd daarom door de gemeente uitgenodigd voor een gesprek. 

Aansluitend werd hem verzocht mee te werken aan een huisbezoek. In eerste instantie stemde de man in. Eenmaal in de woning weigerde hij verder mee te werken. Omdat in de woning een sterke hennepgeur hing, werd de politie ingeschakeld. Deze trof een kwekerij aan. Omdat de man dit verzwegen heeft, moet hij € 1.775,- terugbetalen aan de sociale dienst.

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer