Aandacht voor hersenletsel in Diezerstraat

Zwolle – Zaterdagmiddag 3 september sieren metershoge opblaashersenen het straatbeeld van de Diezerstraat (voor de raadszaal). Zorgorganisatie InteraktContour lanceert vanaf deze plek een nieuwe website voor iedereen die te maken krijgt met hersenletsel. 

saskia_stuiver.jpg
Saskia Stuiver

De website verdermethersenletsel.nl is een platform dat antwoorden geeft op vragen als: Wat zijn symptomen van hersenletsel? Wat wijzen onderzoeken uit? Welke apps zijn er? Wat is er nog mogelijk? De artikelen, blogs, apps en video’s zijn interessant voor mensen met hersenletsel, hun omgeving en professionals in de zorg. Initiatiefnemer InteraktContour beoogt hiermee de maatschappelijke positie van mensen met hersenletsel te versterken.

 

Erkenning
Jan van Kampen, bestuurder bij InteraktContour ziet ook dat meer bekendheid over hersenletsel hard nodig is: “We horen regelmatig dat cliënten lange tijd zoekende zijn geweest om hun leven weer op de rit te krijgen. Met alle gevolgen van dien. Relaties en sociale netwerken komen onder druk te staan, de financiën en het huishouden zijn niet meer op orde. Dit komt vaak doordat symptomen door zorgverleners niet herkend worden. Ook is lang niet altijd duidelijk dat er nog veel mogelijk is met de juiste behandeling en begeleiding. Verder weten we dat mensen die te maken krijgen met hersenletsel het soms als een opluchting ervaren om een verhaal te lezen waarin ze zichzelf herkennen. Dit laten ze dan ook lezen aan anderen: “Kijk, dit heb ik ook!” Het platform moet dus ook bijdragen aan erkenning van hersenletsel.”

Saskia kreeg een herseninfarct
Saskia Stuiver (57) uit Zwolle kreeg op haar vijftigste een herseninfarct. Ze heeft drie kinderen en was leerkracht in het speciaal onderwijs. Ook zij ervaart gebrek aan kennis en begrip in haar omgeving. “Bij de huisartsenpraktijk herkenden ze aanvankelijk de eerste symptomen al niet, ze dachten dat ik dronken was. Na mijn revalidatie wilde ik weer aan het werk, maar dat kon ik niet meer. Het duurde erg lang voordat ik dat zelf kon accepteren, maar ook het UVW wilde me niet afkeuren. Je ziet niks aan mij, maar ik heb geen energie meer, kan niet focussen of structuur aanbrengen. Ik ben ook een flapuit geworden, en dat wordt me op verjaardagen niet in dank afgenomen. Ik kan maar beter thuisblijven. Gelukkig heb ik mijn leven nu weer op de rit met goede ondersteuning thuis en op de dagbesteding van InteraktContour in Zwolle.”

Programma zaterdag Diezerstraat
Het platform is vanaf 1 september online en biedt continu een nieuwe stroom van artikelen. Zaterdag staat er tussen 13.00 en 17.00 uur een team van InteraktContour in de Diezerstraat om aandacht te vragen voor hersenletsel én het nieuwe platform. Er loopt ook een cameraploeg rond: het winkelend publiek wordt gevraagd wat zij eigenlijk weet van hersenletsel en mogelijk gefilmd. Daarnaast wordt informatie gegeven over de zorg en ondersteuning die InteraktContour in Zwolle biedt als je (of je partner) te maken krijgt met hersenletsel.

Kijk op www.verdermethersenletsel.nl

Artikel delen:
Reacties 5

Reageer