Erik Franssen wint Nikon Theaterfotografie

Zwolle – Fotograaf Erik Franssen uit Zwolle heeft met een fotoserie van Theater Gnaffel’s voorstelling Oma, mag ik mijn pop terug? de Nikon Theaterfotografie Prijs 2016 gewonnen. Hij kreeg de prijs gisteren uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.
 
De jury had uit ruim 200 inzendingen vijf fotoseries genomineerd voor de prijs. Naast Erik waren Joris-Jan Bos, Fred Debrock en Kurt van der Elst (met 2 series) genomineerd. De jury vond de foto’s technisch misschien niet de sterkste van de genomineerden, maar koos met overtuiging voor de emotie. Ze raakten de jury namelijk ‘diep en tot recht in het hart’: “De foto’s ontroerden vanaf de eerste aanblik en veroorzaakten liefde op het eerste gezicht, dankzij de heldere vastlegging van wat de regisseur en de acteurs blijkbaar beoogden”.

Ook noemde de jury de opdracht voor Erik een ‘dubbele uitdaging’, aangezien een beeld sowieso al een stilstaand is, maar de poppen daarnaast ook nog eens dode objecten zijn. Daardoor is de fotograaf nog meer afhankelijk van de makers en spelers. “Als zij de voorstelling laten ademen, de poppen leven inblazen en zichzelf doen vergeten waardoor je louter nog naar poppen kijkt en niet meer naar degene die hen beweegt… dan krijg je als fotograaf natuurlijk een cadeautje maar dan nog moet je jouw foto laten spreken… en dat, dat is Erik Franssen gelukt.”
 
Bekijk op http://tf.nl/erik-franssen/ de winnende fotoserie. Alle genomineerde foto’s worden tijdens het Nederlands Theater Festival (t/m 11 september) ook geëxposeerd in de Stadsschouwburg Amsterdam. De voorstelling Oma, mag ik mijn pop terug? is dit najaar opnieuw te zien in de theaters. Op www.gnaffel.nl is de actuele speellijst te vinden.
 
Erik Franssen
Erik is fotograaf, vormgever en filmmaker. Zijn hart ligt in het theater. Bij Theater Gnaffel is hij sinds enkele jaren actief en maakt de scènefoto’s en teasers van hun voorstellingen. Daarnaast is hij o.a. huisfotograaf en filmmaker bij Kameroperahuis uit Zwolle en De Kwekerij uit Tilburg. Erik is in 2004 aan de kunstacademie in Rotterdam afgestudeerd als docent beeldende kunst. Zijn passie voor de ambacht van de kunst bleef en is hij naast doceren begonnen als zzp’er en werkt als fotograaf, cineast en grafisch vormgever. Zes jaar doceerde hij het vak fotografie en film op het Deltion College. Ook was hij van 2010 tot 2015 huisfotograaf, vormgever en filmmaker bij The Young Ones.
 
Theater Gnaffel
Theater Gnaffel maakt voorstellingen met levensechte poppen voor jong en oud. In de voorstellingen, in theaters, op scholen en bijzondere buitenlocaties worden kinderen en volwassenen meegenomen naar een andere werkelijkheid.
 
Artikel delen:
Reacties 2

Reageer