Open monumentendag in het Vrouwenhuis

Zwolle – In het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt 53 te Zwolle worden op Open Monumentendag zaterdag 10 september twaalf gratis rondleidingen gehouden tussen 11.00 en 17.00 uur. Het (Oude) Vrouwenhuis was oorspronkelijk een hofje voor bejaarde vrouwen, gesticht in 1742 door de welgestelde Aleida Greve (1670-1742).

vrouwenhuis_zwolle_om_2016._foto_saskia_zwiers..jpg
Foto: Saskia Zwiers 

Het is een van de iconen van Zwolle vanwege de bijzondere interieurs die dateren van 1680 tot 1980. Het Vrouwenhuis is bovendien het oudste hofje, gesticht door een particulier, dat nog wordt bewoond. De benedenverdieping is sinds 1987 een museum. Op dit moment wordt in de regentenkamer het imitatiegoudleerbehang uit ca. 1890 gerestaureerd. Tijdens de rondleiding wordt speciaal aandacht besteed aan het werk van de papierrestauratoren. Ook is na anderhalve eeuw weer te zien hoe behanger Jacob Tulp in 1864 zijn naam in de natte kalk achterliet bij een vorig behang. De restauratie is een enorme klus. De regentenkamer moet weer in volle glorie hersteld zijn als het Vrouwenhuis het komend jaar 275 jaar bestaat.

Vanaf 11.00 uur begint elk half uur een rondleiding. De laatste is om 16.30 uur. Een rondleiding duurt ca. 30 minuten en er kunnen 15 personen per rondleiding mee. De ingang bevindt zich aan de Voorstraat 46. De toegang is gratis. Vanwege de drukte wordt aangeraden telefonisch te reserveren op tel. 038 – 422 48 23. Meer informatie is te vinden op www.vrouwenhuiszwolle.nl en op Twitter.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Een prachtig pand met een interessante bouwhistorie die terug gaat tot de midden 14e eeuw (volgens http://rijksmonumenten.nl/monument/41728/vrouwenhuis/zwolle/). Eigenlijk zou een keer besloten moeten worden om de oorspronkelijke trapgevel, die nu afgetopt is met een lijstgevel, te restaureren, dat zou het pand nog meer cachet geven.

    Maar dit geldt voor heel veel panden in de binnenstad, met de oorspronkelijke (Middeleeuwse) gevels zou de uitstraling veel mooier en indrukwekkender zijn dan de vele lijstgevels die nu het straatbeeld domineren.


    Maak melding

Reageer