Snelst groeiende school bestaat 200 jaar

Zwolle – De Florens Radewijnsschool in Windesheim bestaat dit jaar 200 jaar en is daarmee de oudste basisschool in Zwolle. Woensdagmorgen 7 september was de officiële viering. Al vroeg stonden de feestelijk geklede kinderen in een ontvangstrij om de genodigden te ontvangen. Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle was speciaal naar het dorp Windesheim gekomen om bij de jubileumviering aanwezig te zijn: "Normaal gaat de wijkwethouder hiernaar toe, maar 200 jaar is zo bijzonder dat ik zelf ben gekomen."

school_200_jaar.jpg Foto’s: Hennie Vrielink 

Directeur Jan Hommes, voor de kinderen "meester Jan" vindt het goed toeven op de Florens en deze dorpsschool is niet alleen de oudste school van Zwolle, maar ook de snelst groeiende. Vorig jaar telde de school 39 kinderen en dit jaar zijn ze begonnen met 53 kinderen: "een groep ouders heeft de daling van het leerlingenaantal weten om te zetten naar groei," legde Hommes uit en onderstreepte daarmee dat de school midden in de gemeenschap van Windesheim staat. Ook het goede onderwijsteam van de school kreeg waarderende woorden van Jan Hommes.

school_200_jaar_2.jpg 

Deze openbare basisschool heeft niet altijd aan de Geert Grooteweg gestaan, maar stond vroeger naast de kerk waar nu de parkeerplaats is. De school had twee oud-leerlingen uitgenodigd om te vertellen hoe het er vroeger aan toe ging. Deze zeventigers vertelden dat je vroeger vanaf je zesde levensjaar naar school ging tot je dertiende of veertiende jaar en dat de meesten daarna direct aan het werk gingen. Jo van de Bosch vertelde dat ze pas op haar zevende naar school ging, direct na de oorlog." In de oorlog mochten we niet naar school, want om daar te komen moesten we de spoorweg oversteken en dat was toen veel te gevaarlijk. In de oorlog werd het spoor dikwijls beschoten vanuit de lucht." Ep van der Kolk kan zich de vroegere schoolfeesten nog herinneren. "Tijdens het dorpsfeest was de vrijdag voor de kinderen. We versierden dan onze fietsen of maakten versierde wagentjes en gingen daarmee naar de baron en barones op Huize Windesheim. Daar moesten we liedjes zingen en na afloop kregen we een reep chocola; een hele dunne!"

Ceremoniemeester van de viering Henrique te Kiefte vroeg aan beide oud-leerlingen of ze ook nog een advies hadden voor de kinderen van nu. Daarop gaf Jo van de Bosch direct een duidelijk antwoord: "De kinderen moeten netter leren schrijven en vooral de jongens."

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

 

Artikel delen:

Reageer