Windesheim in dialoog: Op zoek naar de grens

Zwolle – Op 13 september gaat Windesheim in Dialoog in gesprek met Paul Scheffer, Ivo van de Wijdeven en het publiek over grenzen in relatie tot de vluchtelingenproblematiek in Europa en Nederland.

Door oorlogen, geweld en uitzichtloze omstandigheden worden landen van de Europese Unie gecon­fronteerd met grote groepen vluchtelingen. Hoe gaan we daar mee om en waar ligt de grens? We gaan met elkaar op zoek naar de grens: Waar ligt deze? Is dat de EU? Of de landsgrens van Nederland? En hoeveel inlevingsvermogen mag je vragen van inwoners die het gevoel hebben dat ze al tekort worden gedaan? Wanneer is de grens voor samenwerking binnen de EU bereikt? De EU worstelt met de vraag waar de grens ligt en hoe die bewaakt moet worden. Het gezamenlijk en eenduidig optrekken wil nog niet erg van de grond komen. Gevolg is dat de grens van Fort Europa zo lek is als een mandje en de landen van de Europese Unie elk op hun eigen manier reageren; er worden landsgrenzen gesloten en verscherpte controles ingesteld.

Paul Scheffer is hoogleraar, journalist en schrijver van het essay De vrijheid van de grens, over de Europese vluchtelingencrisis en de verdeeldheid binnen de EU. Ivo van de Wijdeven is historicus en politiek analist. Hij schreef het boek De rafelranden van Europa, waarin de complexe geschiedenis van de Europese grenzen wordt verteld.

Het programma vindt plaats op dinsdag 13 september, vanaf 20.00 uur bij Regardz Nieuwe Buitensociëteit (tegenover het centraal station) in Zwolle en is gratis toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp. Het programma wordt ook live uitgezonden via
www.windesheimindialoog.nl.

Over Peper & Zout
Peper & Zout is een reeks smaakmakende gesprekken over uiteenlopende thema’s, georganiseerd door Windesheim in Dialoog. Levendige discussies, reflectie en diepgang in een luchtige setting onder leiding van Arie Jansen en Francien Lange (Windesheim).

Artikel delen:

Reageer