Ondernemers binnenstad bundelen hun krachten

Zwolle – Vertegenwoordigers uit horeca, Citycentrum, Zwolle Marketing, onderwijs, zakelijk bedrijfsleven en bewoners willen hun krachten bundelen om nog meer bezoekers naar de binnenstad van Zwolle te trekken.

In 2015 kwamen er 1,1 miljoen bezoekers naar Zwolle en dat moeten er in 2020 1,3 miljoen worden. Om dit doel te bereiken moeten de ondernemers hun krachten bundelen om van Zwolle nog meer een bruisende, sfeervolle en gezellige stad te maken, waar mensen graag naar toe komen. Niet alleen Zwollenaren, maar ook mensen uit de regio en uit de rest van Nederland. Zwolle staat nu van alle Nederlandse steden op de achtste plaats, maar wil hoger op dat lijstje komen te staan. Claudi Groot Koerkamp van Zwolle Marketing geeft aan dat meer "reuring" in de stad nodig is, maar dat de stad ook schoon, heel en veilig moet zijn. Woensdagmiddag 14 september presenteerden de vertegenwoordigers samen met de gemeente hun plan voor een ondernemingsfonds voor de binnenstad. Om een vitale en bruisende binnenstad te maken die economisch sterk en toekomstbestendig is, is geld nodig. Daarvoor is volgens de genoemde vertegenwoordigers een fonds nodig, waaraan alle betrokken binnenstadondernemers verplicht een bijdrage gaan leveren. Van de binnenkomende bijdragen wordt door het zogenoemde ZwolleFonds gezamenlijke activiteiten georganiseerd zoals sfeerverlichting tijdens de donkere maanden, straatfestiviteiten, culturele activiteiten en events die het voor bezoekers aantrekkelijk maakt de binnenstad te komen bezoeken. Voordat dit ZwolleFonds opgestart kan worden, moet eerst de gemeenteraad akkoord gaan met een verordening die dit mogelijk maakt. Wethouder Filip van As ondersteunt dit initiatief volledig en verleent alle medewerking hiervoor.

Hij geeft daarbij aan: “Je kunt als Zwolle alleen tot de top van de steden behoren als ondernemers in georganiseerd verband gezamenlijk onze stad op de kaart zetten.” Ook zal er een stemming plaatsvinden onder de 625 ondernemers in de binnenstad en alleen als de helft van de ondernemers daadwerkelijk een stem uitbrengen en tweederde akkoord gaat kan het ZwolleFonds worden opgericht. Als aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan kan het ZwolleFonds met ingang van 2017 van start gaan en zal voor de betrokken ondernemers de aanslag voor de WOZ-waarde met een bedrag worden verhoogd en worden geïnd door de gemeente. De gemeente sluist deze opslag dan door naar het ZwolleFonds zonder inningskosten in rekening te brengen. De bijdrage varieert van euro 240 tot en met euro 895 per jaar, afhankelijk van de WOZ-waarde van het pand. In totaal zal er dan jaarlijks euro 285.000 in het ondernemingsfonds worden gestort. Via besluitvorming van onderop zullen de ondernemers plannen maken voor de besteding van deze middelen.

Peter Pels, voorzitter Citycentrum beseft dat een verplichte bijdrage gevoelig ligt: “Je doet toch een greep in de portemonnee van vrije ondernemers.” Als het fonds van start gaat zullen ook eventuele tegenstemmers moeten bijdragen. Hij gaat er echter van uit dat er voldoende draagkracht zal zijn, omdat een breed samengestelde werkgroep met vertegenwoordigers uit alle geledingen van de binnenstad aan dit initiatief heeft meegewerkt. Ook zullen 40 ambassadeurs hun collega-ondernemers bezoeken en hen ervan proberen te overtuigen dat voorstemmen in ieders belang is. Een aantal jaren geleden is het niet gelukt voldoende draagvlak te krijgen voor zo’n fonds. “Voor elke gezamenlijke binnenstadactiviteit moeten we dan telkens met de pet rond en zijn het altijd dezelfden die een bijdrage leveren en liften anderen gratis mee.” Bekend is de jaarlijkse zoektocht naar middelen voor de Sinterklaasintocht en sfeerverlichting. Een ander voorbeeld is Winter in Zwolle waar de ambities veel groter zijn dan de polsstok lang is. Peter Pels stelt dat zonder solidariteit en bundeling van krachten een sprong voorwaarts voor de binnenstad lastig blijft. Theo Runhaar, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Zwolle zegt het simpel en duidelijk: “De tijd van ieder voor zich is niet meer van deze tijd!”

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Wederom hebben zelfbenoemde bestuursleden een clubje opgericht die de ondernemers in Zwolle ongevraagde bescherming aanbied met de hole vooruitzichten dat daarna de binnenstad er bruisend en economisch sterk zal gaan uitzien.
  Uiteraard betalen zij zelf niet mee maar weten wel te vertellen hoe het moet hetgeen ze in al die voorgaande jaren met hun belangenbehartigers als CityCentrum, HorecaNederland-Zwolle en Zwolle Marketing niet is gelukt.
  Wederom is net als bij voorgaande poging de kleine ondernemer naar verhouding het grootste financiële slachtoffer.
  Voor grotere bedrijven wordt de bijdrage gelimiteerd op ?? 895,= maar hebben die meerdere panden dan zakt hun bijdrage zelfs onder het gemiddelde hetgeen de kleine ondernemer moet betalen.
  Niet voor niets vroeg Peter Pels de pers om zorgvuldig met de berichtgeving om te gaan en sensatieverhalen te weren.
  Wij van ONDERNEMERSFONDS NEE waren ook bij de besprekingen maar onze voorstellen op basis van elders opgedane ervaringen werden consequent naar de prullenbak verwezen.
  Het activiteiten zullen hoofdzakelijk worden uitgevoerd in de op dit moment al drukke straten in de binnenstad en zullen de zijstraten alleen mee mogen betalen.
  Nu wil men het fonds zonder goede voorlichting er met spoed doorheen drukken waarna men minimaal 5 jaar verplicht deze belasting moet betalen.
  Ondernemers die voor zo een fonds tekenen gooien met hun handtekening gelijk duizenden euro’s over de balk.
  Wilt u meer weten neem dan contact met ons op.  Maak melding

 2. @drama,
  Jammer dat je alleen het woord van de zelfbenoemde BoBo’s geloofd.
  Een politieke partij hier in Zwolle twitterde deze week nog de stelling “Een faciliterende overheid is geen overheid”
  Ik hoop dat zij zich straks bij het aannemen van deze belastingverhogende verordening dit zullen herinneren.  Maak melding

 3. Misschien moeten ze eens een ochtendje gaan winkelen in de diezerstraat dan kunnen ze zien dat de hele diezerstraat vol staat met busjes en auto’s. Je kan niet eens normaal lopen zonder dat er iemand achter je rijd en schreeuwt dat hij er langs moet.

  Niks aan meer hier in Zwolle


  Maak melding

 4. @ikke; ik herken het BIZmodel, zoals dat o.a. in Assendorp in eerste instantie is ingevoerd, en na twee jaar weer weggestemd….
  (het lijkt me belangrijk om deze wegstemclausule op te nemen in het protocol!)

  de tegenstemmers moeten hun aantal ondernemers bekend maken (hoeveel van de 625), en als dit een beduidend percentage is: georganiseerd! op naar de partijen in de raad, want die moet er nog over stemmen.

  Mocht het dan alsnog doorgaan:
  “Ook zal er een stemming plaatsvinden onder de 625 ondernemers in de binnenstad en alleen als de helft van de ondernemers daadwerkelijk een stem uitbrengen en tweederde akkoord gaat kan het ZwolleFonds worden opgericht”.

  Dus minimaal 313 ondernemers moeten hun stem uitbrengen, waarvan 205 vóór.

  Simpele rekensom: als minimaal 208 ondernemers gaan tegenstemmen gaat het feestje niet door!


  Maak melding

 5. Tegenwoordig kun je alleen nog maar zuipen in de zwolse binnenstad.
  ben er na middernacht, dan kun je de kans lopen in elkaar te worden gemept door de eerste de beste zichzelf achtergegesteld benoemde werkloze


  Maak melding

 6. @marien..en jij denkt dat je dat risico alleen in zwolle loopt? Je moet je niet zo aanstellen..in elke stad is er wel wat. Op de wallen slaan ze je gelijk dood. Ik hoor weinig gekke verhalen hier. Vind de stad trouwens in deze tijd ontzettend gezellig..met al onze sfeervolle en gezellige terassen. Vind die nieuwe tent in de oude hoofdwacht ook echt een aanwinst voor onze gezellige ‘grote markt’.


  Maak melding

 7. e stad is er in de loop van de jaren er gigantisch op vooruit gegaan in het uitgaansleven qua gezelligheid, sfeer, entourage etc. Nu wordt het tijd dat de klagers van HUDS Zwolle gaan verlaten.


  Maak melding

 8. @drama,
  Lees net reactie in de Stentor: Democratisch is ook een gelijk speelveld voor alle partijen. CityCentrum heeft al de nodige geldelijke bijdragen hiervoor van de gemeente gehad. En ook dhr L.Hoksbergen heeft al de eerste ?? 10.000 voor advieskosten in zijn zak gestoken
  De tegenstanders staan dus al 100 punten achter.


  Maak melding

 9. Tegenstanders worden gedwongen om de tegenstemmers te organiseren. Sommigen noemen dat democratie……

  En Leo z’n 10K…. ben benieuwd of dat werkelijkheid is. Zoja, wat houdt dat advies dan in.


  Maak melding

 10. Niemand hoor ik hier over HUDS. Terwijl deze overbejaarde klaaggroep de verdere ontwikkeling van de binnenstad tegenhoudt m.b.t. z.g.n. geluidshinder.


  Maak melding

Reageer