Extra geld armoedebestrijding kinderen

Zwolle – Er komt 100 miljoen extra budget naar gemeenten voor armoedebestrijding bij kinderen. Dit staat in de miljoenennota die is gepresenteerd. PvdA Zwolle wil dit geld gericht inzetten voor tieners. Dit voorjaar heeft de PvdA zowel in de Zwolse gemeenteraad als bij de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de soms forse tekorten waarmee Zwolse gezinnen met puberende kinderen en een minimum inkomen te maken hebben.

In Zwolle is meer geld ingezet voor kinderen in armoede maar nu komt er dus ook uit Den Haag extra geld. "Dat is hartstikke nodig", aldus Eefke Meijerink van de PvdA. "In Zwolle hebben we dit voorjaar al meer geld uitgetrokken voor bijvoorbeeld onderwijskosten, ziektekosten, voor huurverlaging van mensen die hun te dure woning (nog) niet kunnen verlaten en voor het jeugdsportfonds. Maar in sommige situaties moet je nog meer kunnen doen.”

De PvdA in Zwolle bood dit voorjaar PvdA Tweede Kamerlid Keklik Yücel een Zwolse casusomschrijving aan van een gezin met tieners dat structureel een tekort heeft van 399 euro per maand. Ondanks een sterk armoedebeleid in de gemeente kon deze situatie onvoldoende positief beïnvloed worden. Het betreft in deze extreme situatie gezinnen met een laag inkomen (tot 130% van het sociaal minimum), een hoge zorgvraag en een dure sociale huurwoning. Gezinnen die bijvoorbeeld wat goedkoper wonen hebben een lager tekort, maar ook dan blijft het tekort substantieel. Fractievoorzitter Eefke Meijerink: "Nu komt er extra geld naar Zwolle waardoor we deze jongeren verder kunnen ondersteunen, waardoor ze een positieve start in het leven kunnen maken. Daar zijn we echt ontzettend blij mee en we roepen het college op om snel met voorstellen te komen."
De gemeente Zwolle heeft volgens onderzoek van onder meer het Nibud een behoorlijk goed functionerend armoedebeleid. Voor gezinnen, kinderen, alleenstaanden, ouderen, chronisch zieken en gehandicapten en ook bijvoorbeeld voor ondernemers en werkenden met een laag inkomen zijn er gerichte voorzieningen om te zorgen dat ze niet door het ijs zakken. Het is belangrijk dat mensen naast hun basisbehoeften ook sociale activiteiten zoals een kadootje voor iemand, een uitje of een verenigingslidmaatschap kunnen betalen. Daarvoor kunnen de extra rijksmiddelen ingezet worden.
Artikel delen:

Reageer