Apenkop trein rijdt zondag door Zwolle Zuid

Zwolle – Zondag rijdt voor het laatst enkele “ Apekop” treinen door Zwolle op weg naar het Spoorwegmuseum. Aan boord zo’n 400 per station wisselende treinliefhebbers. De vier aan elkaar gekoppelde treinstellen mat 64 vertrekken ’s morgens vanuit Maastricht via Den Bosch, Nijmegen, Zwolle en Utrecht naar het spoorwegmuseum. In Zwolle Zuid zal ter hoogte van het Ittersumerpark een korte stop maken. Dit zal plaatsvinden rond 14.15 uur.

apenkop.jpg 

Vanuit het park kan men mooie foto’s maken met zelfs de oude IJsselcentrale op de achtergrond. Eigenlijk kan men het verleden op een foto vastleggen want ook dit gebouw gaat verdwijnen. Het idee om een stop te maken kwam van Paul Derks machinist in Zwolle en Guus van de Wetering bedenker ludieke acties voor NS en beiden Zwollenaar. De stop zal worden aangeboden namens al het Zwols NS personeel en de collega’s van Prorail. Mat. 64 heeft vanaf de begin jaren op Zwolle gereden. Hij liep vanaf hier eigenlijk alle kanten op vooral veel als stoptrein van Zwolle naar Utrecht. Het materieel was vooral bekend om zijn betrouwbaarheid.

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Mat ’64!

  Ga zeker ff kijken! Bijna 53 jaar rijdend zonder slag of stoot.

  Toen ze hier wat jaartjes terug uitgerangeerd voor de sloop stonden heb ik nog een setje toeters er uit weten te schroeven. Manman, wat een werk!


  Maak melding

 2. @ Morel
  Hondekoppen waren langer geel dan groen. En de eerste Apekoppen reden in het groene Treinstel Toekomst-livrei.
  Technisch zijn de beide types totaal verschillend, o.a qua aanzetvermogen. Daarom konden ze ook niet gekoppeld rijden. Reden waarom de automatische koppelingen op verschillende hoogtes zitten.  Maak melding

 3. In 1964 heette de Apekop nog TT (Treinstel Toekomst). Er stond toen in de krant een cartoon van twee mensen in de optrekkende trein. De een zei tegen de ander: “Wat T-Trekt ie snel op!”


  Maak melding

 4. deze treinen werden hondekoppen genoemd

  de mad 64 was de opvolger en daarom noemde misschien een enkeling
  hem apekop ?

  in de volksmond werden ze BEIDE hondekop genoemd 😉

  punt .


  Maak melding

Reageer