Stadsdichter Zwolle stopt, wie wordt de nieuwe?

Zwolle – Marieke van Bolderen stopt als Stadsdichter van Zwolle. Zij werd vorig jaar dictatoriaal aangesteld door de Partij voor Cultuur. Na 34 gedichten en 20 optredens is het volgens Marieke nu tijd dat een nieuwe dichter het ambt claimt. "Laat de nieuwe stadsdichter opstaan!"

stadsdichterzwolle_pvc1_2.jpg 

Marieke heeft een druk jaar gehad. Ze kijkt met heel veel plezier terug op het afgelopen jaar. "Ik heb 34 gedichten geschreven als stadsdichter. Voor zeven gedichten kreeg ik betaald, de rest heb ik onbezoldigd geschreven. Soms schreef ik op eigen initiatief en soms op verzoek van instellingen en verenigingen uit de stad. Daarnaast heb ik ongeveer 20 keer voorgedragen tijdens festivals, bijeenkomsten en voor de regionale en lokale pers. Al met al een druk maar schitterend jaar. Ik had het voor geen goud willen missen. Nu is het tijd om de weg vrij te maken voor een ander."

Marieke schreef onder andere gedichten voor de Zwolse Architectuur Biënnale, het festival Parkpret, de Zwolse gemeenteraad, Unicef, het Ronald Mc Donald huis in Zwolle, de Stadkamer, Herinnerzinnen, de Zwolse theaters, Zwolle Zien en voor lokale en regionale media. Het gedicht De Groene Engel werd door gitarist Tom Edskes en zangeres Klaske Bos op muziek gezet. Het gedicht over het gevonden knuffelschaapje ging, tot haar eigen verbazing, ‘viral’ en werd honderden keren gedeeld, geliked en geretweet. Marieke: “Dat vond ik heel bijzonder. Soms werk je dagen aan een stevig gedicht met een uitgesproken mening en dan komt daar nauwelijks reuring van. En een gedicht over een verloren knuffeltje, in een half uurtje geschreven, wordt het bekendste en populairste gedicht. Kennelijk hebben mensen daar behoefte aan, iets liefs, iets onschuldigs, iets kleins.” Overigens heeft de eigenaar van het verloren schaap zich nooit meer gemeld, het knuffelschaap woont nog steeds bij nachtburgemeester Jeroen van Doornik en maakt het naar omstandigheden goed.

Marieke: “Mijn aanstelling vorig jaar september was een experiment van mij en de Partij voor Cultuur. De vorige drie stadsdichters werden nog door de gemeente Zwolle aangesteld én betaald. Toen de gemeente daarmee ophield, was er vier jaar lang geen stadsdichter, omdat niemand het initiatief overnam.” Totdat Martijn van Hese, partijleider van de Partij voor Cultuur, besloot om het op te pakken en zelf een onafhankelijke stadsdichter te benoemen. Dat werd Marieke van Bolderen. Martijn: “We wilden hiermee bewijzen dat je stadsdichter kunt zijn, zonder dat je officieel door een gemeente benoemd of betaald wordt. Daarmee hebben we de weg vrij gemaakt voor andere dichters. De Partij voor Cultuur gaat niet opnieuw dictatoriaal een dichter benoemen, we hopen juist dat het initiatief nu door de stad wordt overgenomen. Laat de nieuwe stadsdichter opstaan!”

Marieke blijft wel betrokken bij de Partij voor Cultuur als radiomaker. Marieke: “Een jaar geleden zijn we met de PVC begonnen om één keer in de maand een radio uitzending te maken voor de lokale omroep RTV Zoo. Daar gaan we het komende jaar mee door, sterker nog, PVC Radio wordt uitgebreid. Vanaf volgende maand gaan we één keer in de maand uitzenden op de woensdagavond. Niet langer vanuit de studio van RTV Zoo, maar vanuit de stad. Iedere maand strijkt PVC Radio neer in een ander café waar we op locatie met Zwolse publiek, Zwolse gasten en Zwolse artiesten live uitzenden.”

De gedichten van Marieke zijn terug te lezen op: http://partijvoorcultuur.nl/stadsdichter

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

27 gedachten over “Stadsdichter Zwolle stopt, wie wordt de nieuwe?”

  1. De PVC heeft er subsidie voor. Meer dan 10.000,- heeft de PVC voor verschillende projecten. Specifiek voor stadsdicjhter weet ik niet, maar ‘dictator’ Van Hese wordt er rijker van, en dus niet de dichter. Mede daarom stopt die dichter nu. Voor een ‘regionaal tv programma kreeg de PVC in 2015 nog een keer 12.000,- (6.000 van Zwolle en 6.000 van de provincie). Ik heb daar nooit iets van terug gezien. De nachtburgemeester is ook een project van de PVC. Subsidieslurper!!

  2. Dure klant, die van Hese. Noemt zichzelf: “de grootste, niet verkiesbare” politieke partij. Met andere woorden, daar heb je weinig aan!!
    Dat daar nog geld heen gaat mag bijzonder genoemd worden!

  3. Wat interessant om hier in de reacties te lezen dat ik gestopt ben omdat dictator Van Hese kennelijk subsidie krijgt… Ik snap de redenatie niet, maar goed, ik zal u niet langer in spanning houden. Ik ben gestopt, zoals u ook in bovenstaand bericht kunt lezen, omdat ik het na 34 gedichten mooi geweest vind. En om u gerust te stellen, ik heb nooit een cent subsidie ontvangen. Zoals hierboven ook te lezen is, voor 7 gedichten kreeg ik betaald, dat waren commerciële opdrachtgevers die mij inhuurden om op verzoek een gedicht te schrijven. De overige 27 heb ik gratis voor de stad gemaakt. Dus maakt u zich alstublieft niet naar om uw belastinggeld, dat is niet goed voor uw bloeddruk en mijn humeur. Subsidie heb ik nooit geslurpt, ik heb enkel geprobeerd iets moois voor Zwolle te doen. En dat kan ik u van harte aanbevelen. In plaats van lekker anoniem fulmineren op het internet, kunt u ook -voor zover u dat nog niet doet natuurlijk- iets moois maken, gewoon om niet, voor een ander…. u zult zien, dat geeft meer voldoening en energie dan met uw boze bakkes lelijke dingen roepen. Ik wens u nog een fijne dag.

  4. Bedankt voor de reactie Marieke, maar van een stadsdichter verwacht ik wel iets meer dan de uitspraak “boze bakkes”, maar daarover kun je natuurlijk discussiëren.

    Zelf heb ik nog nooit één van de gedichten gelezen, maar ik zal er eens een paar tot mij gaan nemen. 🙂

  5. Ik lees meer dan alleen die uitspraak, historisch besef. Mariekes antwoord was precies wat ik dacht: geen subsidie voor de stadsdichter. Ik heb enkele gedichten van Marieke gelezen en ben daar zeer van onder de indruk.

  6. Doe niet zo chagrijnig, kijkdan. De subsidie voor de Partij voor de Cultuur is een schijntje vergeleken met de aanleg, herstel etc van bijvoorbeeld wegen. Voor 10.000 euro heb je 70 meter asfalt. Daar wordt zelden over gezeurd. tel maar eens op wat al die wegwerkzaamheden die op dit moment in Zwolle worden uitgevoerd kosten.
    Mij spreekt het uitgangspunt van de partij voor de Cultuur wel aan: “Passie zit niet in centen, maar in het hart!”

  7. Dat hangt van je perspectief af, ZIB. Het verwondert me hoeveel negatief commentaar elk cultureel initiatief altijd krijgt. De overheden geven – vergeleken bij uitgaven voor andere sectoren – niet veel uit aan cultuur. Niettemin lijkt het alsof elke euro voor sommigen er een teveel is. Cultuur geeft jeu aan het leven. Dat mag best wat kosten.

  8. Eens met Dame: gericht investeren in laahdrempelige cultuur is juist in deze tijd belangrijk. Onze nationale cultuur, normen en waarden staan al genoeg onder druk, tijd om daar paal en perk aan te stellen! En wat een heerlijke reactie van Marieke!

  9. @Kijkdan,

    Een partij krijgt 10.000 euro voor projecten om de stad aantrekkelijker en levendiger te maken. Niet om zijn zakken te vullen. Dat lijkt veel geld, maar is het niet. Huur maar eens een zaal, licht en geluid en regel promotiemateriaal. Dan ben je zo honderden euro’s verder.

    Ik las gisteren een mooi citaat: “Onderwijs kost geld. Onwetendheid ook.” Ik vertaal hem graag naar deze situatie: “Cultuur kost geld. Onwetendheid ook.”

    P.S. Wat kost PEC? En wat worden wij daar beter van?

  10. Rutger S, reageer maar niet op die kijkdan. Die loopt de hele boel hier te verpesten omdat die een persoonlijke vete met de PvC heeft.

  11. @Dame, ik ben het op zich wel met je eens. Cultuur is belangrijk en mag zeker wat kosten. Het voedt de mens en brengt leven in de stad. Maar een vaag filmpje dat door 600 mensen bekeken is tegen een prijs van 12.000 euro voegt helemaal niets toe en is weggegooid geld!!

  12. @Geerhard,

    Anderen lezen het ook en ik hou er niet van als schreeuwers alle aandacht krijgen. Ik heb overigens niet de illusie dat mijn reactie iets verandert hoor 🙂

    P.S. Bestaat er eigenlijk een gemeentelijke prijzenlijst? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Wat kost bijvoorbeeld een verkeersbord, een gemeentelijke website en de inzet van politie tijdens een evenement? Dat plaats het wat meer in een kader.

  13. Afsluitend wat mij betreft: het zou mooi zijn als de kunstenaars Marieke en Jeroen zelf een normaal inkomen krijgen voor hun inzet.

  14. Misschien, ZIB. 600 kijkers is niet veel. Het geld was voor TV-uitzendingen (zijn er al meer geweest?) en een live-evenement. Ik weet niet welk. Wel dat de PVC actief is in het cultuur debat. Misschien niet (altijd) even succesvol, maar de opgave is ook niet eenvoudig (zoals dit topic ook bewijst).
    Om bij wegen te blijven: ik kan ook vragen waarom er twee nieuwe stroken naar links (richting Zwartewaterallee) op de Middelweg zijn gemaakt, terwijl de lange rijen auto’s ’s ochtends altijd op het sorteervak naar rechts staan. Kosten: ietsjes meer dan 12 mille. En zo kan ik (als ik er zin in zou hebben) nog wel even doorgaan. Er wordt vaker geld uitgegeven aan zaken waarvan je vooraf niet weet of het succesvol is of niet. Als wel, hoor je niemand. Als niet, dan weet iedereen het beter. Dit experiment kost elke Zwollenaar iets meer dan 5 cent. Mwah, mag van mij. Ook als het mislukt (is).

Reacties zijn gesloten.