Uniek hoog leerlingenaantal Greijdanus College

Zwolle – Het Greijdanus College heeft dit schooljaar een uniek record bereikt: de school behaalt het hoogste leerlingenaantal sinds de oprichting. Op 1 oktober, de officiële teldatum, gaan er dagelijks 3753 leerlingen naar één van de vier locaties van Greijdanus – Zwolle, Hardenberg, Meppel en Enschede – voor gereformeerd onderwijs. De school ziet het als resultaat van de inspanning om echt werk te maken van hun slogan ‘schitteren in Zijn licht’, door de christelijke identiteit praktisch te maken in het lessen en hoe ze school zijn.

 

foto_-_greijdanus.jpg

Met de start van het nieuwe schoolseizoen werd duidelijk dat het aantal leerlingen uniek hoog is. Vorig jaar was dat aantal nog 3680. Ter vergelijking: in het jaar 2000 was het leerlingenaantal 3442. De school maakt een gestage groei door, ondanks zaken zoals demografische krimp van de leerling-populatie: er verlaten elk jaar minder kinderen de basisschool. ‘Dit hoge aantal leerlingen is wel bijzonder’, vertelt Greijdanus-bestuurder Martin Jan de Jong, ‘aangezien er een sterke concurrentie is onder scholen en de keuze voor gereformeerd onderwijs de laatste jaren ook wel wat onder druk staat, bijvoorbeeld door hoge reiskosten.’
Identiteit: ‘schitteren in Zijn licht’

De school heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in hoe ze de christelijke identiteit in de (les)praktijk vormgeven. ‘We hebben samengevat in de slogan ‘schitteren in Zijn licht’ een prachtige missie: we willen echt werk maken van onze identiteit. In hoe we met elkaar omgaan, in hoe we lesgeven, in hoe we school zijn en hoe we ons onderwijs organiseren. We hebben waarden geformuleerd die hierin voor ons sturend zijn. We vinden ‘verschil’ bijvoorbeeld belangrijk. Vanuit dat perspectief maken we, om een voorbeeld te noemen, gebruik van moderne ICT-middelen om leerlingen maatwerk (gepersonaliseerd leren) te kunnen bieden. Dit schooljaar hebben bijna 2000 leerlingen bij ons een Chromebook gekregen.’

Tegelijk met het versterken van de identiteit heeft de school in de achterliggende jaren een transitie doorgemaakt: van school voor gereformeerd-vrijgemaakten, met toelating op basis van kerklidmaatschap, naar een leer- en leefgemeenschap voor christenen die op basis van een identiteitsdocument vanuit hun geloof kunnen en willen bijdragen aan de missie van de school.
De Jong: ‘Het hoge leerlingenaantal, maar ook de hoge response bij de werving van nieuw personeel, is voor ons een mooie bevestiging dat we met de goede dingen bezig zijn. En dat mensen graag bij Greijdanus willen horen.

Het hoge leerlingenaantal wordt niet alleen veroorzaakt door het hoge aantal nieuwe eerstejaars. De afgelopen jaren heeft Greijdanus in toenemende mate ook instroom in hogere leerjaren, van leerlingen die van andere scholen komen.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Best een bijzonder gegeven in een tijd dat de kerken leeglopen. Volgens mij is het ook niet (meer) zo dat de ouders die hun kinderen naar het Greijdanus doen, dat deze per se erg christelijk zijn, maar is het ook vooral omdat de school als een nette (blanke?) school wordt gezien.

  Persoonlijk gaan bij mij, bij de slogan ‘schitteren in Zijn licht’, de nekharen overeind staan. Ik dacht dat we inmiddels in 2016 wel iets ‘verder’ kunnen denken dan een almachtige en alleenheerser, zeker gezien de huidige ‘godsdienstige’ extremisten. Daarom zou ik er ook voor pleiten om van godsdienst éénzelfde onderwerp te maken als bijvoorbeeld alcohol en dat je daar pas aan mag ‘beginnen’ wanneer je 18 jaar bent en niet wordt ‘geïndoctrineerd’ door je ongetwijfeld goedbedoelde ouders en/of omgeving.


  Maak melding

 2. Vergeet niet dat een gemiddeld Gereformeerd gezin toch circa 6 kinderen heeft. Dat verklaart dan ook tevens de toename van het aantal leerlingen.


  Maak melding

 3. Wat een afwijzende meningen hierboven. :'(
  Laat lekker iedereen in z’n waarde en respecteer elkaar, ook al deel je niet dezelfde mening. En zorg dat je feiten kloppen. Gemiddeld gereformeerd gezin tegenwoordig nog 6 kinderen? Echt niet. En geïndoctrineerd door ouders: dat heet keuze in opvoeding. Elk persoon heeft kernwaarden, christelijk, islamitisch, atheïstisch of wat dan ook. Uit die kernwaarden stromen je normen en waarden.  Maak melding

 4. @ WuitZ Waarom moet ik mijn reactie onderbouwen? Ik geef alleen aan dat ik het een zorgelijke ontwikkeling vind. Sowieso mogen ze van mij het bijzonder onderwijs per direct afschaffen. Vooral het reformatorische en islamitische onderwijs. Indoctrinatie ten top! @Historischbesef ”Schitteren in Zijn licht”,verschrikkelijk inderdaad. Gezien de leegloop van de kerken in de afgelopen jaren had ik gehoopt dat dit voor het dit soort onderwijsinstellingen ook het geval was.


  Maak melding

 5. Ik vind het een goede ontwikkeling dat het leerlingen aantal van het G.C. groet. Ik hoef mijn reactie toch niet te onderbouwen hoop ik PEC? Goed zo.


  Maak melding

 6. Wij gaan voor onze jongste waarschijnlijk ook voor deze school kiezen over een paar jaar. Greijdanus staat namelijk bekend kinderen een veilige haven te bieden die een indicatie hebben. We zijn niet heel gelovig, maar horen hele goede verhalen over de begeleiding op het Greijdanus. Toch voortkomend uit hun normen en waarden. Niets mis mee toch?


  Maak melding

 7. Wordt je op die school tegenwoordig toegelaten wanneer je van een PKN-kerk (of RK of geen geloof hebt) bent? Ik begreep dat ze altijd een strenge selectie hanteerden op geloofsachtergrond.


  Maak melding

 8. Wordt je op die school tegenwoordig toegelaten wanneer je van een PKN-kerk (of RK of geen geloof hebt) bent? Ik begreep dat ze altijd een strenge selectie hanteerden op geloofsachtergrond.

  Dat is een prima zaak. Weet je tenminste zeker dat je kind niet in een moslimenclave terechtkomt. Zouden meer christelijke scholen moeten doen.


  Maak melding

 9. Gefeliciteerd! Wat een mooi nieuws dit van- en voor het Greijdanus. Niets dan lof voor deze school waar ik 6 jaar op zat. Fijn om te lezen dat ze gezegend worden door dat wat men uitdraagt.


  Maak melding

 10. @Peru: En wat voor keuze heeft het kind hier zelf in en vanaf wanneer?
  Tot die tijd krijgt het kind toch heel stevig alleen de (eenzijdige) mening van de ouder(s) mee. Mijn ervaring met deze geloofsuitersten is dat kinderen eigenlijk alleen maar bang gemaakt worden, dat ze naar de hel gaan als ze iets doen wat (eigenlijk) niet mag, dat bepaalde mensen niet geaccepteerd worden wanneer ze iets anders zijn terwijl er nul, komma nul bewijzen zijn dat er een almachtige God is. Waarom is er zo vreselijk veel ellende op de wereld terwijl er een God zou zijn die alles kan? Nee, de mens heeft een eigen verantwoordelijkheid! Als dat zo is heb je God toch ook niet nodig? En nog steeds de evolutietheorie blijven ontkennen terwijl daar wel bewijzen voor zijn?


  Maak melding

Reageer