Herdenking Joods monument De Rozenboom

Zwolle – Elk jaar in oktober herdenkt het Gymnasium Celeanum de deportatie van de Zwolse Joodse gemeenschap. Dit jaar vindt deze herdenking plaats op donderdag 6 oktober. Dit jaar vanaf 14.00 uur.

herdenking.jpg 

Een stille tocht van het Celeanumgebouw aan de Westerlaan naar het Joods monument de Rozenboom voor het oude Celeanum aan de Veerallee is een vast onderdeel van de herdenking. Het monument is gemaakt door de kunstenares Iris le Rütte naar een gedicht van Etty Hillesum. Leerlingen uit klas 3 zullen een roos leggen bij dit monument.

In april 2015 adopteerde het Celeanum het monument De Rozenboom om de verbinding van het Celeanum met de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Zwolle tot uitdrukking te brengen. In de Tweede Wereldoorlog deed de gymnastiekzaal van het toenmalige Celeanum aan de Veerallee dienst als centrale plek, waarvandaan de Joden naar Westerbork werden gedeporteerd. Op 2 en 3 oktober 1942 vond een grote deportatie plaats van Zwolse Joden vanuit deze gymnastiekzaal, in november van dat jaar gebeurde dit nogmaals. Op 8 en 9 april 1943 werd een derde groep gedeporteerd. Bijna alle Joden waren toen uit Zwolle verdreven.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer