Zwolle finalist verkiezing Slimste Binnenstad

Zwolle – A.s. maandag 3 oktober vindt voor het tweede jaar op rij de finale van de ‘Slimste Binnenstad van Nederland 2016’ plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Tijdens dit evenement wordt door Tweede Kamerlid Eppo Bruins één gemeente uitgeroepen tot de gemeente met de ‘Slimste Visie 2016’ en één Nederlands Smart City project als het ‘Slimste Project 2016’. Zwolle is finalist in de categorie Slimste Visie. 

Smart Cities is ondertussen een verzamelnaam geworden waar allerlei initiatieven bij passen. De verkiezing van De Slimste Binnenstad van Nederland wordt gehouden om inzicht te krijgen in de Smart City activiteiten van Nederlandse top steden en om van elkaar te leren. De plaatsbepaling ‘Binnenstad’ is gekozen, omdat daar het snelst resultaten te zien zijn van een project. Alle belanghebbenden zijn daar aanwezig en dit deel van de stad wordt intensief gebruikt voor alle functies die een stad heeft. Ook projecten van buiten de Binnenstad kunnen genomineerd worden.

De finalisten in beide categorieën zijn als volgt:
 
Slimste Visie:
1.       Gemeente Utrecht, zij waren vorig jaar de winnaar van deze titel;
2.       Gemeente Roosendaal;
3.       Gemeente Zwolle;
Slimste Project:
1.       Gemeente Enschede met 8TING, een app die mensen in een uitkering weer in hun kracht zet;
2.       Gemeente Nijmegen met Smart Emission, een burgermeetnetwerk voor luchtkwaliteit;
3.       Universiteit Leiden met Speelgedrag en sociale ontwikkeling, een onderzoek naar het speelgedrag van kinderen dat een belangrijke invloed heeft op hun sociale en emotionele ontwikkeling.
 
Dankzij het succes van de ‘Slimste Binnenstad van Nederland’ verkiezing in 2015, wordt de verkiezing dit jaar vervolgd. Bij de vorige verkiezing is er voor de beoordeling voornamelijk gekeken naar de smart city plannen die door de gemeente openbaar waren gemaakt. Dit jaar gaan het een stap verder en wordt er bekeken wat de visie van de stad heeft opgeleverd aan de hand van de resultaten op indicatoren die wereldwijd afgesproken zijn voor ‘Sustainable development of communities — Indicators for city services and quality of life’. Dit is een officiële ISO norm en steden kunnen zich hiervoor certificeren. 
 
De onderstaande steden zijn in het kader van de verkiezing onderzocht: Alkmaar Almelo Almere Alphen aan den Rijn Amersfoort Amstelveen Amsterdam Apeldoorn Arnhem Breda Delft Deventer Dordrecht Ede Eindhoven Emmen Enschede Gouda ’s Gravenhage Groningen Haarlem Haarlemmermeer Heerlen Helmond Hengelo ’s Hertogenbosch Hilversum Hoorn Leeuwarden Leiden Leidschendam-Voorburg Lelystad Maastricht Nijmegen Nisserwaard (Spijkernisse) Oss Purmerend Roosendaal Rotterdam Schiedam Sittard-Geleen Súdwest Fryslân Tilburg Utrecht Venlo Vlaardingen Westland Zaanstad Zoetermeer Zwolle.
Meer informatie vindt u op www.slimstebinnenstad.nl.
 

Artikel delen:
Reacties 4
  1. De winnaar in de categorie Visie is de gemeente Zwolle.

    Uit het juryrapport: ⤽Puur en intens. Men redeneert vanuit de essentie van de stad. Verwonderen, doorgronden, samenwerken en verbinden zit in de cultuur van de gemeente Zwolle. De aansluiting van het onderwijs is baanbrekend.⤝


    ⚠️ Meld

Reageer