Debat ‘Wantrouwen als motor van de democratie’

Zwolle – ProDemos en Stichting Beeldengroep Joan Derk van der Capellen houden twee lezingen over wantrouwen als motor van de democratie. Plaats van handeling is de consistorie van de Grote Kerk in hartje Zwolle. De eerste avond van dit tweeluik is op dinsdag 18 oktober, de tweede op donderdag 1 december.

tom_vd_meer.jpg 

Op 18 oktober om 20.15 uur bijt Tom van der Meer het spits af. Hij vraagt zich af of we wantrouwen, dat toch geen positieve klank heeft, niet juist zouden moeten omarmen. Want draait democratie immers niet om controle? Controle die alleen mogelijk is als je niet alles voor zoete koek slikt. Tegelijkertijd lijkt wantrouwen in Europa en daarbuiten een golf van populisme te veroorzaken. De populisten maken gebruik van gevoelens van onvrede die leven onder de mensen. Daarmee sluiten de twee collegeavonden aldus Rinske Ebbers, coördinator van het cluster Academie Grote Kerk, ‘naadloos aan bij de actualiteit’. Doelend op bijvoorbeeld de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november, waarbij mediamagnaat Donald Trump het opneemt tegen Hillary Clinton.

Van der Meer plaatst die actualiteit graag in een context. Hij is hoofddocent in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is Van der Meer onder andere medeoprichter van de website stukroodvlees.nl. Op deze weblog worden talrijke aspecten van de politiek onder een wetenschappelijke loep gelegd.
Tijdens de tweede avond op 18 december is vanaf 20.15 uur Matthijs Rooduijn, verbonden aan de Universiteit van Utrecht, de spreker. Net als Van der Meer gaat hij graag in debat met het publiek. Kaarten kosten 10 euro per avond en zijn verkrijgbaar via www.grotekerkzwolle.nl. 
Artikel delen:
Reacties 2
 1. Wantrouwen heeft inderdaad een negatieve klank en is ook negatief. Zoals de waard is vertrouwd hij z’n gasten. Wellicht bedoelt de spreker “kritisch nadenken”. Daar kun je wel wat mee. Je wint met een dialoog maar schiet niks op met elkaar vliegen afvangen.


  ⚠️ Meld

 2. Het toppunt van wantrouwen is bereikt. De gevestigde orde die alles wat niet in het straatje past afdoen als populisme is wel. Wantrouwen in het beoordelingsvermogen van de kiezer welteverstaan. Democratie draait om controle van (social)media, beroemdheden, schoolboeken etc.

  Policorisme is het nieuwe populisme. U zult deugen is het frame, op straffe van het uzelf buiten de maatschappij plaatsen. Uw jasje voorzien van een gele ster ik deug niet, dus slecht mens stempel naar keuze.

  Het wantrouwen is zo groot dat wij hier in Nederland zelfs deugadvies krijgen opgedrongen inzake de Amerikaanse verkiezing.

  P.S: Om te deugen is het van belang de uitgespaarde tien euro aan mij te doneren. Wie niet mee doet draagt voortaan het stempel egoist op zijn jas! Geheel gratis:D


  ⚠️ Meld

Reageer