Friese wateren decor voor debuterend Sloep Inc

Zwolle – Sloeproeivereniging Hattem Roeit, met roeiers uit zowel Hattem als Zwolle, verscheen zaterdag met 2 teams van Hattem Roeit aan de start bij de wedstrijd in het Friese Langweer. Kersvers damesteam Sloep Inc, in de sloep d’Isela, liet zich voor het eerst zien aan het wedstrijdveld.

sloeproeten.jpg 

Damesteam ‘Sloep Inc’ in sloep d’Isela’ bezig met het inhalen van een Fries damesteam uit Terherne. Foto: Sander van Straten

De wedstrijd in Langweer was een race van ruim 15 kilometer over de Langwarder Wielen. Twee teams van Hattem Roeit verschenen aan de start: heren Team Voorganck in de sloep Voorganck en dames Sloep Inc in de sloep d’Isela. Het damesteam maakte hier haar debuut bij compeititiewedstrijden in het land. “Het roeien op de Friese wateren viel niet tegen en we hadden mooie inhaalmanoeuvres”, zegt roeister Esther Donkers van Sloep Inc. “We startten als 14e en kwamen als 4e binnen en waren met een tijd van 1 uur 42 minuten de op 1 na snelste van alle damesteams.“

De dames eindigden hiermee in de middenmoot van het klassement. “Dit smaakt naar meer en we verheugen ons op volgende wedstrijden”, zegt Donkers tenslotte. De heren kwamen met een tijd van 1 uur en 40 minuten tekort om een rol van betekenis te kunnen spelen, ze eindigden in de staart van het klassement.
 
Amsterdamse Grachtenrace
De eerst volgende wedstrijd voor Hattem Roeit is de Amsterdamse Grachtenrace. Zaterdag 8 oktober a.s. Zullen een dames en een herenteam daar hun opwachting maken. Met 22 kilometer, bijna 70 bruggen en sluizen, haakse bochten en ca. 140 sloepen is de Grachtenrace Amsterdam één van de zwaarste roeiwedstrijden in Nederland. De Grachtenrace Amsterdam staat daarmee dik in de agenda’s van alle roeiers. De dames in de sloep Voorganck en de heren in d’Isela zullen zaterdag dwars door de Amsterdamse grachten roeien.
“Voor stuurlieden is Amsterdam de grootste uitdaging, veel bruggen zijn zo smal dat aan beide boorden de riemen langszij moeten”, zegt Jelmer Krom, stuurman van d’Isela. “Ook inhalen is lastig en de roeiers moeten na elke bocht of brug weer aanzetten. Vanaf elke brug word je aangemoedigd, dat maken sloeproeiers niet vaak mee.” 
Hattem Roeit
Sloeproeivereniging Hattem Roeit telt zo’n 60 leden uit zowel Hattem als Zwolle. Vanuit Hattem trainen zij met twee verschillende sloepen op de IJssel: de whaler d’Isela en de kuikensloep Voorganck. Wie zelf wel eens wil ervaren hoe stoer het is om met een roeisloep op de IJssel te varen tussen Zwolle en Hattem, opgeven kan via info@hattemroeit.nl. 
Artikel delen:

Reageer