Pitbull doodgeschoten na bijtincidenten

Zwolle – Een politieagent heeft dinsdagmiddag 4 oktober een loslopende hond doodgeschoten nadat de hond een teckel en een vrouw had gebeten.

De politie kreeg een melding dat op de Wethouder Alferinkweg een loslopende pitbull een teckel had gebeten. Toen agenten ter plaatse kwamen zagen ze een zwaargewonde teckel en bleek de eigenaresse van de teckel ook gebeten te zijn. De agenten hebben geprobeerd om de hond met pepperspray weg te houden bij de teckel maar de hond bleef terugkomen. Uiteindelijk is de hond doodgeschoten omdat er nog steeds sprake was van een dreigende situatie. De teckel is meegenomen met de dierenambulance. Zijn eigenaresse is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De eigenaar van de bijtende hond heeft zich later die middag gemeld na een oproep van de politie.

Artikel delen:
Reacties 20
 1. Je ziet die vechthonden meer en meer in het straatbeeld, en dan verbaast mij dit niets. Ik dacht dat die pitbulls niet meer gehouden mochten worden.


  ⚠️ Meld

 2. Mensen die de hond niet onder controller hebben moeten inderdaad de hond aangelijnd houden. Dit geldt echter niet alleen voor de grote “agressieve” honden, waar iedereen alleen maar op hamert. Ook de “lieve” kleine hondjes zijn net zo bijt graag alleen daar hoor je niemand over. Ik blijf er bij dat het gedrag wordt gemaakt door de baas/opvoeder en of door doorfokken. In dit geval heeft de politie perfect gehandeld!


  ⚠️ Meld

 3. Goede zaak? Ok, wat is er aan dit bericht een goede zaak? Een goede zaak is het als dit soort zaken voorkomen kunnen worden. Nu is er een hond doodgeschoten, een andere hond en zijn eigenaar verwond. Ik zie alleen maar verliezers. Nogmaals: een goede zaak? En een hond aangelijnd houden? Ik denk niet dat dat voldoende was geweest in dit geval. Maar daar kunnen we allemaal niet over oordelen want we waren er niet bij.


  ⚠️ Meld

 4. En een hond aangelijnd houden? Ik denk niet dat dat voldoende was geweest in dit geval

  Huh? Je houd hem kort en geeft toch een flinke ruk aan die lijn als hij iemand dreigt aan de vallen?

  Je ziet die vechthonden meer en meer in het straatbeeld

  Wanneer je zelf iets te kort komt ga je dat met iets anders compenseren. 😉


  ⚠️ Meld

 5. @Marietje:

  Mensen die de hond niet onder controller hebben moeten inderdaad de hond aangelijnd houden

  Binnen de bebouwde kom moet je ALTIJD een hond aangelijnd hebben, ongeacht of je hem onder controle hebt.


  ⚠️ Meld

 6. Dat is weer jammer, mensen die een hond een vechthond noemen, TRIEST!

  Honden worden opgevoed door hun baasje en wie zegt dat de betreffende hond geen tumor in z’n hersens had?

  Ik heb ook een ‘vecht’ hond, loopt altijd netjes aan de lijn. Het zijn vaak de mensen die een ‘lieve’ hond hebben en denken mijn hond doet niks. En toch merk ik vaak dat dat de valse honden zijn.  ⚠️ Meld

 7. @Jaja038; : “Honden worden opgevoed door hun baasje”…

  Dat is natuurlijk maar de vraag: OF en HOE ze worden opgevoed? En dan heb ik het ook over de baas/eigenaar.


  ⚠️ Meld

 8. Wil hier toch ook even op reageren,
  Mijn hond is in het afgelopen jaar drie keer aangevallen door loslopende pitbull achtige honden, terwijl mijn hond aangelijnd was.En dan laat ik alle akkefietjes in het verleden met pitbulls nog buiten beschouwing. Ze komen met het schuim op de bek aanrennen en vallen meteen aan. Dit is pure agressiviteit. Ik kan dan niets anders doen dan mijn hond ook snel los te laten, want ze moet zich kunnen verdedigen. In mijn geval is dit wat makkelijker want ik heb een grote herder en ex politiehond. Maar ik maak mij zorgen omdat ik ook dit soort honden steeds meer zie in mijn buurt. Heb zelf 10 jaar lang politie honden getraind en houd mij nu nog dagelijks bezig met hondentraining. Er lopen hier in mijn buurt ook enkele agressieve pitbulls die werkelijk helemaal door het lint gaan als ze een andere hond zien. De bezitters hebben de grootste moeite om de honden in bedwang te houden.
  Men schijnt nog steeds niet te begrijpen dat dit ras moeilijk te hanteren is, en daardoor voor de meeste mensen niet geschikt is om te houden als huisdier.
  Verder wens ik de vrouw die is aangevallen beterschap en hoop ik dat het met de teckel weer helemaal goed komt.  ⚠️ Meld

 9. Ik heb zelf altijd bulldoggen gehad word ook vaak gezien als vechthond door het uiterlijk.
  Feit is dat de baasjes de hond in de macht moeten hebben en het liefst aangelijnd houden als men anderen met of zonder honden passeert een hond word nooit aggresief geboren maar de baas is daar grotendeels verantwoordelijk voor !
  Maar waar was de baas in deze zaak ????
  Vind het echt sneu dat mensen nu weer gaan vallen over de naam pittbul terwijl de meeste bijtincidenten toch echt worden veroorzaakt door labradors en golden retrievers maar daar hoir je niemand over !!!


  ⚠️ Meld

 10. @hondenvriend

  Helemaal mee eens! Het is toch ongelofelijk dat sommigen hier die agressieve honden ook nog eens zitten te verdedigen. En ja ik ben ook een hondenbezitter. Het punt is, dat dit soort honden een stabiele baas moeten hebben willen ze luisteren en vaak gebeurd dit niet. Het is meer het baasje zijn innerlijke onzekerheid om zo’n hond aan te schaffen omdat dit zogenaamd stoer overkomt bij andere hondenbezitters. Met een stabiele baas als eigenaar krijg je minder van dit soort escalaties.


  ⚠️ Meld

 11. @Steven,

  Ik verdedig geen hond, ben er niet bij geweest en ken de situatie niet.
  Dat het baasje zich veel later melde baart me wel zorgen.

  Ik vind alleen niet dat je alle honden kun vergelijken. De ene hond heeft een verkeerde opvoeding gehad, de ander binnen zes maand drie verschillende baasje en weer een ander een tumor in de hersens zeg het maar.

  Als een Nederlander iemand heeft verkracht dan betekend dat toch ook niet dat alle Nederlanders iemand hebben verkracht? Als een Pool heeft gestolen betekend dat toch ook niet dat alle Polen dieven zijn?

  Ik vind het gewoon jammer dat mensen dit zien als een fout ras, terwijl dit naar mijn mening niet is.  ⚠️ Meld

 12. Pitbulls, Staffords, Ambulls en aanverwanten zijn vechthonden.

  Je kunt er blij mee zijn of niet, maar dat zijn ze, dat is het oorspronkelijke doel waarmee ze gefokt zijn.

  Als ik een teckel heb en ik wil er leuk mee naar het strand & ik klik de lijn in de duinen al los, dan moet ik niet verbaasd zijn dat hondjelief een konijnen- of vossenpijp induikt, daar zijn die beesten nou eenmaal op gefokt.

  Als ik een border collie koop & ik heb kinderen & te weinig tijd, dan moet ik niet raar opkijken als hondlief de kiddo’s gaat herderen of mogelijk onder een auto loopt nadat ie die gaat najagen.

  Wat er is ingefokt komt er ook uit en dat haal je NOOOOOOIT van ze langzalzeleven met een beetje soosjaliseeeren er weer uit.

  Hou die klapkaken/breedbekkikkers/vechthonden simpelweg aan de lijn & ga in je eigen achtertuin met een flirtpole aan de gang.


  ⚠️ Meld

 13. @plien

  Zo is het. Dit valt door niemand dan ook te ontkennen. Misschien door iemand die uit onwetendheid nog op jouw bericht gaat reageren.


  ⚠️ Meld

 14. Bepaalde type honden zijn nu eenmaal opvallend vaker betrokken bij bijtincidenten dan andere rassen. Daarmee is niet gezegd dat bijv. ALLE pittbulls agressief zijn, maar als er gedonder is, zijn het in veruit de meeste gevallen wel weer de bekende rassen. En het feit dat niet alle vechthonden mensen of dieren aanvallen is nooit een reden om de agressieve exemplaren dan maar met rust te laten, onder het mom van: er zijn ook goeien. Dan draaien we de zaken om en laten we mensen en andere dieren nodeloos de dupe worden. ’t Is een beetje vergelijkbaar met mensen: bepaalde bevolkingsgroepen zijn vaker bij overlast en criminaliteit betrokken dan anderen. Als je daar geen maatregelen tegen neemt, loopt het ook uit de hand.


  ⚠️ Meld

 15. Ik vraag me altijd af welke type mensen zo’n enge hond aanschaffen. Als ik er een zie, loop ik (als dat kan) een stukje om. Niet alleen vanwege de hond, maar ook de baas.

  Volgens verschillende relatief kleinschalige Amerikaanse wetenschappelijke onderzoeken zijn het de Duitse herdershonden en honden die daarmee veel verwantschap vertonen, die het vaakst mensen aanvallen. Ook chowchows en labrador retrievers scoren hoog in de onderzoeken als het gaat om het bijten van mensen. Maar ernstige bijtwonden worden aanzienlijk vaker veroorzaakt door cocker spaniels dan door Duitse herdershonden.

  Volgens een Duits onderzoek waren de mastiff, de pitbull terriër en de American Staffordshire terriër het vaakst bij bijtincidenten betrokken, maar ook de Rottweiler, herdershonden en de Dobermann stonden hoog op de lijst van bijtende honden.

  Er bestaan wel gegevens over bijtincidenten in Nederland, maar die zijn wetenschappelijk gezien moeilijk te duiden. In de landelijke databank van de politiekorpsen ‘Blueview’ , bekeken over de periode van 2002-2008 stond de bitbull terriër nummer een bij ernstige bijtincidenten, gevolgd door de American Staffordshire terriër, de Rottweiler, de Amerikaanse buldog, de Bordeaux dog, de Dobermann, de Belgische herder, de witte herder en de bouvier. Uit andere Nederlandse onderzoeken komen andere verdelingen naar voren. Zo blijkt uit de databank van het Rotterdamse arrondissementsparket over de periode 2000-2006 dat meer dan de helft van bijtincidenten werdt veroorzaakt door het type pitbull terriër. Op (grote) afstand volgden Belgische herders en bastaarden. Ook van veel andere rassen werden er hondenbeten geregistreerd.Uit een publieksonderzoek van TNS/NIPO bleek dat bijtincidenten relatief vaak plaatsvinden door een Weimarse staande hond en de Airedale terriër. De pitbull terriër is daarbij buiten beschouwing gelaten, omdat dit geen door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkend ras is. De nauw daaraan verwante American Staffordshire terriër daarentegen staat in dit onderzoek op de achtste plaats, en wel direct achter de Rottweiler. Andere honden die relatief vaak betrokken zijn bij bijtincidenten zijn de bull terriër, de Leonberger, de Dalmatiër, de Dobermann, de border terriër, de Duitse en de Belgische herder, de bouvier en de Jack Russell terriër.  ⚠️ Meld

 16. De teckel die dinsdag is aangevallen door een dolle pitbull aan de Wethouder Alferinkweg in Zwolle is aan zijn verwondingen overleden. Het hondje Woutertje had ernstige bijtwonden opgelopen bij het incident.


  ⚠️ Meld

 17. Bazen van vechthonden zijn in veel gevallen paupers met een minderwaardigheidscomplex. Type petje, tattoos, sportschool, trainingspak, dat slag volk. Laat ik het zo zeggen: in een wijk als Herfte, Berkum, of Brinkhoek zul je weinig vechthonden aantreffen.


  ⚠️ Meld

Reageer