Internationale dag van de Witte Stok 2016

Zwolle – Op zaterdag 15 oktober zijn de rollen voor één keer omgedraaid: niet de gasten, maar de eigenaar van Villa Suikerberg, Potgietersingel 1a in Zwolle krijgt om 11.00 uur een menukaart uitgereikt. In plaats van gerechten staan op deze menukaart tips voor de horeca om de gastvrijheid voor mensen die blind of slechtziend zijn te verbeteren. De menukaart wordt uitgereikt door Anita Beenen van de Oogvereniging regio West-Overijssel / Veluwe, ter gelegenheid van de Dag van de Witte Stok op zaterdag 15 oktober 2016. Ook wethouder Ed Anker is aanwezig. Aan hem wordt een boek met toegankelijkheidstips voor de gemeente overhandigd.

Uit eten gaan of iets drinken buiten de deur: voor iemand die minder goed of niet kan zien maakt dat net zo’n belangrijk deel uit van het sociale leven als voor ieder ander. Maar in een donkere ruimte vol geroezemoes is het lastig om je weg te vinden, laat staan dat je de menukaart kunt lezen. Toch is het niet moeilijk voor een café of restaurant om ook gasten met een visuele beperking zich echt welkom te laten voelen. Dat kan al met eenvoudige maatregelen die niets of nauwelijks iets kosten. De Oogvereniging heeft deze voor cafés en restaurants op een rij gezet in een handzame menukaart.

Gastvrije horeca in Zwolle
De menukaart wordt op zaterdag 15 oktober 2016 uitgereikt in horecagelegenheden in heel Nederland. Villa Suikerberg is uitgekozen omdat de website goed toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking, en omdat er dankzij de kleinere ruimtes minder last van geroezemoes is.

Dag van de Witte Stok
De Internationale Dag van de Witte Stok wordt jaarlijks gehouden op 15 oktober. Tijdens deze dag wordt aandacht gevraagd voor het belang van een zelfstandig leven van mensen met een visuele beperking. De witte stok staat hiervoor symbool. Dit jaar is het thema ‘Aan tafel’ en worden de schijnwerpers op de horeca gericht. De Dag van de Witte Stok sluit hiermee aan bij de Week van de Toegankelijkheid (3 t/m 8 oktober 2016).
Zie ook www.oogvereniging.nl/dag-witte-stok .

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer