Studenten krijgen diploma Landstede HCEM

Zwolle – Het is keihard werken: de unieke BBL-opleiding Horeca-, Congres-, Evenementen Management (HCEM) volgen. Maar mensen die in de horeca werken weten veelal van aanpakken. Zo ook de zestien HCEM-studenten van Landstede MBO, die deze week hun diploma in ontvangst namen na vier jaar hard studeren. Student Dylan van Echten, behaalde zijn diploma zelfs in slechts drie jaar tijd.

hcem.jpg 

Foto: Marijke Mosterman

Er zijn maar weinig scholen in Nederland die de opleiding HCEM aanbieden. Landstede, ROC Midden-Nederland en ROC Zadkine in Rotterdam hebben de handen ineen geslagen om de prestigieuze opleiding te verzorgen. Het betreft de niveau 4-opleiding Leidinggevend Gastheer. ‘De studenten werken vier dagen per week in de hotellerie in het hogere segment, elk jaar bij een ander hotel, zodat ze zo veel mogelijk ervaring opdoen’, vertelt docent Fabrice Antoine. ‘Ze leren hun vak in de praktijk. Dat maakt het zo bijzonder en moeilijk tegelijk, want het is keihard werken. Eén dag per week gaan ze naar school. Daar krijgen ze de generieke vakken, zoals Nederlands, Engels en reken, maar ook managementvakken, zoals economie. Het leuke is dat ze daarnaast ook het wijnbrevet kunnen halen en diploma’s zoals BHV, SHV Leermeester, HACCP en Sociale Hygiëne.’

Landstede werkt samen met verschillende hotels in het hogere hotelsegment. ‘De studenten hebben dus geen onderwijs- maar telkens een arbeidsjaarcontract van 1 september tot en met 31 augustus. Mensen met een HCEM-diploma zijn zeer gewild in de branche. Zij weten van aanpakken en hebben die speciale horecadrive die je moet hebben voor dit vak.’
Zoals Dylan van Echten. ‘Eerst volgde ik de opleiding Junior Accountmanager, maar dat beviel me niet zo goed, omdat ik eigenlijk een doener ben. Ik had een baantje in de horeca en dat beviel zo goed, dat ik voor de opleiding HCEM heb gekozen. Perfect: je leert in de praktijk, en ondertussen leerde ik op school behalve de generieke vakken ook managementvakken. Dus ik kon het economische gedeelte combineren met het kookgedeelte. En dat heb ik nodig. Want eerst wil ik nog een flinke dosis praktijkervaring opdoen in binnen- en buitenland, maar daarna zou ik heel graag als chefkok een eigen restaurant willen beginnen.’ Een BBL-opleiding volgen is pittig, vooral in de horeca. ‘Je bent ’s avonds om 12 uur thuis, dus ik zette ’s morgens de wekker om aan mijn schoolvakken te kunnen werken. Je moet wel discipline hebben en stressbestendig en flexibel zijn en dat ben ik gelukkig. Daarnaast heb ik zelfvertrouwen, ik weet dat ik een goede kok ben en een nog betere kan worden, dat is mijn kracht. Ik ben trots op de dingen die ik maak en dat stralen mijn gerechten ook uit.’ Hij is blij met zijn keuze voor Landstede HCEM. ‘Het is een fijne school en de opleiding is breed. Ik ben de afgelopen drie jaar echt gegroeid, niet alleen op mijn vakgebied, maar ook als persoon.’
Artikel delen:
Reacties 3

Reageer