SOOZ ondertekent Jongerenmanifest Onderwijs

Zwolle – In samenwerking met 22 andere partijen ondertekent Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) het Jongerenmanifest Onderwijs op het Jongerencongres ‘Wij bepalen onze toekomst!’. De ondertekenaars vinden dat er te veel voor hen besloten wordt, maar dat zij als studenten bij de besluitvorming overgeslagen worden. SOOZ-voorzitter

Anja Schuurman is trots op het manifest: ,,Veel besluiten worden voor ons als studenten genomen, in plaats van met ons. Met het manifest willen wij als studenten constructief meedenken over hoe het volgens ons zou moeten zijn.” Het SOOZ hoopt dat het manifest niet alleen door de landelijke politiek goed wordt opgepakt, maar ook door de Zwolse onderwijsinstellingen. Schuurman: ,,Sommige zaken liggen echt in handen van de politiek, zoals verbreden van de aanvullende studiebeurs, maar in andere zaken kunnen onderwijsinstellingen goed bijstaan.”

De ondertekenaars zijn allemaal studentenorganisaties, onder wie studentenbonden en politieke jongerenorganisaties. Het manifest is opgebouwd uit de onderwerpen ‘gelijke kansen’, ‘keuzevrijheid’, ‘betaalbaarheid’, ‘bildung’ en ‘zeggenschap’. Volgens de ondertekenaars is op dit gebied nog veel te halen.
 
,,Studeren wordt steeds moeilijker, doordat de basisbeurs is afgeschaft en doordat het collegegeld steeds verhoogd wordt." ,,Dat ligt niet bij onderwijsinstellingen, maar zij kunnen wel zorgen dat studenten zo min mogelijk drempels ondervinden tijdens hun studie, bijvoorbeeld door makkelijke procedures voor het aanvragen van profileringsfonds, of door risicogroepen goede ondersteuning te bieden. Die ondersteuning moet er niet pas na de poort zijn, maar juist ook voor de poort.”, aldus Schuurman.
 
Het volledige manifest is te vinden op http://www.jongerenmanifest.nl. De deelnemende partijen zijn: AKKU, ASVA, CDJA, LKvV, SOM, GSb, Haagse Studentenvakbond, Jonge Democraten, VIDIUS, LOF, Perspectief, CNV Jongeren, Dwars, ISO, NJR, PNN, LSVb, VSSD, Jonge Socialisten, SOOZ, ROOD, JOB en FNV Jong.
SOOZ staat voor Studenten Overleg Orgaan Zwolle. De organisatie behartigt de belangen van de Zwolse student naar de buitenwereld, zowel van de georganiseerde student als de individuele student.

Artikel delen:

Reageer